25.5 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Ο Ιωακείμ Γρυσπολάκης, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, σήμερα πρόεδρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, είχε προκαλέσει σάλο πριν από μερικές ημέρες με ανάρτηση που αναφερόταν στους πρόσφυγες του Εβρου και στην βίαιη, ρατσιστική συμπεριφορά αυτόκλητων συνοριοφυλάκων απέναντι τους.

  «Δεν είμαι υπέρ της αυτοδικίας. Η μόνη νόμιμη βία είναι αυτή που ασκείται από την Πολιτεία στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Όμως στην περίπτωση της σύλληψης λαθρομεταναστών, οι οποίοι ευθύνονται για πυρκαγιές, κλοπές και άλλες μη σύννομες πράξεις στον Έβρο από πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να αφανίζονται, δεν μπορώ παρά να διατυπώσω δημοσίως την κατανόηση και τη συμπαράστασή μου» είχε γράψει στην ανάρτηση του την οποία μετά προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να ανασκευάσει.

  Πριν από μερικά χρόνια, και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 2006, ο ίδιος άνθρωπος είχε δημοσιεύσει ένα άρθρο στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, το οποίο βρίσκεται ακόμα στην ηλεκτρονική της έκδοση, διαμετρικά αντίθετο με την ηθική και την αντίληψη που προέβαλε πριν από μερικές ημέρες.

  -- Διαφήμιση --

  Η εφημερίδα, φυσικά, δεν έχει καμμία ευθύνη για την εξέλιξη των ανθρώπων που έχουν αρθρογραφήσει στις σελίδες της.

  Το άρθρο του 2006:

  -- Διαφήμιση --

  «Με οργή και αγανάκτηση καταγγέλλω το αντικομμουνιστικό μνημόνιο που εγκρίθηκε από την Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 14.12.2005 στο Παρίσι και προωθείται για ψήφιση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση στις 24 – 27 Γενάρη 2006.

  Πρόκειται για ένα κατάπτυστο κείμενο, το οποίο δε στρέφεται μόνο κατά των κομμουνιστών, αλλά και κατά των λαών, αφού ποινικοποιεί τη λαϊκή αγωνιστική δράση στο εσωτερικό των χωρών.

  Θέτει όλους ενώπιον σοβαρών ζητημάτων συνείδησης, αλλά και υπεράσπισης των θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές, πολιτικές πεποιθήσεις και εκτιμήσεις του καθενός.

  Η προσπάθεια εξομοίωσης του κομμουνισμού με το ναζισμό αποτελεί πρόκληση προς την ιστορική αλήθεια.

  Δεν πρέπει να λησμονήσουμε τα ιστορικά διδάγματα του παρελθόντος. Οι προβοκάτσιες των ναζί (τύπου Ράιχσταγκ), οι αντικομμουνιστικοί νόμοι και οι διώξεις στράφηκαν κατά των λαών, περιέλαβαν σταδιακά κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε πατριώτη.

  Προετοίμασαν το έδαφος σκληρών, απάνθρωπων, αντιλαϊκών πολιτικών, βάρβαρων πολέμων για την καταλήστευση του μόχθου και του πλούτου των λαών, σήμαναν την έλευση του φασισμού και άλλων αυταρχικών καθεστώτων. Αυτά προετοιμάστηκαν και συνοδεύτηκαν από ποικιλόμορφες διώξεις σε βάρος των λαϊκών αγωνιστών: Φακέλωμα, φυλακίσεις, εξορίες, βασανιστήρια, δολοφονίες.

  Οι λαοί της Ευρώπης έχουν πλούσια, μα και οδυνηρή εμπειρία. Έδωσαν εκατομμύρια νεκρούς για την απόκρουση του ναζισμού και φασισμού. Δε θα επιτρέψουν τη νεκρανάσταση τέτοιων ή παρόμοιων αντιδραστικών πρακτικών.

  Αποτελεί ιστορικό χρέος κάθε δημοκράτη και πατριώτη να αντισταθεί. Τώρα.

  Κανένας προοδευτικός άνθρωπος, κανένας πατριώτης, κανένας δημοκράτης δεν πρέπει να επιτρέψει τη βάναυση παραχάραξη της Ιστορίας, με τη μετατροπή των θυμάτων του φασισμού σε θύτες, όπως επιδιώκεται από το αντικομμουνιστικό μνημόνιο.

  Καλούμε όλους τους μαζικούς φορείς να καταγγείλουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτό το μνημόνιο.

  Καλούμε όλα τα κόμματα, τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

  Έχουν υποχρέωση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να καταγγείλουν έμπρακτα το κατάπτυστο μνημόνιο και να επιβάλουν την άμεση απόσυρσή του.

  Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκατομμυρίων ανθρώπων στον τόπο μας και παγκόσμια, για να μην περάσει το συγκεκριμένο μνημόνιο, για να μπορούν οι λαοί να αγωνίζονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους».

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Θέλουν να πουλήσουν ιστορικό διατηρητέο μνημείο

  Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, υπέβαλε...

  Ένα άρθρο πριν από τη συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα

  «Η δυσοίωνη αριθμητική του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν ο τίτλος...

  Ελπίδες από τη σκανδιναβική Αριστερά

  Του Γιόακιμ Χέγιερ για το Καμίνι. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών...

  Τι μας έμαθε η υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας

  Ανάρτηση της Μαρίας Γιαννακάκη, αναδημοσιεύουμε με την άδεια της. Τι...
  -- Διαφήμιση --