28.4 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Διαλείμματα πιάνου

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  [Ο πίνακας του εξωφύλλου, Ημέρα νίκης στο Βερολίνο (1960), είναι του Ουκρανού ζωγράφου Γκεόργκι Μελίχοφ (1908-1985).]

  Γράφει η Μαρία Συμεωνίδου

  Στιγμές γαλήνης και ηρεμίας εν μέσω πολέμου απαθανατίστηκαν κατά καιρούς από τον φακό επώνυμων ή ανώνυμων φωτογράφων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αρκετές που συνοδεύτηκαν από μουσική παιγμένη σε κάποιο πιάνο, συχνά στη μέση του πουθενά, στιγμιότυπα με στρατιώτες που στάλθηκαν για να σκοτώσουν αλλά βρήκαν την ευκαιρία για ένα μελωδικό διάλειμμα, για μια αναπτέρωση της ελπίδας ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος.

  -- Διαφήμιση --

  1916

  Γάλλος στρατιώτης παίζει πιάνο στη μέση ενός ερειπωμένου χωριού́ του Σομ, στη βόρεια Γαλλία (πηγή: Alamy Stock Photo). Η Μάχη του Σομ, που διεξήχθη από την 1η Ιουλίου έως τις 18 Νοεμβρίου 1916 στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, ήταν μια από τις πιο φονικές μάχες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με πάνω από 1 εκατομμύριο νεκρούς.

  -- Διαφήμιση --

  1917

  Γερμανοί στρατιώτες παίζουν πιάνο στην πόλη Λανς της κατεχόμενης Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των συμμαχικών επιθέσεων στο Δυτικό Μέτωπο (πηγή: Alamy Stock Photo).

  1918

  Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο λοχίας Τζ. Α. Μάρσαλ, φωτογράφος του Σώματος Σημάτων Στρατού των ΗΠΑ, απαθανάτισε στρατιώτες συγκεντρωμένους γύρω από ένα εκκλησιαστικό όργανο σε μια βομβαρδισμένη εκκλησία στη βόρεια Γαλλία.

  Στρατιώτες του σκληρού 16ου Πεζικού της 1ης Μεραρχίας συνωστίζονται γύρω από ένα πιάνο που άφησαν πίσω τους οι βιαστικά αποχωρήσαντες Γερμανοί στο Νονσάρ της Γαλλίας (πηγή: Alamy Stock Photo).

  1937

  Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου, ο Ούγγρος πολεμικός φωτογράφος και φωτορεπόρτερ Ρόμπερτ Κάπα φωτογράφισε δύο Ρεπουμπλικάνους στρατιώτες να παίζουν πιάνο στη Μαδρίτη.

  Ιάπωνας στρατιώτης παίζει πιάνο στη μέση του δρόμου, στο Νανκίνγκ (πηγή: Wikimedia Commons). Η Μάχη του Νανκίνγκ διεξήχθη στις αρχές Δεκεμβρίου του 1937 μεταξύ του Εθνικού Επαναστατικού Στρατού της Κίνας και του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατού, κατά τη διάρκεια του Β΄ Σινοϊαπωνικού Πολέμου για τον έλεγχο του Νανκίνγκ, πρωτεύουσας της Δημοκρατίας της Κίνας.

  Β΄ Παγκόσμιος Πολέμος

  Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αμερικανικός στρατός έστελνε στα πεδία των μαχών ειδικά κατασκευασμένα πιάνα για την τόνωση του ηθικού των στρατιωτών.

  Ήταν τέλη του 1941 όταν το Συμβούλιο Πολεμικής Παραγωγής των ΗΠΑ ζήτησε από τη Steinway & Sons (γερμανοαμερικανική εταιρεία κατασκευής πιάνων, από τις τέσσερις μεγαλύτερες της εποχής, η οποία είχε σταματήσει την παραγωγή τους λόγω των περιορισμών που έθεσε η κυβέρνηση στη χρήση ξύλου, σιδήρου, χαλκού και ορείχαλκου – όλα πρώτες ύλες για την κατασκευή πιάνων) να σχεδιάσει ένα μοντέλο πιάνου βαρέως τύπου, στρατιωτικής ποιότητας.

  Τον Ιούνιο του 1942 η εταιρεία παρήγαγε τα πρώτα πρωτότυπα, προς επιθεώρηση από το κράτος. Τα πιάνα αυτά σχεδιάστηκαν αρκετά διαφορετικά από ένα τυπικό Steinway, χωρίς τα υλικά που θα χρησιμοποιούσε κανονικά η εταιρεία και με τρόπο ώστε να αντέχουν στις σκληρές συνθήκες ενός πεδίου μάχης, και ζύγιζαν μόνο 206 κιλά το καθένα.

