25.5 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Θλιβεροί «επαναστάτες» εκ του ασφαλούς

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Τελευταία βραδιά των διακοπών μας, πίνουμε με την καλή μου ένα ποτό. Το μπαρ είναι μικρό, οι πελάτες στέκονται στον γραφικό πλακόστρωτο δρόμο, ο οποίος, όλο το καλοκαίρι, μετατρέπεται σε πεζόδρομο. Δεν είναι μόνον οι πελάτες των αρκετών μπαρ που στέκονται όρθιοι, αλλά και η πραμάτεια των τουριστικών καταστημάτων που κάνει τον στενό δρόμο να μην μπορεί να τον διαβεί αυτοκίνητο.

  Αργά τη νύχτα, θεόρατο μαύρο τζιπ παραβιάζει κατ’ αρχάς το σήμα που η τροχαία έχει τοποθετήσει στην αρχή του δρόμου και απαγορεύει την κυκλοφορία, κατά δεύτερον την λειτουργία όλων των καταστημάτων και κατά τρίτον την στοιχειώδη νοημοσύνη: «Πού πας τέτοια ώρα από ’δω άνθρωπε μου!»

  Μέσα στο αυτοκίνητο ο οδηγός, μετρίου αναστήματος αλλά αρκετά μπρατσωμένος, μία κυρία, και ένα μικρό παιδί. Ο οδηγός κορνάρει και φωνάζει: Άκρη!

  -- Διαφήμιση --

  Διαμαρτυρίες από τον κόσμο, φωνές. Είμαι κολλημένος στον τοίχο, αλλά όταν περνάει από δίπλα μου με ακουμπάει. Προσπαθώ να του μιλήσω, του εξηγώ ότι έχει 10 μέτρα να κάνει πίσω και περίπου 500 για να βγάλει τον δρόμο. «Δεν θα μου πεις εσύ από πού θα πάω σπίτι μου», ήταν η απάντησή του.

  Δεν θέλω πολύ να ανάψω. Πάω και στέκομαι μπροστά στο αυτοκίνητο. Χειροκροτήματα, έρχονται κι άλλοι. Δείχνει πολύ εκνευρισμένος, κορνάρει ασταμάτητα. Με πλησιάζει η καλή μου: «Την άκουσα να του λέει ότι δεν φταίνε αυτοί, το μπαρ φταίει που σερβίρει έξω. Εμείς αύριο θα φύγουμε αλλά μπορεί να κλείσουν το μαγαζί του ανθρώπου»

  -- Διαφήμιση --

  Υποχώρησα, μαζί μου και οι υπόλοιποι. Η αναστάτωση συνεχίστηκε έως ότου πήγε στο σπίτι του, από τον δρόμο που ήθελε αυτός.

  Τα ποτά συνεχίστηκαν, μαζί τους και οι κουβέντες της τελευταίας βραδιάς των διακοπών. Τον ξαναβλέπω μπροστά μου έχοντας γύρω του 5-6 άλλους. Ο ένας απ’ αυτούς, βγάζει και μου δείχνει κάτι: «Αστυνομία, θα έρθετε μαζί μου στο τμήμα, ο κύριος θέλει να σας υποβάλλει μήνυση για παρακώλυση κυκλοφορίας»!

  «Μα υπάρχει σήμα της τροχαίας που απαγορεύει την κυκλοφορία σε αυτό τον δρόμο, ποια παρακώλυση κυκλοφορίας σε δρόμο που απαγορεύεται η κυκλοφορία», του απαντάω.

  «Για εμάς που μένουμε εδώ δεν ισχύουν αυτά», λέει, μπροστά στους αστυνομικούς, ο οδηγός του τζιπ. Γνέφω στην καλή μου «πάμε» και φωνάζω: «Παιδιά, με πάνε στο τμήμα, ελάτε κάποιοι για μάρτυρες, να πείτε απλώς τι έγινε».

  Στο αστυνομικό τμήμα άκουσα τα ανήκουστα: «Αν δεν ήμασταν εδώ μέσα θα σου έσπαγα τα μούτρα (…) εγώ είμαι βατραχάνθρωπος, έχω υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις και δεν μου κουνιέται κανένας (…) δεν θα μου πει εμένα ο κάθε μαλάκας πώς θα πάω στο σπίτι μου…», ακούω από τον ενάγοντα, παρουσία τουλάχιστον δέκα αστυνομικών, που κανείς τους δεν αντιδρούσε!

  «Ο κύριος θα σας κάνει μήνυση για εξύβριση, αν του κάνετε και εσείς σας ενημερώνω ότι θα διανυκτερεύσετε στο τμήμα. Σας προτείνω να μην προβεί κανένας σας σε καμία ενέργεια και να θεωρήσουμε ότι το θέμα έχει λήξει», μου είπε ο αστυνόμος.

  Αυτός επέμενε, τον έπιασαν τέσσερις αστυνόμοι, τον έβγαλαν έξω και άρχισαν να τον ψέλνουν, το είδα. Η καλή μου με κοίταζε με απελπισία διότι ήξερε τι σκέφτομαι. Την κατάλαβα, δεν ήθελα να της χαλάσω τη βραδιά. Υπέβαλα αίτηση, σε έντυπο της αστυνομίας, με την οποία ζητούσα αστυνομική προστασία για το υπόλοιπο της παραμονής μας στο νησί. Την υπέγραψα. Ο αξιωματικός υπηρεσίας την διάβασε και μου είπε: «Δεν συντρέχει λόγος, την απορρίπτω»

  Φύγαμε. Επιστρέψαμε στο ίδιο μπαρ. Εκτός από τον μπάρμαν, κανείς δεν γύρισε να μας κοιτάξει. Η συζήτηση μας, βέβαια, δεν ήταν αυτό καθ’ αυτό το περιστατικό, έχουμε περάσει πολλά τέτοια. Αυτό που συζητάγαμε στο υπόλοιπο της βραδιάς μας και συνεχίζουμε επιγραμματικά να λέμε, ακόμα και σήμερα, σε φίλους και γνωστούς, είναι ότι κανένας από αυτούς που διαμαρτύρονταν και χειροκροτούσαν δεν ήρθε στο τμήμα για μάρτυρας.

  *Στη φωτογραφία του Depositphotos δεν απεικονίζεται το νησί όπου συνέβη το περιστατικό.

  Νίκος Σερβετάς
  Νίκος Σερβετάς
  Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Τον λένε Σίμον Κιέα

  Τα στοιχεία του κειμένου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Συνυπογράφω Τον λένε...

  Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να αρέσουν στους άνδρες

  Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να αρέσουν...

  Γυάρος: Ο υπερτουρισμός αλλοιώνει και την ιστορία

  Με τον τίτλο «Τι σημαίνει για έναν τόπο όπως...

  Ένα έχω να πω και θ’ ακουστώ σαν μπούμερ

  Ανάρτηση του Άρη Καλαντίδη, δημοσιεύουμε με την άδεια του....
  -- Διαφήμιση --