28.9 C
Galatsi
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Η Μενδώνη απέβαλλε τον πολιτισμό από τις αυλές των Μουσείων

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Δύο κείμενα που αναδημοσιεύουμε, με την άδεια των συντακτών τους, πέρα από την είδηση για την παραχώρηση των καφέ 60 μουσείων σε όλη τη χώρα στην εταιρεία «Γρηγόρης μικρογεύματα» δίνουν μια άλλη, την πραγματική, διάσταση μιάς ενέργειας του υπουργείου Πολιτισμού που απέχει πολύ από τον πολιτισμό.

  Πέτρος Κακολύρης:

  Η Αθήνα πρέπει να είναι από τις λίγες πόλεις στον κόσμο που δεν υπάρχει ένα δημόσιος χώρος διαθέσιμος για παρουσιάσεις βιβλίων (και προφανώς και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων). Το κενό αυτό έρχονται να καλύψουν οι ιδιώτες. Στην Αθήνα ο σημαντικότερος χώρος παρουσιάσεων βιβλίου ήταν παλαιότερα το “Πόλις Αρτ Καφέ στη Στοά του βιβλίου και τα τελευταία χρόνια Το Καφέ στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

  -- Διαφήμιση --

  Το “Πόλις Αρτ Καφέ” έχει κλείσει χρόνια τώρα και παραμένει ένας ερειπωμένος χώρος. Σήμερα πληροφορηθήκαμε πως το “Καφέ στον Κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου” σφραγίστηκε και θα δοθεί στην αλυσίδα μικρογευμάτων “Γρηγόρης”. Την ίδια τύχη λέγεται θα έχει και το Καφέ στο Νομισματικό Μουσείο όπως και του ίδιου του Αρχαιολογικού Μουσείου.

  Στους δυο αυτούς χώρους οι εκδόσεις Εύμαρος, όπως και οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι, έχουν κάνει τις σημαντικότερες εκδηλώσεις μας. Η πόλη χάνει ένα ακόμα πολιτιστικό στέκι που έχει ανάγκη. Η σύγχρονη λογική του φαστ φουντ επέφερε ακόμα ένα χτύπημα στο βιβλίο.

  -- Διαφήμιση --

  Ας ελπίσουμε πως ο δαιμόνιος Βασίλης Χατζηιακώβου που διηύθυνε αυτούς τους δύο χώρους, τουλάχιστον όσο αφορούσε το βιβλίο, θα βρει το επόμενο στέκι μας.

  Καλλιόπη Αλεξοπούλου:

  Μαζί με το καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, άλλος ένας χώρος πολιτισμού (το καφέ του Νομισματικού) απαλλοτριώνεται. Τέλος στις παρουσιάσεις βιβλίων, τέλος στις ποιητικές βραδιές, τέλος στις εκθέσεις, τέλος στις μουσικές, τέλος στις ανάσες μας. Από δω και στο εξής: μόνο φαγητό. Μικρογεύματα Γρηγόρης. Τώρα, και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Όταν η παραγωγή πολιτισμού σημαίνει-με τον πιο κυνικό τρόπο- γέμισμα των ταμείων.

  Το καφέ του Νομισματικού Μουσείου “αποβάλλεται”

  Θέλουμε να ενημερώσουμε τους φίλους και επισκέπτες μας ότι αύριο το πρωί (28/09/2023) το Υπουργείο Πολιτισμού, διά του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), θα προχωρήσει στην διοικητική αποβολή της εταιρείας Μουσείων Εστίαση ΑΕ από το καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (ΝΟΜ), που το λειτουργούσε επί 16 χρόνια με ευαισθησία και ποιότητα.

  Σημειώνουμε ότι ¨

  Η εταιρεία έχει νόμιμη σύμβαση σε ισχύ για την λειτουργία του αναψυκτηρίου.

  Ο ΟΔΑΠ ή άλλος οργανισμός του ΥΠΠΟ ουδέποτε διατύπωσε οποιαδήποτε παρατήρηση ή μομφή ή απαίτηση αποχώρησης της εταιρείας από το Καφέ

  Αντίθετα, ο ΟΔΑΠ, οι εκάστοτε Διευθυντές του Μουσείου, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου και χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του Κήπου, εκφράστηκαν εγκωμιαστικά για το έργο μας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.

  Το Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, όλα αυτά τα χρόνια, φιλοξένησε εκατοντάδες ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, κινηματογραφικές βραδιές κ βραδιές ποίησης. Ο Κήπος του ΝΟΜ, από μία «τρύπα στη γεωγραφία» της Αθήνας που ήταν το 2009, έγινε ένα σημαντικό και αναγνωρίσιμο τοπόσημο πολιτισμού.

  Το Υπουργείο Πολιτισμού προτίμησε να αγνοήσει όλα τα προηγούμενα, ακόμη και την ευαρέσκεια που το ίδιο είχε εκφράσει για το έργο και τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να «δωρίσει» το Καφέ του ΝΟΜ, μαζί με δεκάδες άλλα, σε μία αλυσίδα εστίασης που ουδεμία σχέση είχε με λειτουργία αναψυκτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους και που ελάχιστη σχέση έχει με επιχείρηση λειτουργίας χώρων εστίασης, μιας και είναι επιχείρηση  franchising.

  Λυπούμαστε βαθύτατα για μία ακόμη επίδειξη αναλγησίας και εχθρότητας για κάθε φιλότιμη προσπάθεια σ ’αυτή τη χώρα, επιφυλασσόμαστε για τα νόμιμα δικαιώματα μας και θα είμαστε ευγνώμονες για κάθε έκφραση συμπαράστασης.

  Το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου (όπως το ξέρατε ως τώρα)

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Η ιστορία της Θ

  Γράφει η Ρία Καλφακάκου Η λεπτομέρεια στον πίνακα του...

  Κρατήστε τα τραγούδια και ’μένα ξεχάστε με!

  Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Sterea economy Αν υπάρχει ένας χώρος, ο...

  Ίταλο Καλβίνο: Δώδεκα συμβουλές προς επίδοξους συγγραφείς

  Από την ιστοσελίδα του Book Press Ο Ίταλο Καλβίνο, ένας...

  – Τρομάρα σου!

  Γράφει η Μαρία Κ. Υπάρχουν φορές που το μόνο που...
  -- Διαφήμιση --