25.5 C
Galatsi
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Τα 10+1 μεγάλα ψέμματα για την Κίνα

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Αφήγηση του Κώστα Παπαδημητρίου (δικές του και οι εσωτερικές φωτογραφίες) η οποία δεν έχει γραφεί μετά από παραγγελία Γραφείου Ταξιδιών. Είναι το πέμπτο από σειρά ταξιδιωτικών θεμάτων, που θα παρουσιάζονται έξω από τα συνηθισμένα (διαφημιστικά) πλαίσια.

  “Το καλύτερο κινέζικο φαγητό θα το φας με delivery σπίτι σου”.

  Αρχαίο γνωμικό.

  -- Διαφήμιση --

  Όποιος σας πει ότι πήγε ταξίδι στη Κίνα λέει ψέματα.

  Στη καλύτερη περίπτωση εννοεί ότι πήγε ταξίδι στο Πεκίνο ή σε κάποια άλλη πόλη. Άλλο Κίνα, άλλο πήγα σε μία ή δύο πόλεις.

  -- Διαφήμιση --

  Εν ολίγοις, ταξίδι στη Κίνα δεν υπάρχει, είναι μύθος. Μούφα κανονική, fake news, πώς το λένε τελικά;

  Και αυτό ισχύει για το 99% των επισκεπτών. Το υπόλοιπο 1% είναι οι αληθινοί ταξιδευτές και αυτοί που μένουν εκεί και εν δυνάμει ταξιδεύουν και στο εσωτερικό της χώρας. Αυτούς μη τους ακούτε, μιλάνε για άλλους ανθρώπους, όχι για εσάς.

  Ταξίδι στο Πεκίνο λοιπόν, μόνος, χωρίς Κινέζο φίλο ή ξεναγό  και να μένω σε παραδοσιακή συνοικία (σε hutong, ήρθε και έδεσε η σούπα)

  Τα 10 μεγαλύτερα ψέματα :

  1. «Θα φας καλά». Ένα σας λέω μόνο. Πείνα. Όταν μένεις σε hutong, σε μία από τις λίγες εναπομένουσες παραδοσιακές συνοικίες, εκεί που έμενε ο Bruss Lee στις ταινίες του και αναγκάζεστε να τρώτε στη γειτονιά σε μαγειριά λαϊκά που τρώει ο μέσος Κινέζος, την πατήσατε κανονικά. Θα πέσει πείνα. Άλλο Instagram και Υoutube και άλλο η πραγματικότητα.

  Κατ’ αρχάς θα πρέπει να αναθεωρήσετε τους κοινά αποδεκτούς όρους υγιεινής και καθαριότητας και πολύ περισσότερο τους δικούς σας. Και αναφέρομαι σε μαγαζιά όχι σε street food που εκεί πια δοκιμάζεις ξεκάθαρα το ΕΣΥ της Κίνας.

  Υπήρχε τόση λίγδα στα τζάμια βιτρινών των μαγαζιών και μία τόσο άσχημη και έντονη μυρωδιά όσο πλησίαζες την είσοδο, που μαζί με την γενική εικόνα του χώρου, σου απαγόρευε κάθε σκέψη να μπεις μέσα. Ακόμα και όταν πέτυχα μετά κόπων και βασάνων (ας όψεται το trip advisor) να βρω ένα μικρό μαγαζάκι, 5 τετραγωνικά όλα και όλα, μιας διάσημης γιαγιάς που άνοιγε μόνη της ζυμάρι και έφτιαχνε κάτι σαν τυροπιτάκια, υπήρχε τόση μύγα μέσα στον χώρο που νόμιζες ότι το ζυμάρι ήταν από δέρμα ζέμπρας.