  Το Συμβούλιο Πολεμικής Παραγωγής ενέκρινε το μοντέλο της Steinway & Sons το 1943 και έκανε μια αρχική παραγγελία 405 πιάνων, ενώ οκτώ μήνες αργότερα ακολούθησε παραγγελία για άλλα 800. Το καθένα κόστιζε 486 δολάρια και περιλάμβανε θήκη μεταφοράς, ανταλλακτικά και παρτιτούρες μουσικών κομματιών – από προτεσταντικούς ύμνους και πατριωτικά τραγούδια μέχρι ελαφρά κλασικά και μπούγκι γούγκι επιτυχίες.

  Τα περισσότερα πιάνα μεταφέρονταν στις εμπόλεμες ζώνες με φορτηγά, αλλά ήταν σχεδιασμένα έτσι ώστε να αντέχουν και σε πτώση με αλεξίπτωτο. Το 1942 παραδόθηκε το πρώτο με αυτόν τον τρόπο.

  Τα «πολεμικά πιάνα» της Steinway & Sons εμφανίστηκαν σε στρατόπεδα, νοσοκομεία και αεροδρόμια. Η εταιρεία συνέχισε να τα κατασκευάζει μέχρι το 1946, με έναν μεταπολεμικό κύκλο παραγωγής από το 1948 έως το 1953. Συνολικά κατασκευάστηκαν περισσότερα από 3.000. Όσα δεν παραδόθηκαν στον στρατό στάλθηκαν σε ξενοδοχεία, εκκλησίες και σχολεία.

  1942

  Στρατιώτης παίζει πιάνο στη Βόρεια Αφρική (πηγή: Getty Images).

  Ιερέας του στρατού τελεί λειτουργία για Αφροαμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στη Βρετανία. Ένας στρατιώτης συνοδεύει τη λειτουργία παίζοντας σε ένα μικρό πιάνο (πηγή: Getty Images).

  1943

  Αυτή η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από το Σώμα Σημάτων Στρατού των ΗΠΑ, είναι από μια επίδειξη στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Φορτ Μιντ, στο Μέριλαντ (πηγή: US Signal Corps).

  Στρατιώτες της 2ης Μεραρχίας Τεθωρακισμένων τραγουδούν το «Go to town» στο Μπαρεντόν της Νορμανδίας, στη βορειοδυτική Γαλλία (πηγή: Conseil Régional de Basse-Normandie / National Archives USA).

  1944

  Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες χαλαρώνουν γύρω από ένα πιάνο σε ένα κατεστραμμένο σπίτι στη Νορμανδία (πηγή: US Signal Corps).

  Ο δεκανέας Φίλιπ Μαντσίνι παίζει σε ένα πιάνο αμερικανικής κατασκευής το οποίο βρέθηκε στα ερείπια της πόλης Άγκατ, στο ανακατειλημμένο Γκουάμ της επικράτειας των ΗΠΑ, περιβαλλόμενος από στρατιώτες που διέσωσαν το πιάνο (πηγή: Getty Images).

  1945

  Κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Ρώσος φωτογράφος Ανατόλι Εγκόροφ φωτογράφισε ένα μέλος σοβιετικού πληρώματος τανκ να παίζει σε ένα πιάνο που βρήκαν στο Μπεσλάου της Γερμανίας (το σημερινό Βρότσλαβ της Πολωνίας).

  Ο Ρώσος φωτορεπόρτερ Ντμίτρι Μπάλτερμαντς, ο οποίος εργαζόταν για μια εφημερίδα του σοβιετικού στρατού, απαθανάτισε Ρώσους στρατιώτες να παίζουν πιάνο, τιτλοφορώντας τη φωτογραφία του «Τσαϊκόφσκι, Γερμανία». Αμέσως μετά, οι στρατιώτες επέστρεψαν στη μάχη.

  1983

  Ο Λιβανέζος φωτορεπόρτερ Ραμζί Χαϊντάρ, φωτογραφίζοντας τον εμφύλιο πόλεμο στην πατρίδα του, απαθανάτισε έναν πολιτοφύλακα ο οποίος, παρά τις συγκρούσεις που μαίνονταν τριγύρω, έπαιζε ήρεμα πιάνο σε μια εγκαταλελειμμένη έπαυλη. Λίγα λεπτά αργότερα, ο Χαϊντάρ πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ο πιανίστας και άλλα μέλη της πολιτοφυλακής τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, σώζοντάς του τη ζωή.

  1993

  Στον Πόλεμο της Βοσνίας, ο Αυστραλιανής καταγωγής φωτορεπόρτερ και φωτογράφος κοινωνικού ντοκιμαντέρ Τζακ Πικόνε βρέθηκε στο Γκράντατσατς, όπου κάποια στιγμή, τρέχοντας να προφυλαχτεί από σφοδρά πυρά, βρήκε κάλυψη σε ένα σχολείο. Σε μια αίθουσα, είδε στρατιώτες να κάθονται σε κύκλο και να καίνε σχολικά βιβλία για να ζεσταθούν. Μια μουσική ακουγόταν από την άκρη ενός πολύ μεγάλου, σκοτεινού διαδρόμου και, απέξω, το κροτάλισμα από τις σφαίρες που έπεφταν βροχή. Ο Πικόνε διέσχισε τον διάδρομο, βρήκε σε μια αίθουσα έναν άντρα να παίζει Μπαχ σε ένα πιάνο, και τον φωτογράφισε. Ο άντρας αυτός ήταν δάσκαλος μουσικής και τέχνης σε αυτό ακριβώς το σχολείο και, πλέον, ένας ελεύθερος σκοπευτής που πυροβολούσε τους Σερβοβόσνιους από τα παράθυρα της αίθουσας.

