28 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ένταση μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου για τη νομική αναγνώριση φύλου

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  (Το κείμενο ανανεώθηκε)

  Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να μπλοκάρει το νομοσχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα το κοινοβούλιο της Σκωτίας, αναφορικά με την απλοποίηση των νομικών διαδικασιών αναγνώρισης του φύλου ενός προσώπου, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου.

  -- Διαφήμιση --

  Η δυνατότητα της αλλαγής του φύλου με το οποίο εμφανίζεται κάποιος/α σε επίσημα έγγραφα υπάρχει θεσμικά στη Σκωτία από το 2005. Το νέο νομοσχέδιο του σκωτσέζικου κοινοβουλίου επιφέρει τις ακόλουθες αλλαγές:

  Α) Καταργεί την απαίτηση να κατατίθεται ιατρική και ψυχιατρική διάγνωση «δυσφορίας φύλου», στη περίπτωση που ένα πρόσωπο ζητά «Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου» (GRC – Gender Recognition Certificate) προκειμένου να αλλάξει το φύλο –από άνδρα σε γυναίκα και από γυναίκα σε άνδρα– με το οποίο εμφανίζεται στα επίσημα έγγραφα.

  -- Διαφήμιση --

  Β) Μειώνει την ηλικία από την οποία κάποιος/α μπορεί να ζητήσει να εκδοθεί το παραπάνω πιστοποιητικό από τα 18 στα 16 έτη.

  Γ) Περιορίζει τη χρονική διάρκεια κατά την οποία κάποιος/α δεν επιτρέπεται να κάνει νέα αλλαγή στα δεδομένα, από δύο χρόνια, όπως προβλέπεται έως σήμερα, σε τρεις μήνες (ή έξι μήνες εάν το άτομο είναι 16 ή 17 ετών). Επίσης, δίνει το περιθώριο άλλων τριών μηνών για να σκεφτεί και να ανακαλέσει, αν το επιθυμεί, την απόφασή του.

  Δ) Προβλέπει ποινική δίωξη στην περίπτωση που το άτομο που αιτείται το πιστοποιητικό κάνει ψευδή δήλωση για λόγους που δεν έχουν σχέση με την «ταυτότητα φύλου».

  Ο αρμόδιος υπουργός για την Σκωτία, ο Άλιστερ Τζακ, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε στις 22 Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο της Σκωτίας, «θα είχε αρνητικό αντίκτυπο» σε θέματα ισότητας των φύλων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έκανε λόγο στο Twitter για μια «μετωπική επίθεση στο δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας και στη δυνατότητά του να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις». Προανήγγειλε ότι η κυβέρνησή της «θα υπερασπιστεί αυτόν τον νόμο», καταγγέλλοντας το «βέτο του Ουέστμινστερ».

  Η απόφαση της κυβέρνησης Σούνακ αναμένεται να πυροδοτήσει μια σφοδρή δικαστική διαμάχη μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, στον απόηχο της ετυμηγορίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στη Σκωτία για την ανεξαρτησία.

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Θέλουν να πουλήσουν ιστορικό διατηρητέο μνημείο

  Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, υπέβαλε...

  Ένα άρθρο πριν από τη συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα

  «Η δυσοίωνη αριθμητική του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν ο τίτλος...

  Ελπίδες από τη σκανδιναβική Αριστερά

  Του Γιόακιμ Χέγιερ για το Καμίνι. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών...

  Τι μας έμαθε η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας

  Ανάρτηση της Μαρίας Γιαννακάκη, αναδημοσιεύουμε με την άδεια της. Τι...
  -- Διαφήμιση --