30.7 C
Galatsi
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: το αύριο είναι σήμερα για την Ελλάδα

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Του Γιώργου Μπαλάφα* για το Καμίνι

  Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα και προβεβλημένα θέματα στον δημόσιο λόγο είναι το αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence). Διάφορα ερωτήματα, από τον μετασχηματισμό της κοινωνίας μέχρι και τον αφανισμό της ανθρωπότητας, απασχολούν τους ειδήμονες αλλά και τον απλό καθημερινό κόσμο. Για παράδειγμα, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Yuval Harari, ιστορικός και φιλόσοφος, εξέφρασε τον προβληματισμό του δηλώνοντας ότι “δεν υπάρχει διακόπτης έκτακτης ανάγκης για την ΤΝ” στην περίπτωση όπου αυτή ξεφύγει από τον έλεγχο της ανθρωπότητας.

  Έτσι, ενώ μας λένε ότι μένουμε σε έξυπνα σπίτια και πηγαίνουμε στη δουλειά μας με αυτοκίνητα με νοημοσύνη, χρησιμοποιούμε έξυπνες ατζέντες να μας υπενθυμίζουν τα ραντεβού μας, επικοινωνούμε με έξυπνα τηλέφωνα και αλγόριθμοι προτείνουν τις ταινίες που θα δούμε, ταυτόχρονα κινδυνεύουμε από έξυπνα όπλα, αυτόνομα drones, έξυπνες βόμβες και ρομπότ.

  -- Διαφήμιση --

  Ήδη από την εμφάνιση της έννοιας της Τεχνητής Νοημοσύνης  στον δημόσιο λόγο κυριάρχησαν οι δυνατότητες μετασχηματισμού της κοινωνίας από αυτήν. Έχοντας πλέον διανύσει μια χρονική περίοδο μεγαλύτερη του μισού αιώνα, η (επαν)εμφάνισή της στην δημοσιότητα απαιτεί, σε κάθε περίπτωση, μια προσεκτική αξιολόγηση των δυνατοτήτων της.

  Αρχικά ο όρος προτάθηκε στο πλαίσιο για τη χρηματοδότηση ενός συνεδρίου στο Dartmouth το 1956, με σκοπό τη μελέτη και ανάπτυξη «έξυπνων» μηχανών. Ωστόσο στις μέρες μας, ο όρος αυτός, μαζί με έννοιες όπως μηχανική μάθηση (Machine Learning), αυτόνομα συστήματα (autonomous systems), μεγάλα δεδομένα (Big Data) και διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things), καλύπτει τόσο υλικές κατασκευές όσο και ένα φάσμα προσδοκιών και ελπίδων.

  -- Διαφήμιση --

  Η προσέγγιση της έννοιας Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται μέσα από μια πληθώρα ορισμών. Έτσι, όταν το αντικείμενο λέμε ότι «σκέφτεται» ορθολογικά αναφερόμαστε στην απόκρισή του μέσα από την χρήση διαδικασιών λογικής  ενώ όταν την προσεγγίζουμε λέγοντας ότι το αντικείμενο «δρα» ανθρώπινα τότε συνήθως αναφερόμαστε στην εκτέλεση εργασιών με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις εργασίες αυτές.

  Τα τελευταία χρόνια ταυτόχρονα με την αύξηση των προσδοκιών για τα αποτελέσματα της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα κράτη έχουν αρχίσει να εκδίδουν στρατηγικές ανάπτυξης και προσέγγισης των συγκεκριμένων τεχνολογιών. Με την εμφάνιση και τις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης τα κράτη θεωρούν, μεταξύ άλλων ότι παρουσιάζεται μια χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη η οποία θα ξεπερνάει τα γεωγραφικά όρια τους. Έτσι, θεωρούν ότι μπορούν να μετασχηματίσουν τις δομές και τις διαδικασίες τους καθώς και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες τους, πχ στους τομείς των μεταφορών, της υγείας, της εκπαίδευσης κτλ. Στο ανωτέρω πλαίσιο αναγνωρίζουν και καθορίζουν τους τομείς εμβάθυνσης, και της κατεύθυνσης της έρευνας, τις σχέσεις τους με τις επιχειρήσεις, αλλά και τα ηθικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανάπτυξη αυτόνομων συστημάτων.

  Έτσι, για παράδειγμα η θεώρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζεται στην αξίωση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσει μια τεχνολογία γενικού σκοπού (general purpose technology). Αν κάποιος βασιστεί σε μια τέτοια θεώρηση δεν μπορεί παρά να καταλήξει ότι ως μια τέτοια τεχνολογία θα έχει μια μεγάλη επίδραση στην καθημερινότητα των πολιτών.

  Συμπερασματικά, η ΕΕ θέτει ως στόχο να αποτελέσει έναν παγκόσμιο σύνδεσμο για τις τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά ταυτόχρονα να εξασφαλίσει μια ανθρωποκεντρική και ασφαλή ανάπτυξη της τεχνολογίας όπου θα βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

  Καταλήγοντας, η επένδυση στις αναδυόμενες τεχνολογίες και την Τεχνητή Νοημοσύνη πρέπει να θεωρείται δεδομένη αν η Ελλάδα δεν θέλει να χάσει την τεράστια ευκαιρία την παρούσα χρονική στιγμή, την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα  να αναπτύξει τόσο την στρατηγική της στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης όσο και την απαιτούμενη τεχνολογική της βάση, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα σύγχρονο και υπολογίσιμο μέγεθος ισχύος. Η επόμενη ημέρα είναι ήδη εδώ και οφείλουμε να συζητήσουμε τους κανόνες πάνω στους οποίους θα τρέξει ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης.

  * Ο Γιώργος Μπαλάφας είναι υποψήφιος βουλευτής στον (Β1) Βόρειο Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Τομέα Αθηνών

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Οργή και Θλίψη – Καλυμμένα συναισθήματα

  Της ψυχολόγου Ακριβής Κονιδάρη «Μα τι έπαθες ξαφνικά;» είναι μια...

  Γιατί οι ηλίθιοι νομίζουν ότι είναι ειδικοί

  Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα braining.gr σε μετάφραση Βασιλικής Σουλτάνη και...

  Αριστείδης Μπαλτάς: Αναφορά Άγγελου Ελεφάντη

  Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εποχή στις 27 Μαΐου 2023 Συμπληρώνονται σήμερα...

  Αναγνωρίζουν τα νεογέννητα τη μητέρα τους;

  Ακριβώς μετά τη γέννησή του ένα βρέφος βλέπει ένα...
  -- Διαφήμιση --