26.6 C
Galatsi
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Νόμπελ Ειρήνης: Γιατί το απονέμει Νορβηγική Επιτροπή;

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Δίδεται σήμερα το μεσημέρι από ειδική Επιτροπή που ορίζει η Νορβηγική Βουλή το Νόμπελ Ειρήνης για το 2023.

  Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα γιατί ο Σουηδός Αλφρεντ Νόμπελ, αποφάσισε να ορίσει στην διαθήκη του, σύμφωνα με την οποία απονέμονται τα βραβεία από το 1901, ότι το βραβείο για την Ειρήνη θα το απονέμει Επιτροπή που ορίζει η βουλή της Νορβηγίας.

  Υπάρχουν τρεις απόψεις χωρίς όμως κάποια απ’ αυτές να είναι επίσημη ή έστω κυρίαρχη.

  -- Διαφήμιση --

  Σύμφωνα με την πρώτη άποψη ο Νόμπελ ήθελε να δώσει κάποια αρμοδιότητα στο “Συμβούλιο διοίκησης της Νορβηγίας” στο οποίο τότε τις περισσότερες διοικητικές θέσεις κατείχαν Σουηδοί. Το “Συμβούλιο Διοίκησης” αποτέλεσε τον πυρήνα για την δημιουργία της Νορβηγικής βουλής, από το 1905 και μετά οπότε η Νορβηγία έγινε ανεξάρτητο κράτος. Τότε που ο Αλφρεντ Νόμπελ υπαγόρευσε την διαθήκη του, το 1897, η Σουηδία και η Νορβηγία είχαν μεταξύ τους μία μορφή ομοσπονδίας, με την Σουηδία να έχει τον κυρίαρχο ρόλο.

  Η δεύτερη άποψη αναφέρει ότι οι ριζοσπαστικές αντιλήψεις του Αλφρεντ Νόμπελ τον έκαναν να πιστεύει ότι το “Συμβούλιο Διοίκησης της Νορβηγίας” θα έπαιρνε αποφάσεις πιο αντικειμενικές από οποιοδήποτε άλλο Σουηδικό όργανο, αφού το θέμα της Ειρήνης το αφορούσε άμεσα λόγω των πολιτικών συνθηκών της εποχής.

  -- Διαφήμιση --

  Η τρίτη άποψη αναφέρει ότι ο Αλφρέντ Νόμπελ θαύμαζε τον Νορβηγό Μπγιέρνσερνε Μπγιέρσον, πνευματικό άνθρωπο της εποχής και μέλος του “Συμβουλίου Διοίκησης της Νορβηγίας” και ήθελε να αναθέσει στο όργανο στο οποίο συμμετείχε σημαντικές αρμοδιότητες.

  Προτάσεις

  Αυτό όμως που αναφέρεται κατηγορηματικά από την Νορβηγική επιτροπή είναι το ποιοί έχουν το δικαίωμα να προτείνουν υποψήφιους γιά το Νόμπελ Ειρήνης καθώς και ο τρόπος που θα πρέπει να υποβάλλονται οι προτάσεις.

  Σύμφωνα με την Νορβηγική Επιτροπή δικαίωμα υποβολής προτάσεων έχουν:

  1. Ενεργά αλλά και πρώην μέλη της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ και σύμβουλοι του Ιδρύματος Νόμπελ.
  2. Μέλη κυβερνήσεων και εθνικών κοινοβουλίων καθώς και μέλη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.
  3. Μέλη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και μέλη του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.
  4. Μέλη της Επιτροπής του Μόνιμου Διεθνούς Γραφείου Ειρήνης.
  5. Μέλη του Ινστιτούτου Διεθνούς Δικαίου.
  6. Εν ενεργεία καθηγητές πανεπιστημίου στις έδρες νομικής, πολιτικών επιστημών, ιστορίας και φιλοσοφίας.
  7. Βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης.

  Οι προτάσεις θα πρέπει να έχουν κατατεθεί πριν από την 1η Φεβρουαρίου του έτους που πρόκειται να γίνει η απονομή, και σε σχετικό άρθρο της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, αναφέρεται με σαφήνεια ένα άρθρο το οποίο ουσιαστικά ακυρώνει τα δημοσιεύματα και τις εικασίες που γίνονται κάθε χρόνο πριν από την απονομή του βραβείου.

