28.4 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Πέρα από τις διαπιστώσεις, εμείς τι κάνουμε;

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Του Αποστόλη Ραζή

  Ένα σχόλιο με αφορμή τον φόνο του Αντώνη Καρυώτη.

  Ο ελεγκτής που έσπρωξε τον Θανάση Καρναούτη απ’ το τρόλεϊ, οι νοικοκυραίοι μαγαζάτορες που σκότωσαν στο ξύλο τον Ζακ αντάμα με τους μπάτσους, οι λιμενικοί που πνίγουν πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι και στην Πύλο, οι υπάλληλοι του Σαραντόπουλου που προσπερνούσαν τη μικρή Όλγα όταν την έλιωνε η πόρτα, οι μπάτσοι που σκότωσαν εν ψυχρώ τον Σαμπάνη και το παιδί για 20 €, οι “σερίφηδες της Δαδιάς”, οι ναυτικοί και ο καπετάνιος του Blue Star που έπνιξαν τον 36χρονο ανάπηρο Αντώνη Καρυώτη από τον Άη Νικόλα κι απέπλευσαν ανέμελοι, αυτοί είναι οι πολίτες που ο νεοφιλελευθερισμός χρειάζεται, κατασκευάζει και αφήνει στο κατώφλι του φασισμού.

  -- Διαφήμιση --

  Η Χάννα Αρέντ το είχε ονομάσει «κοινοτοπία του κακού». Είναι αυτοί που άλλοι αποκαλούν φασίστες κι άλλοι ναζί, τίποτα λιγότερο.

  Ο εκφασισμός που η άλαλη κοινωνία μας απλά παρατηρεί γιατί και η ίδια είναι σε διαδικασία μεταμόρφωσης, συντελείται μπροστά στα μάτια μας. Ή κοινωνική συνοχή διαλύεται και αναδύεται το εγώ ως εξάρτημα της αδυσώπητης μηχανής που όλα τα αλέθει και εντέλει αλλοτριώνει. «Δεν ήξερα», «Δεν είδα», «Δεν άκουσα», «δεν με αφορά» και τέλος «Εγώ εντολές εκτελούσα».

  -- Διαφήμιση --

  Το τελευταίο, σε συνδυασμό με τα προηγούμενα ήταν η συνήθης δικαιολογία που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί πολίτες, στρατιώτες και αξιωματικοί στις δίκες για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και της Νυρεμβέργης.

  Ότι συναίσθημα κι αν προκαλούν: Αηδία, αποτροπιασμό, τρόμο, εφόσον μαθευτούν (αν το επιτρέψουν τα πετσωμένα Μ.Μ.Ε.), γρήγορα ξεχνιούνται μέσα στον αγώνα για επιβίωση, υλική και ηθική. Το καθεστώς Μητσοτάκη σε πλήρη συμπαιγνία με το κεφάλαιο και την δικαιοσύνη φροντίζουν γι’ αυτό.

  Αυτά όλα όμως είναι διαπιστώσεις. Εμείς τι κάνουμε; Πού είναι η αριστερά που θα πολεμήσει για ν’ αλλάξει αυτό τον κόσμο. Να δώσει ένα νέο όραμα στους ανθρώπους. Η αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ακόλουθος, αλλά μπροστάρης. Αν δεν ηγεμονεύσουν οι ιδέες και οι αξίες σου πως θα τις εμπεδώσεις σ’ έναν κόσμο που έχει μάθει να τρέφεται με τον πολτό, που αφειδώς του σερβίρουν; Συνεπώς αν θέλεις ν’ αλλάξεις τους άλλους δεν είναι δυνατόν να προσχωρήσεις εσύ στις ιδέες τους, αλλά να κάνεις τις δικές σου ελκυστικές και κατανοητές.

  Τα «γυαλιστερά κουστουμάκια» είναι καλά άμα πουλάς “Kolynos”, αλλά δεν ενδιαφέρουν κανέναν και δεν πείθουν γιατί είσαι κάτι άλλο, ίσως κάλπικο, μια απόπειρα να δείξεις κάτι που δεν είσαι. Ούτε «τα συρρέοντα πλήθη-οπαδοί» γενικώς κι αορίστως καθαγιάζουν τις ιδέες σου κι αυτό που είσαι. Πολλοί μάλιστα ίσως είναι οι ίδιοι που ψηφίζουν Μητσοτάκη ή την ημέρα των εκλογών πάνε για μπάνιο.

   Αυτοί που διαμαρτυρήθηκαν και εν τέλει κινητοποίησαν το λιμεναρχείο, εκείνοι, και «κάθε εκείνοι» που δεν κοίταξαν τη δουλίτσα τους είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι. Συμπορευόμενοι θα διαμορφώσουμε τον χώρο μας και θα χαράξουμε την κοινή προοπτική. Μαζί θ’ αγωνιστούμε, και πιστέψτε με, είναι πολλοί ακόμη εκεί έξω που «δεν κοιτάνε τη δουλίτσα τους».

  Ραντεβού στους δρόμους που ζει και αναπνέει ακόμη η Αριστερά της αλληλεγγύης, των αγώνων για καλύτερη ζωή, ενάντια στον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνίας που πνίγει τις ζωές μας.

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Τον λένε Σίμον Κιέα

  Τα στοιχεία του κειμένου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Συνυπογράφω Τον λένε...

  Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να αρέσουν στους άνδρες

  Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να αρέσουν...

  Γυάρος: Ο υπερτουρισμός αλλοιώνει και την ιστορία

  Με τον τίτλο «Τι σημαίνει για έναν τόπο όπως...

  Ένα έχω να πω και θ’ ακουστώ σαν μπούμερ

  Ανάρτηση του Άρη Καλαντίδη, δημοσιεύουμε με την άδεια του....
  -- Διαφήμιση --