30.5 C
Galatsi
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Πενταπλάσιοι οι νεκροί στη Γάζα απ’ ότι έχει ανακοινωθεί (pdf)

Ημερομηνία:

-- Διαφήμιση --

Σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό θυμάτων του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας απ’ αυτόν που έχει ανακοινώσει έως τώρα το υπουργείο Υγείας που πρόσκειται στη Χαμάς υπολογίζει το εγνωσμένου κύρους περιοδικό Lancet.
Σε άρθρο με ημερομηνία 5 Ιουλίου 2024 και τίτλο «Καταμετρώντας τους νεκρούς στη Γάζα: Δύσκολο αλλά αναγκαίο», υποδηλώνεται ότι ο αριθμός των νεκρών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής:

«Μέχρι τις 19 Ιουνίου 2024, 37. 396 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας από την επίθεση της Χαμάς και την ισραηλινή εισβολή τον Οκτώβριο του 2023, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, όπως ανέφερε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Τα στοιχεία του Υπουργείου αμφισβητήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, αν και έγιναν δεκτά ως ακριβή από τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών, τον ΟΗΕ και τον ΠΟΥ. Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζονται από ανεξάρτητες αναλύσεις, συγκρίνοντας τις αλλαγές στον αριθμό των θανάτων του προσωπικού της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) με αυτούς που αναφέρθηκαν από το Υπουργείο, που έκρινε αβάσιμους τους ισχυρισμούς περί κατασκευής δεδομένων.

-- Διαφήμιση --

Η συλλογή στοιχείων γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη για το Υπουργείο Υγείας της Γάζας λόγω της καταστροφής μεγάλου μέρους της υποδομής. Το Υπουργείο αναγκάστηκε να αυξήσει τις συνήθεις αναφορές του, βασισμένες σε άτομα που πεθαίνουν στα νοσοκομεία του ή προσέρχονται νεκροί, με πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές μέσων και ομάδες διάσωσης. Αυτή η αλλαγή έχει αναπόφευκτα υποβαθμίσει τα λεπτομερή δεδομένα που καταγράφηκαν προηγουμένως. Κατά συνέπεια, το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει τώρα χωριστά τον αριθμό των αγνώστων σορών μεταξύ του συνολικού αριθμού των νεκρών. Από τις 10 Μαΐου 2024, το 30% από τους 35. 091 θανάτους ήταν αγνώστων στοιχείων.

Ορισμένοι αξιωματούχοι και πρακτορεία ειδήσεων έχουν χρησιμοποιήσει αυτήν την εξέλιξη, που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την ποιότητα των δεδομένων, για να υπονομεύσει την ακρίβεια των δεδομένων.

-- Διαφήμιση --

Ωστόσο, ο αριθμός των αναφερόμενων θανάτων είναι πιθανότατα υποεκτιμημένος. Η μη κυβερνητική οργάνωση Airwars αναλαμβάνει λεπτομερείς αξιολογήσεις περιστατικών στη Λωρίδα της Γάζας και συχνά διαπιστώνει ότι δεν περιλαμβάνονται όλα τα ονόματα των αναγνωρίσιμων θυμάτων στον κατάλογο του Υπουργείου.
Επιπλέον, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, το 35% των κτιρίων στη Λωρίδα της Γάζας είχε καταστραφεί, επομένως ο αριθμός των σορών που εξακολουθούν να είναι θαμμένοι στα ερείπια είναι πιθανότατα σημαντικός, με εκτιμήσεις για πάνω από 10.000.

Οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν έμμεσες επιπτώσεις στην υγεία πέρα από την άμεση βλάβη από τη βία. Ακόμη και αν η σύγκρουση λήξει αμέσως, θα συνεχίσουν να υπάρχουν πολλοί έμμεσοι θάνατοι τους επόμενους μήνες και χρόνια από αιτίες όπως αναπαραγωγικές, μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών αναμένεται να είναι μεγάλος δεδομένης της έντασης αυτής της σύγκρουσης: κατεστραμμένες υποδομές υγειονομικής περίθαλψης, σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και στέγη, αδυναμία του πληθυσμού να διαφύγει σε ασφαλή μέρη και την απώλεια της χρηματοδότησης της UNRWA, μιας από τις ελάχιστες ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε πρόσφατες συγκρούσεις, τέτοιοι έμμεσοι θάνατοι κυμαίνονται από τρεις έως 15 φορές τον αριθμό των άμεσων θανάτων. Εφαρμόζοντας μια συντηρητική εκτίμηση τεσσάρων έμμεσων θανάτων ανά έναν άμεσο θάνατο στους 37.396 θανάτους που αναφέρθηκαν, δεν είναι απίθανο να εκτιμηθεί ότι έως και 186.000 ή ακόμη περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να αποδοθούν στην τρέχουσα σύγκρουση στη Γάζα. Χρησιμοποιώντας την εκτίμηση του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας για το 2022 των 2.375.259, αυτό θα μεταφραστεί σε 7,9% του συνολικού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας. Μια αναφορά από τις 7 Φεβρουαρίου 2024, την εποχή που ο άμεσος αριθμός των νεκρών ήταν 28.000, υπολόγιζε ότι χωρίς κατάπαυση του πυρός θα υπήρχαν μεταξύ 58.260 θάνατοι (χωρίς επιδημία ή κλιμάκωση) και 85.750 θάνατοι (αν συνέβαιναν και οι δύο) μέχρι τις 6 Αυγούστου 2024».

Καμίνι
Καμίνι
Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΓΓΡΑΦΗ

-- Διαφήμιση --

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΑΡΘΡΑ

«Αύριο πρέπει να τον φάει…»

Ανάρτηση του Άγγελου Τσέκερη *Τον φίλο μου τον Χρήστο Σπίρτζη...

Οι οικονομικές απολαβές των ευρωβουλευτών

Το Euronews σε εκτενές ρεπορτάζ παρουσιάζει τις οικονομικές απολαβές...

Η συγκρότηση του Μετώπου έγινε με βάση ένα πρόγραμμα (audio)

Συνέντευξη του Αλέξη Χαρίτση, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της...

Εξαήμερη εργασία

Tου Μπάμπη Μιχάλη στην Εφημερίδα των Συντακτών Μάλλον έχει μείνει...
-- Διαφήμιση --