19.5 C
Galatsi
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τροφή για τα ελάφια της Ρόδου, στέλνουν τα ελάφια της Λήμνου

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Με πρωτοβουλία και σε συντονισμό της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου “Η Ένωση” αποστέλλει ένα τόνο ζωοτροφικό κριθάρι για την σίτιση των πλατωνιών της Ρόδου, στον Δήμο Ρόδου.

    Τα πλατώνια της Λήμνου είναι της ίδιας οικογένειας dama dama της Ρόδου, τα οποία μεταφέρθηκαν στην Λήμνο στο τέλος της δεκαετίας του ’60.

    Το πλατόνι της Ρόδου (Dama dama), θεωρείται σύμβολο του νησιού εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ενώ είναι ένα από τα λίγα είδη ελαφιών της Ευρώπης που διασώζονται μέχρι σήμερα. Είναι ενδεικτικό πως δύο αγάλματα ελαφιών, ένα αρσενικό και ένα θηλυκό, τοποθετημένα πάνω σε κίονες, βρίσκονται και στολίζουν τις δύο πλευρές της εισόδου του παλιού λιμανιού της πόλης.

    -- Διαφήμιση --

    Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ecorodos.gr, πολλές είναι οι λαϊκές ιστορίες που αναφέρονται στο πως βρέθηκε το εν λόγω ελάφι στη Ρόδο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πλατώνι ήρθε στο νησί με την άφιξη των Σταυροφόρων. Η θεωρία μάλιστα αυτή συσχετίζεται και με άλλα ιστορικά χαρακτηριστικά του νησιού. Η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα σαν «Οφιούσα», λέξη που σημαίνει, «η έχουσα πολλά φίδια». Σύμφωνα με την παραπάνω θεωρία, οι Σταυροφόροι για να προστατέψουν τα στρατόπεδά τους από τα φίδια, εισήγαγαν το ελάφι και το χρησιμοποίησαν σαν φύλακα σε χώρους γύρω από αυτά.

    Αν και τα ελάφια δεν κυνηγούν για να σκοτώνουν τα φίδια, όπως πιστεύουν πολλοί, εν τούτοις λέγεται ότι τα κέρατα του ελαφιού εκκρίνουν κάποια ουσία (ένα αλκάλιο), η μυρωδιά του οποίου ενοχλεί και εξαναγκάζει τα φίδια να απομακρυνθούν. Κάποια λοιπόν από τα ζώα αυτά που έφεραν οι Σταυροφόροι, ξέφυγαν από τα στρατόπεδα, κρύφτηκαν στα δάση και δημιούργησαν αργότερα τον υπάρχοντα πληθυσμό.

    -- Διαφήμιση --

    Μία άλλη θεωρία λέει ότι τα ελάφια εισήχθησαν από τους Ενετούς την περίοδο που είχαν στην κατοχή τους το νησί. Όμως η Ρόδος αναφέρεται σε αρχαία κείμενα και σαν «Ελαφούσα» που σημαίνει ότι είχε, την εποχή εκείνη, πολλά ελάφια, που φυσικά υπήρχαν στο νησί πολύ πριν έρθουν όλοι αυτοί οι κατακτητές. Αρχαιολογικά ευρήματα ενδεικτικά της ύπαρξης ελαφιών στο Ανατολικό Αιγαίο μας φέρνουν πίσω ίσως και από την έκτη π.Χ. χιλιετία.

    Υπολογίζεται από μαρτυρίες κατοίκων και προσωπικές εκτιμήσεις ότι σήμερα στα δάση της Ρόδου υπάρχουν γύρω στα 100-150 ζώα. Υπάρχει επίσης σημαντικός αριθμός ζώων (περί τα 70 άτομα), τα οποία διατηρεί ο Δήμος Ρόδου σε περιφραγμένους χώρους. Σημειώνεται πως μείωση του αριθμού υπήρξε όταν αρκετά ελάφια κάηκαν αφού εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες κυρίως στις δύο μεγάλες πυρκαγιές της Ρόδου του 1987 και 1992.

    Φωτογραφία Σοφία Σωφρονιάδου

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Άγρια ζώα διεκδικούν το χώρο τους (video)

    Ποιοι είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα στο σπίτι τους...

    Το πουλί με τα υπέροχα χρώματα

    Η καταπληκτική υποβρύχια φωτογραφία του Joe Crouse, στην οποία...

    Κουνελοκαυγάς

    Τον σκληρό καυγά μεταξύ δύο κουνελιών, κατάφεραν και απαθανάτισαν...

    Από τη σεξουαλικά ζωή των ζώων (III)

    Στο τεύχος 51 του περιοδικού Science Illustrated, Ιούνιος 2009,...
    -- Διαφήμιση --