27.1 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ας μη καίμε τα γερά κοινωνικά χαρτιά

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Η εντύπωση που έχω για τον αθλητή Νίκο Παππά είναι άριστη και δεν βασίζεται ούτε στις εντυπωσιακές ικανότητες του ως μπασκετμπολίστας ούτε στο ότι αναδείχθηκε στην ομάδα του Παναθηναϊκού, της οποίας είμαι οπαδός, με την έννοια του «δόγματος».

  Με έχουν εντυπωσιάσει οι κατά καιρούς ενέργειές του, όπως η χρηματοδότηση κατασκευής γηπέδου μπάσκετ για τους κρατούμενους στον Κορυδαλλό και η προσφορά του μισθού του στις καθαρίστριες του Ολυμπιακού Σταδίου.

  Επίσης, οι δηλώσεις και οι αναφορές του σε ζητήματα που μας αφορούν όλους και όλες. Θυμίζω:

  -- Διαφήμιση --

  Την απίστευτη αντίδραση του σε ματσουκοφόρο δημοσιογράφο, όταν εκείνος του έθεσε μία ερώτηση που έδειχνε ότι ουσιαστικά δεν γνώριζε το αντικείμενο της δουλειάς του και, αντί απάντησης, εισέπραξε το «Πήγαινε παραιτήσου»,

  Την πρόσφατη ανάρτηση του στο twitter:

  -- Διαφήμιση --

  «Όλοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας:

  Το αν θα επιλέξεις να γίνεις ο Τσιάρτας και όχι ο Κωφίδης

  Aν επιλέξεις να γίνεις ο Λιγνάδης και όχι ο Τζαφόλιας

  Αν θα επιλέξεις να γίνεις η Λατινοπούλου και όχι η Κλέλια Ρένεση

  Ο Άδωνης και όχι ο Ιάσονας είναι η επιλογή σου.

  Θα κριθείς.»

  Αλλά, κυρίως, θυμίζω, τα όσα έχει περιγράψει σε τηλεοπτική συνέντευξή του, αναφορικά με τον Αλί. Αντιγράφω τα λόγια του από αθλητική ιστοσελίδα:

   «Όταν εμένα μου λένε για αγαθοεργίες, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι αυτή η ιστορία, για τον φίλο μας τον Αλί από το Μπαγκλαντές, που πουλάει τριαντάφυλλα στη Φωκίωνος. Ερχόταν αρκετές φορές τα βράδια και κάποιος από εμάς του έδινε ένα 20άρικο, παίρναμε τα τριαντάφυλλα, το παίζαμε κι εμείς λίγο μάγκες και λίγο large.

  Κάποια στιγμή, εγώ αράζω μόνος μου στο μπαρ και βλέπω τον Αλί να μπαίνει και του κάνω ένα νόημα να μην έρθει, δεν έχω τίποτα να του δώσω, τα έλεγα με την πάρτη μου και με τα σκοτάδια μου. Ο Αλί κοντοστάθηκε και θέλοντας και μη πιάνουμε την κουβέντα, μισή ώρα με τον Αλί.

  Την επόμενη φορά που ξαναεμφανίστηκε, πάλι ήμουν μόνος μου και από τις τύψεις που δεν του είχα δώσει την προηγούμενη φορά, βγάζω ένα 20άρικο για να του δώσω και μου λέει, “δεν θέλω φίλε, αν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», λέει, «πάλι σαν την άλλη φορά”. Ήθελε μια κουβέντα. Και μέσα σε όλα μου είπε ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια δεν έχει μιλήσει με άνθρωπο εδώ στην Ελλάδα, δεν έχει πιει ένα καφέ με τα σπαστά ελληνικά που μιλάει.

  Δεν ήταν ευτυχισμένος με το 20άρικο που του έδινα τόσο καιρό. Ήταν ευτυχισμένος με την κουβέντα που είχε μαζί μου. Να μην στα πολυλογώ, τον Αλί τον έχουν δει φίλοι μου, να με βλέπει στα παιχνίδια μου πίσω από την τζαμαρία σε προποτζίδικο γιατί λέει “είναι ο φίλος μου ο Νίκος”.

  Υπάρχουν πολλοί σαν τον Αλί εκεί έξω, υπάρχουν πολλοί μaλάκeς σαν κι εμένα, νόμιζαν ότι ένα 20άρικο τον ευχαριστούσε. Τουλάχιστον τώρα ξέρει ο Αλί ότι έχει το Νίκο, έχει τους φίλους του, και κανείς δεν θα αφήσει να πειράξουν τον Αλί για τα φασιστικά ή ρατσιστικά ένστικτα ή ό,τι σκατά κουβαλάει»

  Όσα ανέφερα έχουν να κάνουν με την εικόνα που έχω σχηματίσει για έναν άνθρωπο, χωρίς να τον έχω συναντήσει ποτέ.

