27.1 C
Galatsi
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ες αεί χέρι χέρι

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Γράφει η Μαρία Συμεωνίδου

  Σε ένα από τα παλαιότερα νεκροταφεία της Ολλανδίας, έξω από την πόλη Ρούρμοντ, αριστερά και δεξιά του τούβλινου τοίχου που χωρίζει το κοιμητήριο σε δύο τμήματα υπάρχουν δύο τάφοι οι οποίοι συνδέονται με δυο γλυπτά χέρια ενωμένα μεταξύ τους πάνω από τον τοίχο.

  Ο λεγόμενος «τάφος με τα χέρια» είναι η τελευταία κατοικία ενός ζευγαριού που έζησε τον 19ο αιώνα: του προτεστάντη αξιωματικού του ολλανδικού ιππικού Γιάκομπ Βέρνερους Κονσταντίνους βαν Γκόρκουμ (1809-1880) και της καθολικής αριστοκράτισσας Γιοζεφίν Καρολίν Πετρονέλα Χουμπερτίνα βαν Άφερντεν (1820-1888).

  -- Διαφήμιση --

  Ο γάμος τους, που έγινε το 1842, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις: ήταν η ένωση δυο ανθρώπων που ανήκαν σε διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και, το κυριότερο, σε ιστορικά αντικρουόμενες θρησκείες.

  Εκείνη την εποχή η ολλανδική κοινωνία ακολουθούσε μια πολιτική αυστηρού θρησκευτικού διαχωρισμού. Η κάθε θρησκευτική κοινότητα είχε τα δικά της σχολεία, τα δικά της μέσα ενημέρωσης, τους δικούς της χώρους ταφής.

  -- Διαφήμιση --

  Ως εκ τούτου, οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν ο προτεστάντης Γιάκομπ και η καθολική Γιοζεφίν λόγω του γάμου τους ήταν πολλές. Ωστόσο, έμειναν αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλο και δεν δίσταζαν να κυκλοφορούν δημόσια χέρι χέρι παρά τα αποδοκιμαστικά βλέμματα των γύρω τους.

  Ο γάμος τους είχε επιπτώσεις και στη στρατιωτική σταδιοδρομία του Γιάκομπ: του επιβάλλονταν μεταθέσεις και τοποθέτηση σε θέσεις μικρότερου κύρους. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε πιστός στον ολλανδικό στρατό, τον οποίο υπηρέτησε με διακρίσεις μέχρι τον θάνατό του.

  Ο Γιάκομπ και η Γιοζεφίν απέκτησαν πέντε παιδιά, τρία αγόρια και δύο κορίτσια, που αποφασισαν να τα μεγαλώσουν με τις αρχές του καθολικισμού. Έζησαν ευτυχισμένοι επί τριάντα οκτώ χρόνια.

  Όταν πέθανε ο Γιάκομπ, το 1880, θάφτηκε στο προτεσταντικό τμήμα του νεκροταφείου του Ρούρμοντ, μπροστά στον τοίχο που το χώριζε από το καθολικό τμήμα.

  Η Γιοζεφίν έζησε άλλα οκτώ χρόνια. Όταν πέθανε, δεν θάφτηκε μαζί με τον σύζυγό της, μια που το απαγόρευαν οι διατάξεις της εποχής. Καθώς όμως είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήθελε να ταφεί στον οικογενειακό της τάφο και αντ’ αυτού επιθυμούσε να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά στον άντρα της, θάφτηκε μπροστά από τον διαχωριστικό τοίχο του κοιμητηρίου, στο καθολικό τμήμα, ακριβώς πίσω από την τελευταία κατοικία του συζύγου της.

  Αργότερα, στους τάφους του ζευγαριού ανεγέρθηκαν δύο πανομοιότυπες επιτύμβιες στήλες, οι οποίες συνδέθηκαν με τα δύο πήλινα χέρια που συμβολίζουν την αιώνια αγάπη του Γιάκομπ και της Γιοζεφίν και την αφοσίωση του ενός προς τον άλλο παρά τα κοινωνικά και θρησκευτικά εμπόδια που τους χώριζαν.

  Λέγεται ότι η οικογένεια της Γιοζεφίν προσπάθησε να πετύχει εκταφή της και ενταφιασμό της σε άλλο σημείο του καθολικού τμήματος του κοιμητηρίου. Οι τοπικές Αρχές όμως δεν το επέτρεψαν, επικαλούμενες αφενός τη βαθιά επιθυμία της Γιοζεφίν να ταφεί κοντά στον σύζυγό της και αφετέρου το γεγονός ότι ο διπλός τάφος του ζευγαριού αποτελούσε ιστορικό ορόσημο.

  Τα τελευταία χρόνια ο «τάφος με τα χέρια» έχει γίνει δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, ως σύμβολο της αγάπης δυο ανθρώπων και της ενότητάς τους απέναντι στους θρησκευτικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς.

  ΠΗΓΕΣ

  • The sad story behind this Catholic “Grave of eternal love”, ucatholic.com, 13.12.2022
  • The mystery behind Holland’s “Grave with the hands”: A beautiful story of eternal love, churchpop.com, 11.2.2023

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Η πρώτη selfie

  Ανάρτηση του Άγγελου Καλοδούκα που δημοσιεύουμε με την άδεια...

  Μητρική παντόφλα από αρχαιοτάτων χρόνων

  Γράφει η Αγγέλικα Σαπουνά Μερικά πράγματα είναι αιώνια. Η μητρική...

  Μπάσκετ – το άθλημα που δημιουργήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών

  Ο Τζέιμς Νάισμιθ ένας Καναδός γυμναστής ήταν ο άνθρωπος...

  Είναι ο θείος Σαμ ένα ιστορικό πρόσωπο;

  Συμβαίνει τακτικά σε ιστορικά γεγονότα, δευτερευούσης σημασίας, να συγχέονται...
  -- Διαφήμιση --