  1994

  Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Πολέμου της Τσετσενίας, σε μια εμπόλεμη ζώνη όπου το μόνο που είχε απομείνει από ό,τι κάποτε θεωρούνταν πόλη ήταν ένα πιάνο (πηγή: Reuters – ο φωτογράφος παραμένει άγνωστος). Ο πόλεμος αυτός ήταν μια σύγκρουση της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκερίας, η οποία είχε κηρύξει την ανεξαρτησία της το 1991, με τη Ρωσική Ομοσπονδία και διήρκεσε από τον Δεκέμβριο του 1994 έως τον Αύγουστο του 1996.

  Ο Ρώσος φωτογράφος Όλεγκ Νίκισιν, καθώς εξερευνούσε το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Γκρόζνι, πρωτεύουσα της Τσετσενίας, είδε ένα πιάνο σε κάποιον κεντρικό δρόμο της πόλης, στην οποία ρωσικά αεροσκάφη είχαν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις για αρκετές μέρες. Ξαφνικά, ένα αυτοκίνητο φρενάρισε εκεί κοντά και πολλοί Τσετσένοι μαχητές πήδηξαν έξω. Ένας από αυτούς κάθισε στο πιάνο και άρχισε να παίζει. Συνέχισε για αρκετά λεπτά και, προτού οι μαχητές ξαναμπούν στο αυτοκίνητο για να φύγουν με ταχύτητα, ο Νίκισιν φωτογράφισε τη σκηνή (πηγή: Getty Images).

  1995

  Μια άλλη καθηλωτική φωτογραφία από το Γκρόζνι τραβήχτηκε από τον Γάλλο φωτογράφο Αλέν Κελέρ στις 27 Ιανουαρίου του 1995. Καθώς έπεφτε το σκοτάδι, φτάνοντας στο αρχηγείο του στρατού, σε ένα από τα πιο όμορφα πάρκα της πόλης, που έμοιαζε πλέον με πεδίο μάχης, η πρώτη εικόνα που αντίκρισε ήταν αυτή ενός στρατιώτη ο οποίος έπαιζε πιάνο μπροστά σε άλλους στρατιώτες. Το φορτηγό στα αριστερά της φωτογραφίας και το χαλί στο πάνω μέρος του πιάνου υποδηλώνουν ότι μια οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει, αφήνοντας πίσω τα υπάρχοντά της. 

  2003

  Μετά την καθαίρεση του προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, ο φωτορεπόρτερ των New York Times Τάιλερ Χικς φωτογράφισε αμερικανικά στρατεύματα μέσα σε ένα κατεστραμμένο παλάτι. Αν και σε αυτή τη φωτογραφία οι στρατιώτες δεν παίζουν μουσική, το κακοπαθημένο όργανο κάλλιστα μπορεί να συγκαταλεχθεί στα «πολεμικά πιάνα».

  Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Ρώσος φωτορεπόρτερ του Associated Press Αλεξάντερ Ζεμλιανιτσένκο φωτογράφισε έναν Ιρακινό την ώρα που έπαιζε στο ίδιο αυτό πιάνο του κατεστραμμένου παλατιού. 

  2022

  Στον πρόσφατο πόλεμο στην Ουκρανία, ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Γκελ Ζιρμπ απαθανάτισε έναν Ουκρανό στρατιώτη να παίζει πιάνο μέσα σε ένα σχολείο που καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Ο στρατιώτης, ονόματι Όλεγκ, σκοτώθηκε από ρωσική βόμβα λιγότερο από δύο μήνες αργότερα.

  ΠΗΓΕΣ

  • warhistoryonline.com
  • patrickwitty.substack.com

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Εμπρησμός εξ αμελείας

  Διήγημα του Γιώργου Δ. Μπέτη Καλοκαίρι ήταν, Ιούλιος μήνας και...

  Ο Ντόναλντ Σάτερλαντ για το Cloudbusting (video)

  Ανάρτηση της Ναταλίας Κακουλίδου, δημοσιεύουμε με την άδεια της. Για...

  Άγγελος Σικελιανός χειρόγραφα

  Σαν σήμερα, το 1951, πέθανε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Το...

  Τη νύχτα που σε πιάνει βουλιμία

  Γράφει η Μαρία Κ. Φωτογραφία εξωφύλλου από την ιστοσελίδα...
  -- Διαφήμιση --