28.4 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Πόση συναίνεση ή και πόση αδιαφορία;

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Η τοπική εφημερίδα του Γαλατσίου, Παλμός, ζήτησε από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων να κρίνουν τα αποτελέσματα των εκλογών στον δήμο. Αναδημοσιεύουμε τις απαντήσεις της Αγγέλικας Σαπουνά επικεφαλής της παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού»

  Παλμός: Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην πόλη μας;

  Ως «Γαλάτσι Από Κοινού», προφανώς και δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την μικρή ποσοστιαία μας άνοδο. Γεγονός είναι ότι προσδοκούσαμε την εκλογική αποτύπωση της ποιοτικής και ποσοτικής δουλειάς που έχουμε κάνει στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και της έντονης κριτικής που ακούγαμε στις γειτονιές–και ασκούσαμε, βεβαίως– για τα πεπραγμένα του Γιώργου Μαρκόπουλου.

  -- Διαφήμιση --

  Η κριτική αυτή δεν αποτυπώθηκε γενικότερα στην ψήφο των δημοτών, εκτός και αν θεωρήσουμε ότι εμπεριέχεται στην μεγάλη αποχή: 49,9% συμμετοχή στο Γαλάτσι, ιστορικό χαμηλό για την πόλη μας. Αν προβάλουμε το εκλογικό αποτέλεσμα στους εγγεγραμμένους αντί των ψηφισάντων, βλέπουμε ότι η παράταξη Μαρκόπουλου εξελέγη με 35% και όχι 73% και παρ’ όλ’ αυτά καταλαμβάνει τις 26 από τις 35 έδρες του δημοτικού συμβουλίου, λόγω του νόμου Βορίδη! Πόση πραγματική συναίνεση υπάρχει από τους Γαλατσιώτες για τη συνέχιση της πολιτικής Μαρκόπουλου ή πόση αδιαφορία, ακόμη χειρότερα, για ό,τι κι αν συμβαίνει, και γιατί;

  Παλμός: Και σε αυτές τις εκλογές – όπως και στις προηγούμενες του 2019 – ο συνδυασμός σας κατέγραψε ποσοστά πολύ μικρότερα από εκείνα του κόμματός σας στις εθνικές εκλογές. Πού, κατά την γνώμη σας, οφείλεται αυτή η διαφοροποίηση;

  -- Διαφήμιση --

  Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι ποτέ δεν πήρε στις δημοτικές εκλογές ποσοστό αντίστοιχο με τις εθνικές εκλογές. Το 2014, με επικεφαλής τον Σπύρο Παναγιώτου, και τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά ανόδου την εποχή εκείνη, η δημοτική παράταξη πήρε 12,6%, ενώ το κόμμα στις εκλογές του 2015 πήρε την κυβέρνηση με 36,4% (πανομοιότυπα τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο) και στο Γαλάτσι πήρε 40% τον Ιανουάριο και 33,6% τον Σεπτέμβριο. Το δε 2019 ανέλαβα επικεφαλής σε μια διχασμένη παράταξη, μόλις 3 μήνες πριν τις εκλογές, κι αυτό έπαιξε, επίσης, ρόλο στο αποτέλεσμα. Υπάρχουν, πάντως, ορισμένες σταθερές αμετάβλητες:

  Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, η οπτική της ανανεωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς, όπως έχει εκφραστεί από το 2006 έως σήμερα από τις παρατάξεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πάντα μειοψηφική στο Γαλάτσι, ενώ πριν το 2006 η αριστερά εκτός ΚΚΕ δεν εκφραζόταν αυτονόμως στα δημοτικά. Αντιθέτως, υπερψηφιζόταν πάντα το πεδίο ώσμωσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με σποραδικές διαρροές προς το ΚΚΕ ως ψήφο διαμαρτυρίας.

  Προσωπικά, θεωρώ ότι αυτό απορρέει πρωτίστως από το ισχυρό πελατειακό καθεστώς που οι δυο παραδοσιακοί εκφραστές του δικομματισμού της μεταπολίτευσης έχουν εγκαθιδρύσει στην τοπική αυτοδιοίκηση – και στο δήμο μας επίσης. Συνδυάζεται δε και με μια παράδοση προτεραιότητας οικογενειακών και τοπικιστικών δικτύων, που συχνά διαμεσολαβούν την εκπροσώπηση στα κοινά, περισσότερο απ’ τις καθαρά πολιτικές τοποθετήσεις.

  Τα χαρακτηριστικά αυτά πλήττουν κατ’ εξοχήν το χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, όλους όσους απορρίπτουν τη λογική του «βολέματος» και του παραγοντισμού με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενώ απομακρύνουν το πιο ανήσυχο κομμάτι της νεολαίας από τη συμμετοχή στα κοινά σε τοπικό επίπεδο.

  Συνέπεια, τέλος, όλων αυτών, είναι και η διαρκής υποβάθμιση ή και αποσιώπηση των διακυβευμάτων που θέτει ο χώρος που εκπροσωπώ, ακόμη κι αν πρόκειται για σκανδαλώδεις καταστάσεις: Τα 11 εκατ. για το τσιμεντένιο μεγαθήριο της Ζαΐρα σε έναν μόνον υποψήφιο εργολάβο, η συνεργασία με τον επιχειρηματία Κοκλώνη και η αποσιώπηση των εκτρόπων που συνέβησαν στο μπαλόνι του Παλαί, είναι δύο μόνον από πολλά παραδείγματα.

  Με θλίψη μου θα πω ότι και τα μέσα ενημέρωσης του Γαλατσίου, μπορεί να φιλοξενούν τις ανακοινώσεις της αντιπολίτευσης, αλλά αποφεύγουν το πραγματικό ρεπορτάζ σε θέματα που καίνε, όπως τα παραπάνω. Στηρίζουν έτσι, ηθελημένα ή αθέλητα, την αδιατάρακτη ηγεμονία του status quo που περιέγραψα.

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Ό,τι πιο γλυκό και τρυφερό

  Ανάρτηση της κυρίας Αγγελικής Σουλάνη, Περπατώντας στην αυλή του...

  Τι ψήφισε το Γαλάτσι στις ευρωεκλογές

  Τελευταία ενημέρωση 10/06/2024 02:50Ενσωμάτωση 100,00 (63 / 63 ΕΤ)Εγγεγραμμένοι...

  Προσωπικά, θα ψηφίσω τη Νέα Αριστερά

  Γράφει ο Άρης Τσουκνίδας 1) στόχος είναι να υπάρξει ενίσχυση...

  Ψήφισμα του ΔΣ Νέας Φιλαδέλφειας: Να αποσυρθεί η διχαστική αφίσα

  Από την ιστοσελίδα paratiritis Ψήφισμα με το οποίο ζητά την...
  -- Διαφήμιση --