28.4 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Μάθε παιδί μου…αγγλικά

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Γράφει η Χρύσα Σκονδριάνου*

  Αναπολώντας το παρελθόν των παιδικών μου χρόνων, θυμήθηκα τις αλάνες, τα καπνοχώραφα, τον Σπερχειό, τις μουριές και τις συκιές στις αυλές και τα αγροκτήματα, τα αιγοπρόβατα που το φθινόπωρο πέρναγαν μπροστά από το σπίτι που έμενα στην Μακρακώμη για τα χειμαδιά και την άνοιξη για το Βελούχι. Όμορφα χρόνια τα παιδικά, με το χρόνο να μοιράζεται ανάμεσα στο σχολείο, στο διάβασμα αλλά κυρίως στο παιχνίδι έξω, χωρίς τηλεόραση και κινητό. Μήλα, αμπάριζα, κουτσό, τσιλίκα, κρυφτό και μπάλα στην αλάνα. Δεν υπήρχαν τότε γήπεδα 5×5, ούτε γυμναστήρια για γυμναστική, πόσο μάλλον κολυμβητήρια.

  Κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 έγινε και το νέο κτίριο του γυμνασίου, σύγχρονο για την εποχή του και με αθλητικές εγκαταστάσεις στα πρότυπα της εποχής. Τότε, στη Μακρακώμη άνοιξε και φροντιστήριο ξένων γλωσσών. Και ο Έλληνας γονιός, με συγγενείς μετανάστες σε Αμερική και Αυστραλία, θεώρησε ότι όσα γράμματα και να μάθεις άμα τα λες και τα γράφεις μόνο στα ελληνικά είσαι ξύλο απελέκητο. Τι και αν γνωρίζεις αρχαία, λατινικά και τα άπαντα του Παπαδιαμάντη για να μπεις στη Νομική, τι και αν λύνεις δύσκολα μαθηματικά προβλήματα, γνωρίζεις όλους τους νόμους της φυσικής και τις χημικές αντιδράσεις για την εισαγωγή σου στο ΕΜΠ και στην Ιατρική, χωρίς το lower είσαι εκτός συναγωνισμού στην αυριανή αγορά εργασίας.

  -- Διαφήμιση --

  Και να σου και οι φωτογραφίες από τη νέα δεκαετία του ’80, στα Πατήσια και στο Γαλάτσι πλέον. Μας προετοίμαζαν ήδη για την Ευρώπη, με τα αγγλικά ανοίγουν ορίζοντες και δυνατότητα να ταξιδέψεις και να εργαστείς όπου θέλεις. Να και η πολιτική αλλαγή. Ο ερχομός του ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα, την αναγνώριση της εθνικής αντίστασης, το κάψιμο των φακέλων, τη δημιουργία της μεσαίας τάξης, τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα) αλλά και τις κλαδικές. Και αργότερα με τον Μητσοτάκη, που έφερε νέα οικονομικά μαθηματικά με το 0+0=14% αύξηση στους μισθούς αλλά και την αύξηση του ελληνικού χρέους, που κατάφερε για πρώτη φορά να σπάσει το φράγμα του 100% του ΑΕΠ (111,6% του ΑΕΠ) το 1993. Αλλά και για το Σκοπιανό, μας είπε ότι μετά από δέκα χρόνια, κανείς δεν θα θυμάται την κουβέντα για την ονομασία και το όνομα Μακεδονία.

  Και συνεχίζει το φωτογραφικό υλικό με background την εποχή του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή, στην νέα πλέον χιλιετία, με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που έμεινε μεν στη νομισματική ένωση, άλλα έδωσε έμφαση στον ιδιωτικό υπερδανεισμό των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ας είναι καλά τα υπερκέρδη και τα bonus των χρηματοπιστωτικών ομίλων και η Γερμανοποιημένη Ευρώπη. Δανειστήκαμε και αγοράσαμε όλων των ειδών τα γερμανικά αυτοκίνητα. Αφήσαμε και το κέντρο της Αθήνας και πιάσαμε τα βόρεια προάστια, σε μεζονέτα παρακαλώ. Και διακοπές ονειρεμένες, όχι πια μόνο με κοινωνικό τουρισμό και σκηνή με υπνόσακο. Το «αμερικάνικο όνειρο» να γίνει «ελληνικό» μέσω Γερμανίας. Όπως είχε πει και ο Πράσινος Γιόσκα Φίσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σρέντερ,  «Οι αγορές καθορίζουν την ατζέντα. Το Βερολίνο, με το Παρίσι να ακολουθεί, λέει αυτό που πρέπει να γίνει. Αυτό είναι ανθυγιεινό, βαθύτατα ανθυγιεινό».

  -- Διαφήμιση --

  Και ενώ βρισκόμασταν στην είσοδο της 2ης δεκαετίας του 2000 και στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο του Φρίντμαν και της Οικονομικής Σχολής του Σικάγου, της θεωρίας της αγοράς και της αυτορρύθμισής της, χρειάστηκε λίγα χρόνια για να ισορροπήσει. Μια κατάρρευση ενός άπληστου χρηματοπιστωτικού γίγαντα στις ΗΠΑ και ο κίνδυνος κατάρρευσης και ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων, λόγω των αποβλήτων του από τα τοξικά τραπεζικά προϊόντα αλλά και της κατάργησης πολλών κανονιστικών προτύπων εποπτείας και κατευθυντήριων οδηγιών για τη λειτουργία του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος, επέβαλαν τη δημιουργία ενός δυναμικού τρίπτυχου (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ).