  Μετά και αφού λύσεις με κάποιο τρόπο και ρίσκο το θέμα της καθαριότητας έχεις να αντιμετωπίσεις το τι σημαίνει spicy για εσάς. «Είναι λίγο spicy». Ψέμμα, ψέμμα, ψέμμα. Δεν υπάρχει λίγο spicy στο Πεκίνο. Ελάχιστη επαφή με το «λίγο spicy», ακόμα και μόνο αυτή του πιρουνιού σου, οδηγεί σε καταστάσεις απάνθρωπες. Τύφλα να έχει το ΕΑΤ ΕΣΑ στα καλά χρόνια της επταετίας. Φεύγει όλο το στόμα και δεν ξαναγυρνά.

  Ένα σας λέω μόνο. Θα παρακαλάτε να βρείτε ένα Mac Donald να φάτε και ας τρίζουν τα κόκκαλα του αντάρτη παππού σας (η πλάκα είναι ότι είχε ένα MacDonald εκεί που έμενα και ήταν το πιο βρώμικο μαγαζί απ΄ όλα!)

  2 «Φοβερά αξιοθέατα». Αυτό το τσιτάτο είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι θα πρέπει να έχεις περάσει πρόσφατα επιτυχώς το τεστ κοπώσεως για να μπορέσεις να βλέπεις ένα (!) ή δύο (;)την ημέρα και να επιβιώνεις. Για να φανταστείς τι σε περιμένει σου λέω ότι όταν η είσοδος είναι στο Φαληρικό Δέλτα το μνημείο που θα δεις είναι στο Σύνταγμα και βάλε. Και δεν υπερβάλλω καθόλου. Τα δε πανέμορφα, όντως, πάρκα με τις αμέτρητες λίμνες είναι το καθένα σε έκταση όσο και ο νομός Κιλκίς.

  3 «Ιδανικός προορισμός για ηλικιωμένα ζευγάρια». Προσοχή, προστατέψτε τους γονείς σας. Τα ηλικιωμένα ζευγάρια τα πάνε στη Κίνα αλλά δεν τα γυρίζουν πίσω. Λόγω των αποστάσεων και της κούρασης αποδημούν εις Κύριον και μένουν εκεί.

  4 «Πολιτισμός». Ναι, στα σχολικά μας βιβλία, γιατί στο Πεκίνο τα πράγματα αλλάζουν πολύ έως πάρα πολύ. Για τους σημερινούς σύγχρονους Κινέζους όλα είναι δολάρια και τίποτα άλλο. Άλλωστε είναι ζωγραφισμένο και στη κόρη των οφθαλμών τους. Άσε που όταν περπατάς στους δρόμους πρέπει να κρατάς ομπρέλα γιατί οι ροχάλες πέφτουν δίπλα από τον σβέρκο σου «ραϊτ θρου». Και αυτό δεν είναι ούτε αστείο, ούτε γραφικό. Άλλο να σας το λέω και άλλο να το βιώνεις. Όσο σκυθρωποί και βιαστικοί είναι στον δρόμο, άλλο τόσο φωνακλάδες και φασαριόζοι είναι στα μέρη που κάθονται και τρώνε. Και αν τρώνε noodles σούπα το ρούφηγμα πάει σύννεφο.

  5 «Οι κινέζοι είναι κοντοί». Ο πιο κοντός τους έφηβος είναι 2 μέτρα (εντάξει λίγο υπερβολικό). Πανέμορφα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, συνδεδεμένα με το κινητό τους μέσα από την μήτρα της μητέρας τους. Για αυτό τον λόγο άλλωστε η Κίνα έχει καταργήσει και τον ομφάλιο λώρο στις γυναίκες. Συνδέουν τα έμβρυα με την Xiaomi, άμα τη δημιουργία τους, και ησυχάζουν από νωρίς.

  Στο metro δεν πρόκειται να δεις Κινέζο να μην είναι απασχολημένος με το κινητό του. Ούτε έναν δεν θα δείτε χωρίς να κάνει κάτι με το κινητό του, το υπογράφω!

