27.6 C
Galatsi
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Πώς μας βλέπουν – τι ισχύει (η εγκύκλιος για τις εκλογές)

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Πώς μας βλέπουν – τι ισχύει (η εγκύκλιος για τις εκλογές)

  Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα, στις εκλογές της Κυριακής, θα είναι κατά κύριο λόγο δικαστικοί, ακόμα και υπάλληλοι, παρά δικηγόροι όπως συνέβαινε έως τώρα.

  Ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτης Δανιάς, με ανάρτηση του δίνει «συμβουλές για δικαστικούς αντιπροσώπους», όπως ο ίδιος αναφέρει στον τίτλο της. Οι συμβουλές είναι ενδεικτικές για τον τρόπο που προτρέπονται να βλέπουν τους ψηφοφόρους και τους εκλογικούς αντιπροσώπους των κομμάτων.

  -- Διαφήμιση --

  Χωρίς να τίθεται σε αντιπαράθεση, το Καμίνι δημοσιεύει και την εγκύκλιο των εκλογών όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών.

  Οι συμβουλές του Παναγιώτη Δενδιά, οι επισημάνσεις δικές του:

  -- Διαφήμιση --

  1. Διαμορφώνετε το εκλογικό σας Τμήμα με τρόπο ώστε η αναγνώριση των εκλογέων να γίνεται κοντά στην πόρτα της αίθουσας. Έτσι, η ουρά να είναι έξω από το Τμήμα και όχι μέσα σε αυτό.

  2. Η διαγραφή από τον κατάλογο και η σωστή εγγραφή στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας πριν να δώσετε τον εκλογικό φάκελο είναι η μισή εκλογή. Αν γίνονται σωστά, αποκλείονται λάθη καταμέτρησης στο τέλος.

  3. Δεν μπαίνουν στο παραβάν γονείς, παιδιά (εκλογικής ηλικίας), σύζυγοι κλπ. Μόνο εσείς, αν ζητήσει βοήθεια ο εκλογέας.

  4. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για να ψηφίσει κάποιος. Έχει, όσο χρόνο χρειάζεται. Υπομονή λοιπόν από όλους.

  5. Δεν αφήνουμε εκπροσώπους κομμάτων να φέρνουν πακέτα ψηφοδελτίων, χωρίς να ελέγξουμε:

  α) τα έγγραφά τους (ότι είναι του Χ κόμματος) και β) ότι μας έφεραν τα σωστά ψηφοδέλτια (της περιφέρειάς μας) και ασταύρωτα.

  6. Γράφουμε στον πίνακα και σε χαρτιά έξω από το παραβάν τον αριθμό των σταυρών (πάλι θα ρωτάνε, αλλά πιο λίγοι).

  7. Τα ψηφοδέλτια τα βάζουμε στο θρανίο με τη σειρά ανακήρυξης. Αν φτιάξουν πακετάκια τα μέλη της Εφορευτικής ή οι αντιπρόσωποι των κομμάτων που μας βοηθούν, τους αφήνουμε να αλλάζουν τη σειρά, μόνο αφού τα έχουν πάρει με τη σωστή σειρά (ανακήρυξη).

  8. Τα ξένα διαβατήρια (ακόμα και της Κύπρου) αποδεικνύουν ότι ο Panagiotis Danias είναι ο Αμερικανός πολίτης Ελληνικής Καταγωγής που κατοικεί στην Ν. Υόρκη ή ο Κύπριος πολίτης Παναγιώτης Δανιάς που κατοικεί στην Πάφο. Δεν βεβαιώνουν ότι αυτοί είναι το ίδιο πρόσωπο με τον Παναγιώτη Δανιά που έχετε εσείς στον εκλογικό σας κατάλογο. Μόνο ελλαδίτικα έγγραφα λοιπόν.

  9. Δεν καταφεύγουμε στην κλήση της αστυνομίας, παρά μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, αφού εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για ειρηνική επίλυση της “διαφοράς”. Η ευγένεια, μαζί με αποφασιστικότητα, σώζει.

  10. Ντυνόμαστε σαν να πάμε στην έδρα (άνδρες και γυναίκες), διότι ποτέ δεν ξέρουμε ποιός θα εμφανιστεί να ψηφίσει.

  11. Στην διαλογή δεν κάνουμε “συμφωνίες” με τα κόμματα για το ποιά είναι τα έγκυρα. Εμείς τους λέμε και αυτοί ακούνε, γιατί εμείς ξέρουμε. Αλλιώς, ας καταθέσουν γραπτή ένσταση (δεν θα το κάνουν).

  12. Κάθε ψηφοδέλτιο επιλύεται επί τόπου και δεν το αφήνουμε για το τέλος (ολέθριο λάθος), οπότε, οι αντιπρόσωποι των κομμάτων δεν θα μιλάνε πολύ, φοβούμενοι μην βλάψουν τα δικά τους. Ενώ, αν τα κρατήσετε όλα για μετά, θα ξέρουν τι διακυβεύεται και θα “λυθούν” οι γλώσσες.

  13. Άκυρα είναι όσα θέλουν οι ψηφοφόροι να είναι. Άρα, τυχαία σκισίματα, μουτζούρες κλπ. δεν πειράζουν. Αλλά αγκυλωτοί ή κέλτικοι σταυροί, αστεράκια, βελάκια, τικ, κόκκινοι σταυροί, λεξούλες κλπ. είναι άκυρα ψηφοδέλτια και όχι μόνο οι σταυροί.

  14. Περιπτώσεις εγκύρων: Α. Σταυρός με μπλε και μαύρο (επιτρεπτή διχρωμία). Β. Σταυρός αριστερά και δεξιά στο ίδιο όνομα (θεωρείται ένας). Γ. Δύο συνεχόμενοι σταυροί στο ίδιο όνομα (θεωρείται ένας). Από 3 και πάνω είναι άκυρο. Δ. Σταυροί μέχρι τους μισούς υποψηφίους (παραπάνω είναι άκυρο). Ε. Το σχήμα Χ (το τικ ή το ν είναι άκυρο).

  15. Τέλος, δεν δίνουμε ποτέ στους αντιπροσώπους των κομμάτων να μετρήσουν τους σταυρούς, ακόμα και άλλων κομμάτων από τα δικά τους. Τα έχουν βρει.

  Η εγκύκλιος του Υπουργείου:

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Πράξη αγάπης για τη χώρα

  Σκηνή κατά τη διάρκεια μιας αντιακροδεξιάς συγκέντρωσης στη Λυών.Διαδηλωτές...

  Κι όμως, αυτό το στάδιο επέλεξαν για τον τελικό

  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times και...

  Θέλουν να πουλήσουν ιστορικό διατηρητέο μνημείο

  Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, υπέβαλε...

  Ένα άρθρο πριν από τη συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα

  «Η δυσοίωνη αριθμητική του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν ο τίτλος...
  -- Διαφήμιση --