31.4 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Οι παραμυθάδες στοιχείο συνοχής της κοινωνίας

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Tην ιστορία της προφορικής αφήγησης μελετούν Βρετανοί ανθρωπολόγοι προκειμένου να εξακριβώσουν τον ρόλο που έπαιξαν στην ανάπτυξη και τη συνοχή των κοινωνιών οι κάθε είδους διηγήσεις.

  Σύμφωνα με άρθρο του ανθρωπολόγου Ντάνιελ Σμιθ, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα “The Conversation” «οι προϊστορικοί άνθρωποι που έλεγαν ωραίες ιστορίες, έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο για να προωθηθούν οι αξίες της αλληλεγγύης και της ισότητας. Όταν ακόμη δεν είχε εμφανισθεί η θρησκεία σε οργανωμένη μορφή, οι αφηγητές βοήθησαν καταλυτικά να αναπτυχθούν δεσμοί συνεργασίας ανάμεσα στους ανθρώπους. Οι ίδιοι οι αφηγητές είχαν ξεχωριστή θέση στις κοινωνίες στοιχείο που τους έκανε ελκυστικούς και περιζήτητους.

  Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιστορίες που έλεγαν ηλικιωμένοι, οι οποίοι κατάγονταν από τη φυλή κυνηγών και τροφοσυλλεκτών «Άγκντα» στις Φιλιππίνες και έχουν τις ρίζες της σε φυλές που έζησαν εκεί 35.000 χρόνια. Ζητήθηκε από 300 κατοίκους, 18 χωριών να επιλέξουν με ποιον θα ήθελαν να συμβιώνουν αν είχαν να επιλέξουν μεταξύ ατόμων με σωματική δύναμη, ικανότητες κυνηγιού και ψαρέματος, ιατρικές γνώσεις. Οι περισσότεροι είπαν ότι ήθελαν να ζήσουν με κάποιον που να λέει ωραίες ιστορίες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερους αφηγητές είχε ένα χωριό, τόσο μεγαλύτερη διάθεση για συνεργασία υπήρχε ανάμεσα στα μέλη της.

  -- Διαφήμιση --

  Ενδεικτική ήταν μια ιστορία στην οποία ο αρσενικός ήλιος και το θηλυκό φεγγάρι είχαν τσακωθεί για το ποιος θα φωτίζει τον ουρανό, αλλά τελικά συμφώνησαν να μοιρασθούν τη δουλειά, ο ένας τη μέρα και η άλλη τη νύχτα. Πρόκειται για ένα παραμύθι που, μεταξύ άλλων, προωθεί την ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

  Μεταφέροντας τις εμπειρίες τους από αυτά τα χωριά σε σύγχρονες πόλεις της Δύσης οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι όσο πιο σαφή είναι τα μηνύματα που στέλνονται σε μια κοινωνία τόσο μεγαλύτερη είναι η συνοχή της. Στις σύγχρονες πόλεις οι άνθρωποι δεν υπολογίζουν μόνο όσα γνωρίζουν οι ίδιοι, αναφορικά με την κοινωνική συμπεριφορά και τους κανόνες λειτουργίας, αλλά θεωρούν δεδομένο ότι επειδή αυτά τα μηνύματα είναι κοινής λήψης, το περιεχόμενο τους είναι γνωστό και στα υπόλοιπα μέλη της ίδιας κοινωνίας.

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Το σταμάτημα του Ήλιου και τ’ αμίλητο νερό

  Κείμενο του Διονύση Σιμόπουλου, που δημοσιεύτηκε στο Γεωτρόπιο της...

  Όμηροι ψευδαισθήσεων

  Της ψυχολόγου Ακριβής Κονιδάρη Πριν αρκετά χρόνια, συγκεκριμένα το 1973,...

  Οργή και Θλίψη – Καλυμμένα συναισθήματα

  Της ψυχολόγου Ακριβής Κονιδάρη «Μα τι έπαθες ξαφνικά;» είναι μια...

  Γιατί οι ηλίθιοι νομίζουν ότι είναι ειδικοί

  Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα braining.gr σε μετάφραση Βασιλικής Σουλτάνη και...
  -- Διαφήμιση --