36 C
Galatsi
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Οι γαλλικές εκλογές στον διεθνή τύπο

Ημερομηνία:

-- Διαφήμιση --

Από το kreport.gr

Guardian: To αποτέλεσμα του πρώτου γύρου καταδεικνύει τον διχασμό στην γαλλική κοινωνία με ομάδες δικαιωμάτων να αναφέρουν τις τελευταίες εβδομάδες, ραγδαία αύξηση ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων.
Σύμφωνα με τις αριστερές εφημερίδες, Libération και Mediapart, η δεκαετής προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να αλλάξει την εικόνα του κόμματός της ήταν ως επί το πλείστον επιφανειακή. Άλλωστε στις λίστες των υποψηφίων του κόμματος, συμπεριλαμβάνονται υποψήφιοι που έχουν εκφράσει ρατσιστικές, αντισημιτικές ή ομοφοβικές απόψεις.
Έχει θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση πολιτικών σε βάρος μεταναστών, μουσουλμάνων και Γάλλων πολιτών με διπλή ιθαγένεια.

Le Monde: Η απόφαση του προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, βύθισε τη χώρα σε πολιτική αναταραχή και πυροδότησε αβεβαιότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Πολλοί επισημαίνουν και την έξαρση της ρητορικής μίσους, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

-- Διαφήμιση --

Politico: Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό που μέχρι πρόσφατα ήταν ένας αδιανόητος εφιάλτης για την Ευρώπη: Το ενδεχόμενο μια ακροδεξιά κυβέρνηση να ανέλθει για πρώτη φορά στην εξουσία. Στον πρώτο γύρο, η Μαρίν Λεπέν κατέγραψε μεγάλα κέρδη. Κέρδη τα οποία θα μπορούσαν να ανατρέψουν την πολιτική ορθοδοξία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και πέρα από αυτήν, με επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια ασφάλεια που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Ο Μακρόν έχει διαμηνύσει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της θητείας του το 2027, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

The Economist: Mία δραματική νέα εποχή ξεκίνησε στη Γαλλία, μετά το ευρύ προβάδισμα που πήρε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.
Στον δεύτερο γύρο, η ακροδεξιά επιδιώκει να κερδίσει  230 έως 280 έδρες σε σύνολο 577 και να γίνει η μεγαλύτερη ομάδα στο κοινοβούλιο. Για την απόλυτη πλειοψηφία, απαιτούνται 289 έδρες.
Οι υποψήφιοι του κόμματος Λεπέν, κυριάρχησαν σε εκατοντάδες εκλογικές περιφέρειες σε ολόκληρη τη χώρα.
Στον αντίποδα, το αποτέλεσμα αποτελεί μία συντριπτική ταπείνωση για την κεντρώα συμμαχία του προέδρου Μακρόν. Η «Αναγέννηση», περιορίστηκε στην τρίτη θέση και στο επόμενο κοινοβούλιο, δεν αναμένεται να διατηρήσει πάνω από 70 με 100 έδρες.

-- Διαφήμιση --

Financial Times: Η νίκη Λεπέν- Μπαρντελά συνιστούν τεράστια οπισθοδρόμηση για τον Μακρόν και για τη φιλελεύθερη δημοκρατία στη Γαλλία. Ο πρώτος γύρος αποδεικνύει ότι παρά τις εκκλήσεις Μακρόν, οι κεντρώοι πολίτες του γύρισαν την πλάτη. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός πως για εκατομμύρια ψηφοφόρους, ο ίδιος ο Μακρόν, αποτελεί μέρος του προβλήματος.
Πλέον όλα θa εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου και από το κατά πόσο το ακροδεξιό κόμμα θα καταφέρει να κερδίσει τις απαιτούμενες έδρες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Bloomberg: Eνόψει του δεύτερου γύρου, ο Μπαρντελά προσπαθεί να στείλει καθησυχαστικά μηνύματα για το τι θα σήμαινε για τη Γαλλία μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κόμματος του. Το δίλημμα που βάζει είναι μεταξύ της εθνικής επανεκκίνησης που ευαγγελίζεται ο ίδιος  και του «αριστερού υπαρξιακού κινδύνου». Παράλληλα, δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί το γαλλικό σύνταγμα και τη θεσμική συμβίωση με τον Πρόεδρο Μακρόν.

Καμίνι
Καμίνι
Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΓΓΡΑΦΗ

-- Διαφήμιση --

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΑΡΘΡΑ

«Αύριο πρέπει να τον φάει…»

Ανάρτηση του Άγγελου Τσέκερη *Τον φίλο μου τον Χρήστο Σπίρτζη...

Οι οικονομικές απολαβές των ευρωβουλευτών

Το Euronews σε εκτενές ρεπορτάζ παρουσιάζει τις οικονομικές απολαβές...

Η συγκρότηση του Μετώπου έγινε με βάση ένα πρόγραμμα (audio)

Συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της...

Εξαήμερη εργασία

Tου Μπάμπη Μιχάλη στην Εφημερίδα των Συντακτών Μάλλον έχει μείνει...
-- Διαφήμιση --