27.6 C
Galatsi
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Σε βαθύ διαλογισμό, ο «νέος Βούδας»

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Γράφει η Πολύμνια

  Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα κόμμα αριστερό που βιάστηκε να το ξεχάσει. Η απώλεια της μνήμης του δρομολογήθηκε σταδιακά και αυξανόμενα από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης του 2015, μέχρι την εκλογική πτώση και τις απανωτές ήττες. Ωστόσο η αριστερή ψυχή του παρέμενε ζωντανή μέχρι την εκλογή Κασσελάκη που προδιέγραψε το τέλος της μετά από μια αυτοκτονική ψήφο των νεοεισερχόμενων κυρίως μελών με μόνο αίτημα την πάση θυσία κυβερνησιμότητα, η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει καμία ανταπόκριση στο ευρύτερο εκλογικό σώμα.

  Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας «εγγυητής ενότητας» που έβλεπε τα μέλη του να αλληλοσπαράσσονται, τη νέα ηγετική ομάδα να αμφισβητεί την πολιτική του και τους δικούς του υπουργούς να στοχοποιούνται με fake news σε ένα χυδαίο διαδικτυακό μπούλινγκ από τρολολογαριασμούς στα σόσιαλ μίντια και δεν έκανε τίποτα. Άλλωστε υπό την ασφαλή του αγκάλη είχαν ευδοκιμήσει τέτοια φαινόμενα ως απάντηση στις επιθέσεις της δεξιάς στο πρόσωπό του, αλλά και απέναντι στους εσωκομματικούς εχθρούς που φαντάζονταν ότι είχε.

  -- Διαφήμιση --

  Φαντάζονταν γιατί ποτέ και κανένας μέσα στο κόμμα που ρέπει να γίνει «κομματάκι» δεν τον αμφισβήτησε. Φτάνει κανείς να αναλογιστεί ότι πέρασε παρά τις αντιδράσεις όλες τις αλλαγές στο κόμμα και το καταστατικό που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας και άνοιξαν το δρόμο στον οποιονδήποτε φιλόδοξο να ηγηθεί του κόμματος. Να μπορεί αν διαθέτει 50.000 ευρώ για τον προεκλογικό του αγώνα (όπως ο Σ. Κασσελάκης) να «αγοράσει» τον ευφάνταστο τίτλο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

  Ο «εγγυητής ενότητας» άφησε το κόμμα να υπόκειται δημόσιο εξευτελισμό στο δρόμο προς την αναζήτηση της νέας του ταυτότητας και άφησε την ηγετική ομάδα της ήττας να διάγει από ηγεμονική θέση πλέον, τον εκδιωγμό της Αριστεράς και των ιδεών της από το κόμμα που στα σπλάχνα της γεννήθηκε. Όμως, μια είναι η απορία;

  -- Διαφήμιση --

  Άραγε ο Αλέξης Τσίπρας φιλοδοξεί να γίνει ο νέος «Βούδας» της πολιτικής;

  Απορούν πολλοί και πολλές στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με την παράφωνη για κόμμα Αριστερό αφωνία. Γιατί δεν είναι ίδιον ενός ηγέτη που έχει ήδη αφήσει μια θετική παρακαταθήκη και πρωτοστάτησε σε μια νικηφόρα πορεία με την Αριστερά, να παρακολουθεί από ασφαλή απόσταση την πολιτική του να κατακρεμνίζεται και τους πρωτοκλασσάτους υπουργούς του να δέχονται τα βέλη μιας νεοφυούς (για αριστερά κόμματα) λαϊκίστικης μισαλλοδοξίας χωρίς όρια και πολιτικό περιεχόμενο και που υιοθετεί ακόμα και ακροδεξιά ρητορική προκειμένου να καταφέρει ένα ακόμα χτύπημα σε όποιον θεωρεί εσωτερικό εχθρό.

  Γιατί αυτοί που τώρα μιλούν εξ ονόματος του είναι οι ίδιοι που του έσκαψαν το λάκκο κατηγορώντας την εσωκομματική αντιπολίτευση για «υπονόμευση».

  Γνωστή και όπως φαίνεται αποτελεσματική τακτική. Είναι η δική τους πολιτική με τη «στροφή προς το κέντρο» που υιοθέτησε και ο Αλέξης Τσίπρας οδηγώντας το κόμμα στην συντριπτική του ήττα σφραγίζοντας για πολλές δεκαετίες, το τέλος της «ελπίδας».

  Της ελπίδας που έφερνε η Αριστερά για μια διαφορετική πολιτική όχι απλά υπέρ των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων αλλά να είναι τα υποκείμενα στο πολιτικό προσκήνιο, χωρίς ηγέτες που συνομιλούν κατ’ αποκλειστικότητα μαζί τους, κατ’ αντιγραφή των «πεφωτισμένων» νεοφιλελεύθερων ηγετών της Δύσης.

  Άραγε ούτε τώρα, στο σημείο 0, δεν αισθάνεται την ανάγκη να αφήσει την ασφάλεια των ίσων αποστάσεων και να τοποθετηθεί υπέρ της ενότητας. Μόνο με διαρροές σε φίλια του μέσα και αντ’ αυτού δημοσιογράφους θα μιλά στους ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν μην παίρνοντας θέση για τη διάλυση του κόμματος;

  Δύο τινά: Ή δεν είχε το θάρρος να υπερασπιστεί την αλήθεια, ή ήταν μια σκόπιμη μεθόδευση όλα αυτά γιατί ο ίδιος «εκσυγχρονίστηκε» και πασοκοποιήθηκε.

  Όμως, αν κάτι δεν έχει ανάγκη η Αριστερά είναι ιερά τοτέμ και Βούδες. Έχει τις ιδέες και τους αγώνες της για να ανασαίνει.

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Ο ρατσιστής Λοΐζος και οι κατέχοντες τον πολιτικοκορεκτισμό

  Παρασύρθηκα από τα όσα γράφονται για τον Καραγάτση και...

  Σκέψεις και προβληματισμοί για την Αριστερά

  Δύο αναρτήσεις – δημόσιες τοποθετήσεις, για τον διάλογο, που...

  Μπλοκαρισμένη κοινωνία, μπλοκαρισμένη Αριστερά

  Άρθρο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, βουλευτή της Νέας Αριστεράς, πρώην...

  «Έστησε» την Κεντροαριστερά στα δύο μέτρα…

  Γράφει η Πολύμνια Απεχθάνεται τις συλλογικές διαδικασίες. Βαριέται τις ομιλίες...
  -- Διαφήμιση --