  Η Τρόϊκα, έχοντας τον πλήρη έλεγχο κρατικών ισολογισμών, εκτέλεσης προϋπολογισμών και της οικονομικής διαχείρισης χωρών του ευρωπαϊκού κυρίως νότου, διέσωσε και διασφάλισε την παγκόσμια κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η αυτορρύθμιση, ως παρτίδα για τις αγορές, μπορεί να απέτυχε, αλλά ο κρατικός παρεμβατισμός λειτούργησε και λειτουργεί υπέρ τους. Μοιράζοντας κάποια από τα τεράστια υπερκέρδη με τη μορφή εργατικού, επιστημονικού, «αμυντικού» και κοινωνικού οφέλους, χρησιμοποιώντας ως συμπλήρωμά του το οικονομικό κεϋνσιανό μοντέλο, αλλά κυρίως ως ξεκάρφωμα, καταφέρνει να διατηρεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο με τις αγορές του και τα υπερκέρδη του κυρίαρχο. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δύο το πρόσωπο. Άλλωστε και τα δύο μοντέλα υπηρετούν ξεκάθαρα και μόνο τον καπιταλισμό.

  Και ξαφνικά καταλαβαίνω από τις φωτογραφίες που κοιτώ και αναπολώ ότι και τα παιδιά μου μεγαλώσανε πια και τελειώνοντας τις σπουδές τους ψάχνουν το εργασιακό τους μέλλον. Το proficiency πάντως το πήραν. Στο πανεπιστήμιο τους φάνηκε χρήσιμο σίγουρα, στο ψάξιμο στο ίντερνετ επίσης, στις διακοπές, στις βόλτες. Είναι σίγουρο ότι και επαγγελματικά χωρίς αυτό δεν πορεύεσαι σήμερα.

  Αλλά και για την Ελλάδα που πορεύεται με ή χωρίς αγγλικά τα αποτελέσματα ορατά και οι συνέπειες ελληνικές και μόνο. Ανυπέρβλητο δημόσιο χρέος, υπερχρέωση των νοικοκυριών, πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας, συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, αποδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η πολιτιστική κληρονομιά αφέθηκε στα χέρια άπληστων για κερδοσκοπία, στρεβλώνοντας την αντίληψη για την υγιή ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την πορεία προς την πράσινη μετάβαση. Μια χώρα που περιβάλλον, πολιτισμός και επιχειρηματικότητα υποκύπτουν στην μονοκαλλιέργεια των υπηρεσιών του τουρισμού και της ενεργειακής εκμετάλλευσης. Η ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία κινδυνεύει να μετατραπεί σε εξάρτηση από συγκεκριμένα συμφέροντα, με συνέπεια την ολιγοπωλιακή και διαρκή ανεξέλεγκτη ακρίβεια.

  Μια σύντομη παρένθεση μιας αριστερής κυβέρνησης, που έγινε 4τραετής, με πρωθυπουργό έναν νέο άνθρωπο που δεν προέρχονταν από αυτό που αποκαλούμε πολιτικό τζάκι, με σπουδές μηχανικού στο ΕΜΠ, αλλά χωρίς να μιλάει καλά την Αγγλική γλώσσα. Πρόβλημα μέγα, επικοινωνιακό κατά τα ΜΜΕ, στις συναντήσεις του με τους τροϊκανούς, ηγέτες άλλων χωρών κλπ. Για τη διαπραγμάτευση της χώρας πως θα έρθουν χρήματα στα άδεια ταμεία, πως θα στηριχθεί η κοινωνία και πως θα ανακάμψει τελικά μέσα από ένα βαρύ αλλά αναγκαίο διακανονισμό, στην αποπληρωμή του τεράστιου για τις οικονομικές αντοχές της χώρας χρέους και τελικά στην έξοδο από τα μνημόνια, αποδείχτηκε πως μάλλον δεν είχε μεγάλη σημασία. Το θέμα δεν είναι να μιλάς άπταιστα τα αγγλικά, το θέμα είναι να ξέρεις τι να τα κάνεις όταν τα μιλάς και πώς να πείσεις τον απέναντί σου διεκδικώντας το δίκιο σου.

  Δεν έχω πολλές προσωπικές φωτογραφίες, ως ευκαιρία αναστοχασμού τα τελευταία χρόνια και μάλιστα το 2023. Μόνο φωτογραφίες γνωστές σε όλους μας, με μάσκες, χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, νεκρούς σε συγκρουόμενα τραίνα, χειροκροτήματα στα μπαλκόνια, απευθείας αναθέσεις, πυρκαγιές, πλημμύρες.

  Και μια απορία. Η έλλειψη ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, η αντιπυρική προστασία, η συνεχής διάλυση του ΕΣΥ, του κράτους δικαίου και της κοινωνίας, η διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια, αντιμετωπίζονται αν μιλάς άπταιστα αγγλικά;

  (*) Η Χρύσα Σκονδριάνου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο Γαλάτσι με την παράταξη “Γαλάτσι από Κοινού” και υποψήφια δήμαρχο την Αγγέλικα Σαπουνά.

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Ό,τι πιο γλυκό και τρυφερό

  Ανάρτηση της κυρίας Αγγελικής Σουλάνη, Περπατώντας στην αυλή του...

  Τι ψήφισε το Γαλάτσι στις ευρωεκλογές

  Τελευταία ενημέρωση 10/06/2024 02:50Ενσωμάτωση 100,00 (63 / 63 ΕΤ)Εγγεγραμμένοι...

  Προσωπικά, θα ψηφίσω τη Νέα Αριστερά

  Γράφει ο Άρης Τσουκνίδας 1) στόχος είναι να υπάρξει ενίσχυση...

  Ψήφισμα του ΔΣ Νέας Φιλαδέλφειας: Να αποσυρθεί η διχαστική αφίσα

  Από την ιστοσελίδα paratiritis Ψήφισμα με το οποίο ζητά την...
  -- Διαφήμιση --