  6 «Το Πεκίνο είναι ακριβό». Όποιος το ισχυρίζεται αυτό, δεν ζει στην Αθήνα ή ζει στην Αθήνα και είναι τρακαδόρος. Το Πεκίνο, όπως και όλες οι μεγαλουπόλεις είναι για όλα τα βαλάντια και το φθηνό φαγητό, είναι όντως πολύ φθηνότερο από αυτό της Ελλάδας. (μόνο που δεν τρώγεται). Τα δε φθηνά ψώνια πραγματικά κολάζουν και Άγιο. Όντως πάμφθηνα, όλα αντιγραφές γνωστών κατασκευαστών και …όρεξη να έχεις για παζάρια. Για να καταλάβετε, αγόρασα 2 ζευγάρια ασύρματα ακουστικά της Apple με 1,5 ευρώ το ένα!  Το ένα δούλεψε 3 μέρες ενώ το άλλο κάποιες ώρες. Πάντως η τιμή ήταν εξαιρετική.

  Είσοδος σε εμπορική περιοχή του Πεκίνου

  Άσχετο. Σίγουρα θα χρειαστείτε μεταφραστή φωνής σαν εφαρμογή στο κινητό σας. Μόνο μέσω αυτόματου μεταφραστή θα μπορέσετε να ξεμυτίσετε από το δωμάτιο σας.

  7 «Φοβερή η Απαγορευμένη Πόλη». Και τρομερή θα έλεγα. Αναμονή σε ουρά 2-3 χιλιομέτρων για να μπεις. Περπάτημα σε καθορισμένο και οριοθετημένο διάδρομο, στρυμωγμένοι όπως όταν 100 άτομα βιάζονται και θέλουν να μπουν όλοι μαζί σε ένα ασανσέρ. Και όλα αυτά για να βλέπεις τους ναούς και τα αξιοθέατα από μακρυά. Δεν μπαίνεις μέσα στους ναούς ή τα παλάτια, παρά μόνο σε λίγα και επιλεγμένα.

  Μοναδική πρωτοτυπία το ότι η Απαγορευμένη Πόλη αδειάζει και γεμίζει δύο φορές την ημέρα.

  Επίσκεψη στην Απαγορευμένη Πόλη (προσέξτε τους φρουρούς που οριοθετούν τον χώρο)

  Πριν την αλλαγή, εμφανίζονται ξαφνικά αμέτρητοι φρουροί από το πουθενά και φροντίζουν την εκκένωση της Απαγορευμένης Πόλης. Καλοντυμένοι, σοβαροί, πολύ αυστηροί στα όρια της αγένειας, με άσπρα γάντια σπρώχνουν κυριολεκτικά με τα χέρια τους επισκέπτες για να φύγουν γρήγορα. Μου έτυχε και ομολογώ ότι δεν ήταν και από τις καλύτερες στιγμές μου. Άσε που αν δε το ξέρεις κινδυνεύεις να μπεις μισή ή μία ώρα πριν κλείσει και σου μένει το τρέξιμο για να …φύγεις.

  8 «Απίστευτο το Σινικό τείχος». Το πιο πιθανό κομμάτι το τείχους που θα δείτε, επειδή είναι κοντά στο Πεκίνο, είναι σύγχρονης κατασκευής, αντίγραφο του παλιού, που αν τη γλυτώσεις και πάρεις τελεφερίκ για να το επισκεφθείς, εκτός και αν σε έχει πιάσει το ορειβατικό σου και θελήσεις να ανέβεις με τα πόδια τον Λυκαβηττό, σε περιμένει ένα Ολυμπιακό Στάδιο την ώρα που φεύγουν οι φίλαθλοι, για να «περπατήσουν» μαζί με σένα. Ο συνωστισμός σε άλλο επίπεδο. Φανταστείτε μια Fontana di Τrevi ένα καλοκαιρινό δειλινό αλλά σε Κινέζικες διαστάσεις. Θα πρέπει να απομακρυνθείς πάρα πολύ από το Πεκίνο για να δεις το Σινικό τείχος στην αυθεντική του, παλιά εκδοχή.

