27.1 C
Galatsi
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Γιατί η Ketchup χύνεται τόσο δύσκολα;

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Από την Ειρήνη Σερβετά – Χημικός

    Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των υγρών είναι η ρευστότητα. Αυτή είναι που τους δίνει όλη τους τη χάρη και που στα μάτια μας τα διαφοροποιεί από τα τις στερεές και τις αέριες ουσίες.

    -- Διαφήμιση --

    Κάτι που όμως δε λαμβάνουμε συχνά υπόψιν και που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από χημικής άποψης είναι το ιξώδες των ρευστών. Η ιδιότητα δηλαδή την ύλης να αντιστέκεται στη ρευστότητα. Είναι ακριβώς το αντίθετο της!

    Το ιξώδες της Κέτσαπ, για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά υψηλό. Η αντίσταση δηλαδή του συγκεκριμένου υγρού σε οποιαδήποτε δύναμη που μπορεί να αλλάξει τη μορφή του. Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι τόσο δύσκολο να σερβίρουμαι με μία μόνο κίνηση κέτσαπ στο πιάτο μας. Δεν έχει σημασία πόσο δυνατά θα πιέσουμε το μπουκάλι, αν και αυτή είναι συνήθως η πρώτη μας κίνηση. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κουνήσουμε με δύναμη το μπουκάλι της Κέτσαπ προς τα κάτω! Και αυτή ακριβώς η κίνηση έχει εξήγηση.

    -- Διαφήμιση --

    Η Κέτσαπ, όπως και το σαμπουάν, η οδοντόκρεμα, το αίμα και η μπογιά, ονομάζεται “Non Newton fluid”. Ως τέτοιο λοιπόν εξαρτάται η ρευστότητα της από τη ταχύτητα ολόκληρης της ουσίας κατά μήκος του μπουκαλιού και την ίδια στιγμή από τη λεγόμενη Διάτμηση: τ= F/A.  Επόμενως για να παρατηρηθεί κάποια ροή πρέπει με μία μας ενέργεια:

    1. να δώθει κίνηση σε ολόκληρο το υγρό μέσα στο μπουκάλι και

    2. να ασκηθεί μια μεγάλη δύναμη (προσθετικά στη βαρύτητα) σε όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια.

    Τότε και μόνο τότε θα κινήθει η Κέτσαπ μέσα στο μπουκάλι και θα καταφέρουμε να τη σερβίρουμε, όταν νικηθεί με μία δυνατή μας κίνηση το ιξώδες της. Έτσι λοιπόν μπορεί να εξηγηθεί γιατί συχνά με την πρώτη, τη δεύτερη και ακόμα και την τρίτη προσπάθεια αποτυγχάνουμε και έπειτα με μία απλή και αποφασιστική κίνηση καταφέρνουμε να σερβίρουμε στο πιάτο πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που θέλαμε.

    Απαιτείται μία δύναμη δηλαδή που θα ταρακουνήσει το υγρό από την ισορροπία στην οποία βρίσκεται και που συγχρόνως θα ξεπεράσει το ιξώδες του.

    Το ιξώδες λοιπόν των υγρών, είναι τελικά το αποτέλεσμα των ενδομοριακών δυνάμεων της ουσίας, των δυνάμεων έλξης και απώθησης ανάμεσα στα μόρια. Σύμφωνα με τη θεωρία του Ισαάκ Νεύτων στις περιπτώσεις στις οποίες μία εξωτερική δύναμη ασκείται σε μία ρευστή ουσία, η κίνηση που προκαλείται θα διαρκέσει ακριβώς όση ώρα θα ασκείται και η δύναμη. Η κίνηση όμως και το αποτέλεσμα της, η ροή δηλαδή της ουσίας, δεν εξάρτώνται μόνο από τη δύναμη αυτή αλλά και από τις ενδομοριακές δυνάμεις της ουσίας που καθιστούν το υγρό ως ρευστό ή μη ρευστό.

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Οργή και Θλίψη – Καλυμμένα συναισθήματα

    Της ψυχολόγου Ακριβής Κονιδάρη «Μα τι έπαθες ξαφνικά;» είναι μια...

    Γιατί οι ηλίθιοι νομίζουν ότι είναι ειδικοί

    Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα braining.gr σε μετάφραση Βασιλικής Σουλτάνη και...

    Αριστείδης Μπαλτάς: Αναφορά Άγγελου Ελεφάντη

    Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εποχή στις 27 Μαΐου 2023 Συμπληρώνονται σήμερα...

    Αναγνωρίζουν τα νεογέννητα τη μητέρα τους;

    Ακριβώς μετά τη γέννησή του ένα βρέφος βλέπει ένα...
    -- Διαφήμιση --