26.6 C
Galatsi
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ο Γκουαϊδό της καρδιάς μας

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Φωτογραφία από τη συνάντηση Γκουαϊδό – Μητσοτάκη, στα τέλη Ιανουαρίου 2020, στο περιθώριο του Φόρουμ που γίνεται κάθε χρόνο στο Νταβός.

  Ακόμα και τα συντηρητικά κόμματα της Βενεζουέλας δείχνουν να θέλουν να απαλλαγούν πλέον από τον αχυράνθρωπο που παρουσιαζόταν ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό.

  -- Διαφήμιση --

  «Τουλάχιστον τρία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που στήριζαν τον Χουάν Γκουαϊδό δηλώνουν ότι θα άρουν την στήριξη τους στη λεγόμενη «μεταβατική» κυβέρνηση», αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomerg.

  «Τα κόμματα της δεξιάς αντιπολίτευσης αναζητούν τώρα έναν νέο υποψήφιο, τον οποίο θα στηρίξουν στις επόμενες προεδρικές εκλογές που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στο τέλος του 2023 ή τις αρχές του 2024. Δηλώνουν ότι διαθέτουν αρκετές ψήφους για να απομακρύνουν τον Γκουαϊδό και να δημιουργήσουν μια πενταμελή επιτροπή που θα αναλάβει τις “εξουσίες” του», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

  -- Διαφήμιση --

  Η περιουσία της Βενεζουέλας

  Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ποιος θα διαχειρίζεται τώρα τα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας, που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας και οι ΗΠΑ τα είχαν δώσει να τα διαχειρίζονται άνθρωποι του Γκουαϊδό.

  Οι εξελίξεις έρχονται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να διευρύνει τις ενεργειακές της πηγές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ήδη, μετά τις πρόσφατες επαφές μελών της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση του Νικολά Μαδούρο στο Μεξικό, ο αμερικανικός κολοσσός Chevron έλαβε το πράσινο φως να δραστηριοποιηθεί και πάλι στη Βενεζουέλα.

  Ελληνική διπλωματία

  Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος ισχυρή μνήμη ή ειδικό ενδιαφέρον για να θυμηθεί ότι η πρώτη ενέργεια, στον διπλωματικό χώρο, της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Ιούλιο του 2019, ήταν να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

  Από τότε δεν έχει αλλάξει τη στάση της, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έδωσαν την άδεια σε δύο ευρωπαϊκές εταιρίες, την ιταλική ENI και στην ισπανική Repsol, να μεταφέρουν από τη Βενεζουέλα, όπου πρόεδρος είναι ο Νικολά Μαδούρο, πετρέλαιο στην Ευρώπη.

  Είναι χαρακτηριστικοί δύο διάλογοι που έγιναν κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών από τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

  Ο πρώτος στις 7 Ιανουαρίου του 2021:

  Σ. Σιδέρης: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον αναγνωρισμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας, συνεχίζει η Ελλάδα να αναγνωρίζει τον κ. Γκουαϊδό ή θα ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτό είναι το ένα ερώτημα.

  Δεύτερο. Ποιος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση (…)

  Α. Παπαϊωάννου: Όσον αφορά το πρώτο, το είπατε και εσείς, υπάρχει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, τα λέει η ανακοίνωση.

  Όσον αφορά την ορκωμοσία του Προέδρου, κ. Μπάιντεν …..

  Σ. Σιδέρης: συγγνώμη.

  Α. Παπαϊωάννου: Παρακαλώ.

  Σ. Σιδέρης: Ήταν η πρώτη διπλωματική κίνηση εξωτερικής πολιτικής που έγινε από την ελληνική κυβέρνηση, η αναγνώριση του Γκουαϊδό, και τώρα μου λέτε ότι είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ισχύει ό,τι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Συγνώμη, δηλαδή αλλά αυτό είναι ….

  Α. Παπαϊωάννου: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είπα ότι δεν έχω να προσθέσω κάτι επί τούτου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βγάλει μια ανακοίνωση και εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι επί τούτου σε αυτό το ζήτημα.

  Σ. Σιδέρης: Δηλαδή συμφωνείτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

  Α. Παπαϊωάννου: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. (…)

  Ο δεύτερος λίγες μέρες αργότερα στις 21 Ιανουαρίου 2021

  Σ. Σιδέρης: Είχα ρωτήσει τότε αν η Ελλάδα αναγνωρίζει ακόμα τον Γκουαϊδό και ψάχνοντας να βρω κάποια στοιχεία, είδα ότι στην Πρεσβεία μας στο Καράκας, δεν υπάρχει Πρέσβης. Ψάχνοντας το ιστορικό, από το Σεπτέμβριο του ’19 δεν υφίσταται πρεσβευτική παρουσία στο Καράκας της Βενεζουέλας. Αυτό είναι ζήτημα το οποίο αφορά τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Βενεζουέλας ή ότι δεν υπάρχει κάποιος Πρέσβης που να θέλει να πάει εκεί; Δε μπορώ να καταλάβω. (…)

  Α. Παπαϊωάννου: (…) Όσον αφορά το Καράκας, σωστά είπατε, όντως, δεν υπάρχει Πρέσβης εκεί, υπάρχει επιτετραμμένος εδώ και αρκετό καιρό όντως. Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποια άλλη εξέλιξη για τοποθέτηση, δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο.

  Σ. Σιδέρης: Είναι θέμα ότι ακόμα αναγνωρίζουμε τον Γκουαϊδό ή απλά δεν είναι στις προτεραιότητες του ΥΠΕΞ;

  Α. Παπαϊωάννου: Όσον αφορά αυτό το θέμα, όπως έχω πει και την προηγούμενη φορά, εμείς ταυτιζόμαστε με τη θέση την οποία έχει εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει βγάλει σχετική ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα του Γκουαϊδό, ο οποίος πλέον δεν είναι όπως ξέρετε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου. (…)

  «Δεν τον έχουμε “αποαναγνωρίσει” ακόμα, κι αυτό γιατί δεν έχει τύχει να το βρούμε ακόμα μπροστά μας, για να ανακινηθεί το θέμα Βενεζουέλα», είπε σήμερα το απόγευμα στο Καμίνι, έμπειρος διπλωματικός συντάκτης.

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Πράξη αγάπης για τη χώρα

  Σκηνή κατά τη διάρκεια μιας αντιακροδεξιάς συγκέντρωσης στη Λυών.Διαδηλωτές...

  Κι όμως, αυτό το στάδιο επέλεξαν για τον τελικό

  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times και...

  Θέλουν να πουλήσουν ιστορικό διατηρητέο μνημείο

  Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, υπέβαλε...

  Ένα άρθρο πριν από τη συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα

  «Η δυσοίωνη αριθμητική του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν ο τίτλος...
  -- Διαφήμιση --