  9 «Ο Μάο ζει στη συνείδηση των Κινέζων». Αμφιβάλλω και αν τον ξέρουν οι νέες γενιές. Σε ένα τεράστιο βιβλιοπωλείο αναζητούσα το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο στα Κινέζικα για να το κάνω δώρο σε έναν φίλο και δεν καταλάβαιναν τι τους ζήταγα! Και μίλαγαν μάλιστα εξαιρετικά αγγλικά τα παιδιά. Ευτυχώς για μένα και τις ιδεοληψίες μου δεν με έστειλαν στο τμήμα της ραπ μουσικής για να το βρω. Για την ιστορία και μόνο δεν μπόρεσα να το βρω.

  10 «Είναι απέναντι ακριβώς». Αυτό το «απέναντι» μη σου τύχει. Όλα τα πεζοδρόμια είναι φραγμένα με ψηλά σιδερένια κάγκελα που σε υποχρεώνουν να πας στο φανάρι να περάσεις τον δρόμο. Και βεβαίως ακούγεται και είναι σωστό αυτό το μέτρο, όμως, με οικοδομικά τετράγωνα που ξεκινάνε στον άγνωστο στρατιώτη και φτάνουν έως τα Χαυτεία, δημιουργείται ένα θέμα, όπως και αν το δεις, ειδικά αν θέλεις να περάσεις «απέναντι». Αλήθεια τώρα, υπάρχει τουρίστας που να έχει κάνει μια ολόκληρη βόλτα γύρω από ένα «τετράγωνο»;

  11. Στο τέλος το μεγαλύτερο ψέμμα είναι να μείνεις σε όλα τα προαναφερόμενα, που είναι αλήθεια, και να πείσεις τον εαυτό σου να μη πας στη Κίνα επειδή δεν είναι τόσο ωραία όσο λένε. Ψέμμα και λάθος μεγαλύτερο. Η χώρα είναι απίστευτα ωραία από όποια πλευρά και αν την εξετάσεις. Κορυφαίοι λόγοι επίσκεψης είναι οι φυσικές ομορφιές και η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Και οι δύο αυτοί λόγοι σε «ταξιδεύουν» μαγικά και ονειρεμένα. Απλά, αν δεν είσαι ο Ιντιάνα Τζόουνς προσπάθησε να το οργανώσεις σύμφωνα με τις αληθινές δυνατότητες και δυνάμεις που έχεις, δίνοντας σου ένα χρονικό ορίζοντα πολύ πιο μεγάλο από τα συνηθισμένα ταξίδια του εξωτερικού.

  Οι περισσότεροι Κινέζοι δεν μιλάνε Αγγλικά αλλά είναι ευγενείς και φιλόξενοι με τους ξένους και σίγουρα θα σε εξυπηρετήσουν και θα σου χαρίσουν όμορφες στιγμές.

  Δέξου την διαφορετικότητα, μπες στη νοοτροπία τους και θα κερδίσεις σίγουρα νέους καλούς φίλους και απίστευτες εμπειρίες.

  ΚΙΝΑ ο μεγάλος, άλλος πολιτισμός.

  Χρήσιμες συμβουλές για ένα μοναχικό ταξίδι στην Κίνα.

