27.6 C
Galatsi
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Νόμπελ Λογοτεχνίας (ΙΙ): Έλληνες υποψήφιοι

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Στη φωτογραφία η απονομή του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη (1963) και στον Οδυσσέα Ελύτη (1979)

  Σήμερα στις 2 ακριβώς, ώρα Ελλάδος, θα ανακοινωθεί το όνομα του φετινού Νομπελίστα Λογοτεχνίας. Από τη θέσπιση του βραβείου το 1901 μπορούμε να διαπιστώσουμε αρκετές παρουσίες Ελλήνων λογοτεχνών. Εκτός από τη βράβευση με Νόμπελ Λογοτεχνίας του Γιώργου Σεφέρη το 1963 και του Οδυσσέα Ελύτη το 1979, αρκετές φορές συζητήθηκαν ελληνικά ονόματα στη Στοκχόλμη.

  Απευθείας μετάδοση εδώ:

  -- Διαφήμιση --

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα, ο πρώτος που προτάθηκε ήταν το 1904 και το 1905 ο Δημήτριος Βερναρδάκης, προπάππους του καθηγητή και πρώην υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη.

  -- Διαφήμιση --

  Τις περισσότερες προτάσεις τις είχε ο Κωστής Παλαμάς (κάθε χρόνο από το 1926 έως το 1939) και ακολουθούν, ο Γιώργος Σουρής, ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Άγγελος Σικελιανός.

  Η μόνη Ελληνίδα που έχει προταθεί ήταν η Μέλπω Αξιώτη, το 1957.

  Υπάρχει έντονη η φήμη ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’90 υπήρχε άλλη μία γυναίκα υποψήφια μεταξύ των προτάσεων αλλά αυτό δεν θα το επιβεβαιώσουμε πριν από το 2047, καθώς τα αρχεία δίνονται στη δημοσιότητα 50 χρόνια μετά τη βράβευση.

  Από τα ευτράπελα της ελληνικής παρουσίας είναι οι επιστολές που έχει δεχθεί η Σουηδική Ακαδημία από, κατά συντριπτική πλειοψηφία άγνωστους στο ευρύ κοινό λογοτέχνες, οι οποίοι αρνήθηκαν το βραβείο χωρίς καν να γνωρίζουν αν είναι υποψήφιοι.

  Επίσης, η κινητικότητα που παρατηρείται, ορισμένες φορές, τις ημέρες πριν από την ανακοίνωση του ονόματος από Έλληνες οι οποίοι προσπαθούν να προωθήσουν την υποψηφιότητα κάποιου συμπατριώτη μας λογοτέχνη, μη γνωρίζοντας, βέβαια, ότι ο κατάλογος των προτάσεων κλείνει την 1η Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς που γίνεται η βράβευση.

  Πολιτικές παρεμβάσεις

  Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει αρκετές φορές το φως της δημοσιότητας και βασίζονται σε έκθεση του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ και στο βιβλίο του Γιάννη Γουδέλη «Οι νομπελίστες της λογοτεχνίας» – ο Νίκος Καζαντζάκης ήταν τουλάχιστον δύο φορές υποψήφιος για το Νόμπελ λογοτεχνίας αλλά δεν του δόθηκε το βραβείο λόγω μεσολάβησης πολιτικών παραγόντων, ενώ η μεσολάβηση παραγόντων στέρησε το βραβείο και από τους Κωστή Παλαμά και Άγγελο Σικελιανό.

  Ειδικά για το 1951 αναφέρεται ότι το βραβείο επρόκειτο να μοιραστούν ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Άγγελος Σικελιανός και η γραμματεία της Σουηδικής Ακαδημίας έψαχνε να βρει γραφομηχανή με ελληνικά στοιχεία για να ετοιμάσει το δίπλωμα που συνοδεύει το βραβείο.

  Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Γιάννη Γουδέλη: «Ο φίλος τους καθηγητής Ι. Θ. Κακριδής που βρισκόταν εκείνον τον καιρό στη Στοκχόλμη, μας είχε διηγηθεί ότι ο ελληνιστής Μπέργκερ Κνες του είπε χαρακτηριστικά: “Παράγγειλέ τους να ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους”.

  Αλλά τις παραμονές καταφθάνει τηλεγράφημα με στόχο να εμποδιστεί μια τέτοια επικίνδυνη βράβευση… Η τότε κυβέρνηση τηλεγραφούσε στη Σουηδική Ακαδημία: «Εθνική ανάγκη, όπως βραβείον δοθή Δροσίνην ή Ξενόπουλον». Και πάλι όπως πιστεύει ο Ι. Γουδέλης «αν ο Νίκος Καζαντζάκης δεν υπέκυπτε στη λευχαιμία και στο εγκληματικό εμβόλιο που του έγινε για να ταξιδέψει στην Κίνα το 1957, ήταν πλέον η βέβαιον, πως εκείνη ακριβώς τη χρονιά, με τη θριαμβευτική επιτυχία που σημείωσε η αγγλική μετάφραση της “Οδύσσειας” του, θα κέρδιζε τον φοίνικα του Αλφρέδου Νομπέλ».

  Στην ίδια σειρά άρθρων:

  Νίκος Σερβετάς
  Νίκος Σερβετάς
  Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Ένα μάλμπορο κόκκινο

  Της Ελένης Μαριόλη - Ένα μάλμπορο κόκκινο- Κοπελιά, καλημέρα και...

  Ένα μνημείο για την Πύλο

  Εκδήλωση και έκθεση ζωγραφικού έργου του Γιώργου Σαπουνά με...

  Στο εξοχικό

  Γράφει η Μαρία Κ. Δημήτρη, λέω να φτιάξω δύο καφεδάκια...

  Άσπρο πάτο Papa!

  Γράφει η Μαρία Κ. Πρωινός περίπατος στην πλατεία για ένα...
  -- Διαφήμιση --