  «Η επιτροπή δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα των υποψηφίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως το κάνουν γνωστό εκείνοι που έχουν υποβάλει τις προτάσεις και μερικές φορές αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία εκστρατείας υπέρ του υποψηφίου. Αυτό ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει την άποψη της επιτροπής και μπορεί να λειτουργήσει με αντίθετα αποτελέσματα.»

  Οι περιπτώσεις Θεοδωράκη – Τσίπρα

  Μπορεί ορισμένοι να θυμούνται ότι την άνοιξη του 1999 μία ομάδα ενθουσιωδών – και όχι μόνο – συμπατριωτών μας πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει στη Νορβηγική Επιτροπή, να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης στον Μίκη Θεοδωράκη. Αλλά ο υπέρμετρος «μεσογειακός ενθουσιασμός» όπως τον ονομάζουν οι Σκανδιναβοί, και η δημοσιότητα που δόθηκε στο θέμα δεν επέτρεψαν στους ανθρώπους αυτούς να δουν ότι οι ενέργειες τους ήταν ακριβώς αντίθετες από το πνεύμα της Νορβηγικής Επιτροπής που απονέμει τα Νόμπελ Ειρήνης.

  Άλλωστε στο σχετικό άρθρο, το οποίο θα έπρεπε να γνωρίζουν οι συμπατριώτες μας αναφέρετε ξεκάθαρα: «Η επιτροπή δεν δημοσιοποιεί τα ονόματα των υποψηφίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως το κάνουν γνωστό εκείνοι που έχουν υποβάλει τις προτάσεις και μερικές φορές αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εκστρατείας υπέρ του υποψηφίου. Αυτό ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει την άποψη της επιτροπής και μπορεί να λειτουργήσει με αντίθετα αποτελέσματα.»

  Με λίγα λόγια, αν το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε στον κατάλογο των υποψηφιοτήτων -ο Έλληνας μουσικοσυνθέτης ήταν στις χώρες του Βορρά πολύ πιο αγαπητός απ’ ότι στην πατρίδα του- μπορεί και να ακυρώθηκε λόγω κακών χειρισμών.

  Σίγουρα αρκετοί θυμούνται ότι πριν από λίγα χρόνια συζητήθηκαν τα ονόματα του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ οι οποίοι με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών έκλεισαν ένα μεγάλο ζήτημα των Βαλκανίων. Διαφεύγει όμως μία πολύ ουσιαστική λεπτομέρεια:

  Όταν το θέμα βρισκόταν στη δημοσιότητα, ακόμα κι αν είχε κατατεθεί εγκαίρως η πρόταση, δηλαδή πριν την 1η Φεβρουαρίου, η Συμφωνία δεν είχε επικυρωθεί.

  Τελικά, καμμία από αυτές τις εικασίες ή πιθανότητες δεν μπορεί να γίνει βεβαιότητα πριν περάσουν 50 χρόνια, καθώς τόσα απαιτούνται, σύμφωνα με τη διαθήκη του Αλφρεντ Νομπέλ, για να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τις προτάσεις και τη βράβευση κάθε χρονιάς.

  Με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά και αφορούν στην κοινή πρόταση του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κεμάλ Ατατούρκ να αλληλοπροταθούν και να μοιραστούν το βραβείο διαβάστε τις λεπτομέρειες σε δημοσίευμα στο Καμίνι τις επόμενες ημέρες.

  Στην ίδια σειρά άρθρων:

  Νίκος Σερβετάς
  Νίκος Σερβετάς
  Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Τον καιρό της «Αμφί»-σβήτησης

  Αναδρομή στην ιστορία ενός περιοδικού από τον Θοδωρή Αντωνόπουλο...

  Τον λένε Σίμον Κιέα

  Τα στοιχεία του κειμένου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Συνυπογράφω Τον λένε...

  Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να αρέσουν στους άνδρες

  Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να αρέσουν...

  Γυάρος: Ο υπερτουρισμός αλλοιώνει και την ιστορία

  Με τον τίτλο «Τι σημαίνει για έναν τόπο όπως...
  -- Διαφήμιση --