  Πριν πας

  1. Κατέβασε VPN συνδέσεις στο κινητό και στον υπολογιστή σου. Μην ξεχνάς ότι στη Κίνα δεν υπάρχει πρόσβαση σε Facebook, Google κλπ, και η σύνδεση VPN είναι ο μόνος τρόπος για να παρακάμψεις το σύστημα.
  2. Κατέβασε στο κινητό σου έναν καλό μεταφραστή φωνής. Θα είναι και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας με τους Κινέζους που δεν μιλάνε Αγγλικά, που και να μιλάνε δύσκολα τους καταλαβαίνεις.
  3. Διάβασε άρθρα άλλων ταξιδιωτών για τις συνήθειες, τα ήθη και τα έθιμα των Κινέζων και για το τι είναι επιτρεπτό ή όχι στις κοινωνικές επαφές και δραστηριότητες. Οι Κινέζοι έχουν έναν ολόκληρο κώδικα επικοινωνίας που καλό είναι να τον ξέρεις από πριν.
  4. Γράψε σε χαρτάκια όλες τις διευθύνσεις με τα τηλέφωνα τους, που σε ενδιαφέρουν στα Κινέζικα και κυρίως το ξενοδοχείο σου, για να είσαι σίγουρος ότι θα βρίσκεις εύκολα τον κάθε προορισμό σου.

  Όσο είσαι στην Κίνα

  1. Υπολόγισε χρόνους ξεκούρασης εκεί. Μη πιέζεις χρονικά το πρόγραμμα σου. Άσε μερικές ημέρες πιο χαλαρές και μην είσαι εμμονικός στη τήρηση των «τέλειων» χρονοδιαγραμμάτων σου.
  2. Στο Πεκίνο ή σε άλλες μεγάλες πόλεις μείνε σε Hutong αν υπάρχουν. Αξίζει. Η ατμόσφαιρα, οι εικόνες, η ηρεμία τη νύκτα θα σου μείνουν αξέχαστες.
  3. Μην τρελαίνεσαι να τα προλάβεις όλα γιατί μπορεί να χάσεις την αυθεντική Κίνα με αυτό τον τρόπο.
  4. Είναι πολύ ασφαλής χώρα, μη φοβάσαι να περιπλανιέσαι τη νύχτα.

              Και τέλος,

  5. Μην τολμήσεις να μιλήσεις πολιτικά με Κινέζο. Θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη και αμήχανη θέση, δεν χρειάζεται.

  Street Food

  H αλήθεια σε αυτή την φωτογραφία είναι ότι υπάρχει ένας μόνο δρόμος στο Πεκίνο που συναντάς αυτό το street food, 100 μέτρα το πολύ μήκος με τον έναν πάγκο δίπλα στον άλλον και που ξεκάθαρα είναι για τουριστικούς και μόνο λόγους. Στις δύο περίπου ώρες που μείναμε εκεί, δεν είδαμε κανέναν Κινέζο να τρώει παρά μόνο κάτι νεαρούς τουρίστες που έπαιρναν συνήθως κανά φίδι και έσπαγαν πλάκα μαζί με την παρέα τους και εμάς μαζί. Και αν ήταν αλήθεια ότι μας έλεγαν, σκόπευε η κυβέρνηση να το κλείσει αυτό το μέρος, επειδή τελικά λειτουργούσε δυσφημιστικά για την χώρα (ότι τάχα τρώνε τα πάντα κλπ, πράγμα που είναι ψέμμα, τουλάχιστον για την συντριπτική πλειοψηφία των Κινέζων). Ίσως να μην υπάρχει πια αυτός ο δρόμος έτσι όπως τον γνωρίσαμε εμείς. 

  Στην ίδια σειρά

  Μια βραδιά έξω από την Τεχεράνη

  Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα με αντιθέσεις

  Το δικό μου Παρίσι

  Η Πόλη που άλλαξε για πάντα

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Τον λένε Σίμον Κιέα

  Τα στοιχεία του κειμένου κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Συνυπογράφω Τον λένε...

  Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να αρέσουν στους άνδρες

  Τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες για να αρέσουν...

  Γυάρος: Ο υπερτουρισμός αλλοιώνει και την ιστορία

  Με τον τίτλο «Τι σημαίνει για έναν τόπο όπως...

  Ένα έχω να πω και θ’ ακουστώ σαν μπούμερ

  Ανάρτηση του Άρη Καλαντίδη, δημοσιεύουμε με την άδεια του....
  -- Διαφήμιση --