  Δύο μέρες τώρα παρακολουθώ δημοσιεύματα που έχουν να κάνουν με πιθανή πρόταση της ηγεσίας του ΣύΡιζΑ στο Νίκο Παππά, προκειμένου να διεκδικήσει τη δημαρχία στον δήμο Αθηναίων.

  Δεν θέλω να το πιστέψω, δεν συμφωνώ σε μια τέτοια πρόταση και νομίζω ότι, τελικά, δεν θα γίνει.

  Σκέφτομαι ότι το πιθανότερο είναι τα δημοσιεύματα να οφείλονται σε διαρροές που έγιναν είτε για αντιπερισπασμό, να φύγει δηλαδή το ενδιαφέρον από άλλα γεγονότα της ημέρας των Θεοφανίων, είτε για να μετρηθούν αντιδράσεις αναφορικά με το τι είδους υποψήφιο θα πρέπει να έχει ο ΣύΡιζΑ στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

  Υποψηφιότητες σαν αυτή του Νίκου Παππά θα πρέπει να αποφευχθούν για δύο λόγους:

  Ο πρώτος είναι ότι στην πολιτική χρειάζονται πολιτικοί που αναδεικνύονται μέσα από την έως τώρα συλλογική δράση τους, εκεί που ξεχώρισαν και για τις ιδέες τους και για τη δυνατότητα συνεργασίας με ανθρώπους που έχουν κοινούς στόχους και με την ικανότητα εφαρμογής των ιδεών που γίνονται στόχοι.

  Ο δεύτερος ότι για ανώτερα και ανώτατα αξιώματα δεν θα πρέπει να προτείνονται άνθρωποι με πετυχημένη, έως εκείνη τη στιγμή, καριέρα, ούτε για ψηφοθηρικούς λόγους, επειδή το γνωστό όνομα, ιδιαίτερα στον κόσμο του αθλητισμού και του θεάματος, μαζεύει ψήφους απολίτικων, ούτε επειδή μια πετυχημένη καριέρα σε έναν τομέα συνεπάγεται ότι και στη δεύτερη θα είναι εξ ίσου επιτυχημένη. Υπάρχουν πλήθος παραδειγμάτων που το επιβεβαιώνουν τα οποία δεν χρειάζεται να αναφερθούν.

  Αυτή η τακτική επιβεβαιώνει, αντιθέτως, στο μη πολιτικοποιημένο κοινό, ότι η πολιτική και μάλιστα τα υψηλότερα αξιώματα νομιμοποιούνται ως καριέρες, ως ανταλλαγή και ανταμοιβή για την επιτυχία σε άλλους τομείς της ζωής και, μάλιστα, ως «προαγωγή» σε ανώτερο κλιμάκιο.

  Ο (κάθε) Νίκος Παππάς μπορεί να συμβάλλει στον κοινό αγώνα με την ανάδειξη ζητημάτων όπως το θέμα του Αλί, με την παρουσία του στη δημόσια ζωή, όπως το περιεχόμενο του twitter, με δηλώσεις του που βάζουν τα πράγματα στη θέση τους, όπως η απάντηση στον ματσουκοφόρο.

  Δεν θα κερδίσει τίποτα η Αριστερά και η τοπική αυτοδιοίκηση αν ο (κάθε) Νίκος Παππάς γίνει δήμαρχος Αθηναίων ούτε ο Πολιτισμός αν η Κλέλια Ρένεση, την οποία αναφέρει, βγει βουλεύτρια.

  Αντίθετα, θα χαθεί η επαφή -λόγω προκατάληψης που δημιουργείται σε παρόμοιες περιπτώσεις- με τα παιδιά συντηρητικών γονιών, καθώς και με την απολίτικη μερίδα των ανθρώπων που, έστω περιστασιακά, βλέπουν τις ενέργειες ή διαβάζουν τις δηλώσεις του (κάθε) Νίκου Παππά και αυτό μπορεί να είναι εκείνο το κάτι, αυτό που, αν μη τι άλλο, θα προσπαθήσουν να μιμηθούν.

  Νίκος Σερβετάς
  Νίκος Σερβετάς
  Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Σκέψεις και προβληματισμοί για την Αριστερά

  Δύο αναρτήσεις – δημόσιες τοποθετήσεις, για τον διάλογο, που...

  Μπλοκαρισμένη κοινωνία, μπλοκαρισμένη Αριστερά

  Άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πρώην...

  «Έστησε» την Κεντροαριστερά στα δύο μέτρα…

  Γράφει η Πολύμνια Απεχθάνεται τις συλλογικές διαδικασίες. Βαριέται τις ομιλίες...

  Βολές Παπαχελά στο περιβάλλον Μητσοτάκη

  Σαφείς αιχμές για το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη και...
  -- Διαφήμιση --