27.6 C
Galatsi
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Το νόημα και η ιστορία της λέξης: Ρομαφοβία – Τσιγγανοφοβία

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Γράφει ο Γιώργος Παπαζαχαρίου

  Το καθεστώς του Τρίτου Ράιχ, που είχε θεσμοθετήσει τις θεωρίες της φυλετικής ανωτερότητας και τις εφάρμοζε, εξολόθρευσε, εκτός από τους Εβραίους, τους ανάπηρους, τους κομμουνιστές, τους ομοφυλόφιλους και τους μάρτυρες του Ιεχωβά, ένα εκατομμύριο Τσιγγάνους.

  Κι ενώ το ολοκαύτωμα έχει επισήμως καταδικαστεί σε παγκόσμια κλίμακα, η Ρομαφοβία ή Τσιγγανοφοβία είναι ο τελευταίος αποδεκτός ρατσισμός. Προφανώς ρατσισμοί υπάρχουν όλων των ειδών και τελευταία δυστυχώς, μέρα με τη μέρα, αποενοχοποιούνται και αναζωπυρώνονται, συμπεριλαμβάνοντας, εκτός των θυμάτων του ολοκαυτώματος, πρόσφυγες, μετανάστες, αλλόθρησκους και ό,τι άλλο φαντάζει ξένο στην DNAϊκή πλάνη της αμόλυντης καθαρότητας.

  -- Διαφήμιση --

  Για όλους τους ρατσισμούς όμως, εκτός της Ρομαφοβίας, romaphbia όπως διεθνώς έχει καθιερωθεί. τηρούνται τουλάχιστον, κάποια προσχήματα.

  Στη μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα-δημοσκόπηση που είχε διεξάγει πριν από τέσσερα χρόνια το Pew Research Center σχετικά με τις μειονότητες, η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση όσον αφορά τη λεγόμενη Ρομαφοβία (72% αρνητική άποψη, 25% θετική).

  -- Διαφήμιση --

  Για τους Έλληνες Ρομά, τους τσιγγάνους, τους γύφτους, μπορεί να λέει και να γράφει κανείς ό,τι στερεοτυπικό, ρατσιστικό και ισοπεδωτικό έχει στο μυαλό του, χωρίς καμιά συνέπεια. Οι Ρομά βιώνουν διακρίσεις και αποκλεισμό και στην υπόλοιπη Ευρώπη: σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέσσερις στους πέντε Ρομά ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μόνο το 2% φοιτά στην τεχνική και ανώτατη εκπαίδευση, ενώ λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (39%) δηλώνουν ότι νιώθουν άνετα όταν τα παιδιά τους έχουν συμμαθητές Ρομά.

  Ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ», Βασίλης Πάντζος, σε μια  συνέντευξη που είχε δώσει με αφορμή τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη επισήμανε την τραγική διαχρονική πραγματικότητα που τους κατατρέχει:

  “Οι Ρομά βιώνουμε έντονο ρατσισμό, στιγματισμό και κοινωνική περιθωριοποίηση αιώνες τώρα. Υπήρξαμε από τα κατεξοχήν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, χρησιμοποιηθήκαμε ακόμα και σαν σκλάβοι, όπως συνέβαινε στη Ρουμανία για 500 ολόκληρα χρόνια. Οι απαγορεύσεις που μας επιβλήθηκαν συγκρίνονταν με των μαύρων της Αμερικής: δεν μας επιτρεπόταν να μπούμε σε δημόσια λεωφορεία, να συναθροιζόμαστε σε πλατείες, φανταστείτε δε ότι στη Γαλλία υπήρχε μέχρι τη δεκαετία του ’80 νόμος που προέβλεπε την υποχρεωτική στείρωση των Ρομά γυναικών, άσχετα αν δεν εφαρμοζόταν πια”.

  Η έλλειψη αλληλεπίδρασης παρέχει το χώρο ώστε οι αρνητικές συσχετίσεις και οι μύθοι γύρω από την κουλτούρα των Ρομά να μην αμφισβητηθούν. Ο μόνος τρόπος να γκρεμιστούν τα τείχη μεταξύ Ρομά και μη Ρομά είναι μέσω της αλληλεπίδρασης. Εάν οι Ρομά και η πλειοψηφία ζουν χωριστές ζωές, όπου οι Ρομά φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή ζουν σε γκέτο που περιβάλλονται από άλλους Ρομά, τότε δεν υπάρχουν ευκαιρίες να αμφισβητηθούν τα στερεότυπα.

  Πηγή: Οι «Λέξεις» εμπεριέχονται στα Βιβλία – Ημερολόγια του Γιώργου Παπαζαχαρίου «Ταξιδεύοντας με τις λέξεις» 2020 – 2024 που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ταξιδευτής και τις δημοσιεύουμε με την άδεια και του εκδότη, Κώστα Παπαδόπουλου και του Γιώργου Παπαζαχαρίου.

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Το νόημα και η ιστορία της λέξης: βυβλίον ή βιβλίον

  Γράφει ο Γιώργος Παπαζαχαρίου Το βυβλίον ή βιβλίον είναι υποκοριστικό...

  Το νόημα και η ιστορία της φράσης: bon pour l’ Orient

  bon pour l' Orient = μπον πουρ λ' οριαν...

  Το νόημα και η ιστορία της φράσης: παρά θιν’ αλός

  Του Γιώργου Παπαζαχαρίου. Φωτογραφία εξωφύλλου ©Nikos Servetas Ἡ «θις της...

  Το νόημα και η ιστορία των λέξεων: Τάξις, ταξίδι, ταρίφα

  Γράφει ο Γιώργος Παπαζαχαρίου Η αρχαία ελληνική λέξη τάξις προσδιόριζε...
  -- Διαφήμιση --