26.6 C
Galatsi
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Η κραυγή του λαού της Αριστεράς

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Ανάρτηση της Δανάης Κολτσίδα. Φωτογραφία εξωφύλλου το σημερινό πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας των κομμουνιστών l’Humanité : “ΕΝΩΣΗ. Η κραυγή του λαού της Αριστεράς”

  Η (καταρχήν) συμφωνία αριστερών, σοσιαλιστών, κομμουνιστών και οικολόγων, που ξεσήκωσε ενθουσιασμό και στη χώρα μας, δεν προέκυψε εύκολα ούτε σε μια νύχτα. Μερικά στοιχεία για όσες και όσους δεν παρακολουθούν στενά τα γαλλικά πράγματα:

  Πρώτον, η συμμαχία έχει ξαναγίνει, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2022, αμέσως μετά τη δυναμική που καταγράφηκε στις προεδρικές εκλογές που είχαν προηγηθεί (που εκτός της νίκης Μακρόν και της ενίσχυσης της ακροδεξιάς είχαν επικυρώσει την κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος – το οποίο ωστόσο πλέον έχει κάνει ένα εντυπωσιακό come-back).
  Το 2022 λοιπόν είχε ήδη κατέβει η συμμαχία NUPES με την ίδια σύνθεση και με ένα αναλυτικό κοινό πρόγραμμα, ενώ αυτά τα δύο χρόνια υπάρχει και λειτουργεί (έστω με προβλήματα) η κοινοβουλευτική ομάδα της συμμαχίας στο γαλλικό κοινοβούλιο.

  -- Διαφήμιση --

  Δεύτερον, τα τελευταία δύο χρόνια και με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, πολλές φωνές στο εσωτερικό των τεσσάρων κομμάτων ζητούσαν να συνεχιστεί η συμμαχία και να εμβαθύνει η συνεργασία, ώστε σταδιακά να μετασχηματιστεί σε ενιαίο φορέα. Αυτό δεν έγινε, οι συζητήσεις ναυάγησαν προεκλογικά και τα τέσσερα κόμματα κατέβηκαν χωριστά στις ευρωεκλογές. Τα δύο (Ανυπότακτη Γαλλία και κυρίως Σοσιαλιστικό Κόμμα) πέτυχαν σημαντικές επιτυχίες (+3% και +7% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019), ενώ τα άλλα δύο (Οικολόγοι και γαλλικό ΚΚ) όχι.

  Τρίτον, θεσμικά το -πολύ διαφορετικό από το δικό μας- γαλλικό σύστημα των πολλών μονοεδρικών περιφερειών στις βουλευτικές εκλογές καθιστά τη συνεργασία σχεδόν μονόδρομο για τα κόμματα της Αριστεράς, με έναν κοινό υποψήφιο ανά περιφέρεια, αν δεν θέλουν να αλληλοεξουδετερωθούν.

  -- Διαφήμιση --

  Τέταρτον, πολιτικά το τέλος της δεύτερης πενταετίας Μακρόν το 2027 και το γεγονός ότι δεν μπορεί με βάση το γαλλικό σύνταγμα να είναι εκ νέου υποψήφιος, δημιουργεί ένα πολιτικό κενό, καθώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον στο κόμμα του -που διεμβόλισε διαδοχικά πρώτα τους Σοσιαλιστές και μετά τους Συντηρητικούς- δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή διάδοχη κατάσταση. Σε συνδυασμό με την τεράστια κοινωνική δυσαρέσκεια (έχει περάσει μόλις ένας χρόνος από τις μαζικότατες και με διάρκεια κινητοποιήσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που προκάλεσε πολιτική και συνταγματική κρίση, με τη χώρα να κυβερνάται με διατάγματα προκειμένου να παρακάμπτεται η έλλειψη πλειοψηφίας στη βουλή), είναι σαφές ότι ανοίγεται ένα παράθυρο πολιτικής ευκαιρίας που μπορεί να ευνοήσει σημαντικά την ακροδεξιά, αν δεν υπάρξει αποτελεσματική διέξοδος από την αριστερά.

  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιτεύχθηκε χθες η συμφωνία των τεσσάρων κομμάτων, με την επιπλέον καθοριστική παρέμβαση του κόσμου τους (από τις εσωκομματικές διαδικασίες μέχρι τα social media και τον δρόμο).

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Πράξη αγάπης για τη χώρα

  Σκηνή κατά τη διάρκεια μιας αντιακροδεξιάς συγκέντρωσης στη Λυών.Διαδηλωτές...

  Κι όμως, αυτό το στάδιο επέλεξαν για τον τελικό

  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times και...

  Θέλουν να πουλήσουν ιστορικό διατηρητέο μνημείο

  Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, υπέβαλε...

  Ένα άρθρο πριν από τη συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα

  «Η δυσοίωνη αριθμητική του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν ο τίτλος...
  -- Διαφήμιση --