26.6 C
Galatsi
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Μητρική παντόφλα από αρχαιοτάτων χρόνων

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Γράφει η Αγγέλικα Σαπουνά

  Μερικά πράγματα είναι αιώνια. Η μητρική αγάπη «α λα ελληνικά» είναι ένα απ’ αυτά, με όλα τα παρελκόμενα. «Ζακέτα να πάρεις» και «μην περπατάς ξυπόλητο» είναι κλασικά και σταθερά αναπαραγόμενα παραδείγματα. Όπως, όμως, δείχνουν νεότερες αρχαιολογικές έρευνες, η μητρική «παντόφλα» είναι η μακράν αρχαιότερη κοινωνική – παιδαγωγική λειτουργία κάθε μητέρας που σέβεται τον εαυτό της.

  Όπως όλοι/ες και ιδιαίτερα οι μπούμερς γνωρίζουμε βιωματικά, το «ξύλο» με παντόφλα αποτελούσε ανέκαθεν κλασική μητρική μέθοδο νουθεσία των παιδιών, κυρίως σε νηπιακή και πρώτη παιδική ηλικία (ύστερα ψηλώνουν και ξεφεύγουν). Σε γενικές γραμμές, η απειλή με την παντόφλα αποτελούσε το πρώτο στάδιο του πανάρχαιου τελετουργικού συμμόρφωσης των ατακτούντων νεαρών, που κατέληγε υπό κανονικές συνθήκες σ’ ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό –και αρκούντως εξοντωτικό για την μητέρα– κυνηγητό σε όλο το σπίτι. Εξ ου και παραμένει έως τις μέρες μας η παροιμιώδης έκφραση «θα πέσει παντόφλα», χρησιμοποιούμενη από εφήβους αλλά και ατάκτους συζύγους!

  -- Διαφήμιση --

  Πλην όμως, όπως διαπιστώνουμε από την απεικόνιση στο αγγείο του 360 π.Χ., που εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο του Τάραντα στη Νότιο Ιταλία, μιας πόλης που ιδρύθηκε τον 8ο αι. π.Χ. ως αποικία Σπαρτιατών, η μέθοδος της παντόφλας ήταν τόσο διαδεδομένη «αρχαιόθεν» ώστε να αποδίδεται ακόμη και στην Αφροδίτη, θεά αλλά και μητέρα του Έρωτα! Η τσαντίλα της Αφροδίτης είναι μεγάλη, γεγονός που τεκμαίρεται όχι μόνον από το σανδάλι με το οποίο απειλεί τον ζωηρό γιό της, αλλά και από τη βλοσυρή της έκφραση – σπάνιο για Αφροδίτη. Και βεβαίως, ειρηνευτική παρέμβαση επιχειρεί να κάνει ο ευειδής νεαρός άνδρας απέναντί της, ο οποίος μάλιστα κρατάει στο χέρι του ένα πουλί, όχι τυχαία: Το περιστέρι ήταν σύμβολο της Αφροδίτης, ενώ ο κούκος σύμβολο της άνοιξης και της γονιμότητας.

  Με άλλα λόγια, η συμβολική αναπαράσταση του αγγείου σηματοδοτεί, κατά πάσα πιθανότητα, την έλευση του έρωτα, ο οποίος παρουσιάζεται καταρχάς ως ένα ζωηρό «άτακτο» παιδί, που η σεμνή νεαρή γυναίκα προσπαθεί να νουθετήσει και να επαναφέρει στην «τάξη». Ωστόσο, ο νεαρός άνδρας, με το στεφάνι του «νυμφίου» στα σγουρά μαλλιά και την καλυμμένη κάτω από το μανδύα, όχι όμως και αόρατη, ερωτική επιθυμία, επιστρατεύει τα ιερά σύμβολα στέλνοντας το δικό του μήνυμα στην όμορφη Μητέρα Αφροδίτη.

  -- Διαφήμιση --

  Το τι έγινε στη συνέχεια δεν το ξέρουμε βέβαια. Σίγουρα, πάντως, η γιορτή της Μητέρας, είναι μια ακόμη ευκαιρία για την απότιση τιμής στη Γυναίκα Μητέρα, τη Θηλυκή Αρχή της Ζωής, του Έρωτα, της Αγάπης, ακόμη κι όταν εκφράζεται με την κωμική απειλή της Παντόφλας σε κάθε σκανδαλιάρη αγαπημένο!

  Αγγέλικα Σαπουνά
  Αγγέλικα Σαπουνά
  Εκπαιδευτικός, PhD Kοινωνιολογίας και Πολιτικής της Εκπαίδευσης. Επικεφαλής της παράταξης Γαλάτσι από Κοινού

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Η ιστορία ενός ελικοδρομίου

  Το κτήριο της Pan Am στη Νέα Υόρκη με...

  Το τελευταίο φιλί

  Το μόνο μας έγκλημα είναι ότι είμαστε απλοί άνθρωποι,με...

  Η πρώτη selfie

  Ανάρτηση του Άγγελου Καλοδούκα που δημοσιεύουμε με την άδεια...

  Μπάσκετ – το άθλημα που δημιουργήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών

  Ο Τζέιμς Νάισμιθ ένας Καναδός γυμναστής ήταν ο άνθρωπος...
  -- Διαφήμιση --