34 C
Galatsi
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Ο σεξισμός ως εργαλείο πολιτικής εξόντωσης

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Γράφει η Πολύμνια

  Πάμε πάλι, τα βασικά. Τι είναι σεξισμός; Eίναι ρητός ή υπόρρητος ρατσισμός με βάση το φύλο. Το fake news για την Έφη Αχτσιόγλου ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό ακριβώς γιατί ήταν βαθιά σεξιστικό, βαθιά μισογύνικο. Βασίστηκε πάνω σε μια στερεοτυπική αντίληψη της πατριαρχίας: Τη μέγαιρα, τη στρίγγλα που με «κόλπα» οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα στην παραίτηση.

  Παρά την προφανή αφέλεια του ισχυρισμού, πολλές γυναίκες ταυτίστηκαν με αυτό γιατί παρά τον παραλογισμό και την υποτίμηση ουσιαστικά του αγαπητού τους προέδρου πρωταρχικά λειτούργησαν με εμπάθεια απέναντι στο φύλο τους. Οξύμωρο μεν κοινωνικά αποδεκτό δε.

  -- Διαφήμιση --

  Γυναίκα που διεκδικεί την αρχηγία σε ένα κόμμα είναι ανεπίτρεπτο γεγονός για την πατριαρχία. Και ας έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν. Στην Έφη Αχτσιόγλου δεν θα βρεις πολλά να προσάψεις (για αυτό άλλωστε ήταν σταθερά προ της εμφάνισης του κομήτη, το αδιαφιλονίκητο φαβορί)  τις ενοχλεί γιατί είναι ακριβώς αυτό που δεν μπορούν να έχουν. Νέα, ωραία, έξυπνη, ευρυμαθείς, δυναμική και μάνα. Τα έχει όλα. Και ακριβώς για αυτό έγινε στόχος μιας γιγάντιας εκστρατείας αποδόμησης υπό τις εντολές άντρα αψύ και Σφακιανό και «πρωτοπολεμίστριες» πολλά γυναικεία προφίλ στα σόσιαλ μίντια.

  Το σύμπλεγμα της υποταγής που βιώνουν από τη γέννησή τους οι γυναίκες στην πατριαρχία τις κρατά καθηλωμένες και με χαμηλές προσδοκίες. Δομεί τις προσωπικότητες τους με όρια που λίγες έχουν το θάρρος να σπάνε. Και όταν αυτό συμβαίνει οι υπόλοιπες δεν το συγχωρούν. Διότι αν τυχόν κάποια παρεκκλίνει από αυτά είναι σα να απειλεί το σύστημα λειτουργίας του κόσμου. Το σύστημα που φτιάχνει δούλες, φροντίστριες της οικογένειας και πάντα στο πλευρό των ανδρών. Βοηθητικό προσωπικό προς όλους σταθερά επί αιώνες.

  -- Διαφήμιση --

  Προφανώς και είναι βαθιά σεξιστικό να αποκαλέσεις τη συνυποψήφιά σου με το μικρό της όνομα ενώ στην ίδια δήλωση αμέσως προηγούμενα έχεις αναφέρει άντρα με ολόκληρο το ονοματεπώνυμό του. Αυτό όμως αντιμετωπίστηκε ως «κόμπλεξ». Η βασική αρχή του αυτοσεβασμού και η απαίτηση ισότιμης μεταχείρισης παρουσιάστηκε από στρατιές μαινόμενων προφίλ ως αλαζονεία και έπαρση.

  Με το γνωστό τουίτ ο Σ. Κασσελάκης προσέβαλε κατάφορα τη γυναικεία φύση ενώ οι Κασσελακιάδες γίνονται μαινάδες απέναντι σε όποιον τολμήσει και το καταγγείλει. Οι αντιδράσεις προκάλεσαν σωρεία τουίτ και αναρτήσεων που υποτίθεται διακωμωδούσαν την υποτίμηση της συνυποψήφιας ενώ η ίδια χρεώθηκε υπεροψία, αμετροέπεια και έπαρση. Με τον τρόπο αυτό, η καταγγελία για σεξισμό εξουδετερώθηκε.

  Όμως με την Έφη Αχτσιόγλου ελάχιστα γνωρίζονται. Δεν έχουν αναπτύξει κάποιο βαθμό οικειότητας ώστε να δικαιούται εξαιτίας αυτής της σχέσης να αποκαλεί τη συνυποψήφια του με το μικρό της. Τη τοποθετεί «μαζί του» αλλά όχι δίπλα του, στο πλευρό του εξαιτίας του προβαδίσματος στην α’ κάλπη. Ακολουθήτρια του δηλαδή. Στη θέση που αρμόζει σε κάθε γυναίκα για την «Πατριωτική» Αριστερά που θέλει να οικοδομήσει.

  Είναι ηλίου φαεινότερο ότι στο συγκεκριμένο τουίτ ο νεοεμφανιζόμενος πολιτικός δεν αναγνωρίζει ως ισότιμη την συνυποψήφια του (και ας έχει επιδείξει σημαντικά δείγματα γραφής στην πολιτική) και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι θέτει απευθείας απέναντι του τον Κ. Μητσοτάκη προεξοφλώντας ότι θα είναι ο νικητής της εσωκομματικής αναμέτρησης.

  Είναι λυπηρό ότι γυναίκες ενστερνίζονται απόλυτα τη χυδαιότητα και την προσβολή του φύλου τους. Λες και δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε αντίστοιχη θέση. Λες και οι συνάδελφοί τους στη δουλειά ποτέ δεν τις αγνόησαν και ας μοχθούσαν πολύ περισσότερο. Λες και δεν τους «έκλεψαν» ποτέ τις ιδέες, προτάσεις ή απόψεις παρουσιάζοντας τες για δικές τους. Λες και δεν δουλεύουν ώρες ατελείωτες αγόγγυστα με μικρότερους μισθούς βλέποντας τους άντρες συναδέλφους τους να αναρριχώνται στη ιεραρχία είτε εργασιακή, είτε συνδικαλιστική, είτε πολιτειακή. Λες και ποτέ δεν άκουσαν από άντρα «εσύ μη μιλάς».

  Αλλά τι τα λέω αυτά… όταν ο όχλος λυσσομανάει και απαιτεί να «κάψουν» τη νέα πολιτικό στην πυρά;

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Σκέψεις για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

  Άρθρο του Κύρκου Δοξιάδη στην Εφημερίδα των Συντακτών Πρώτον, τις...

  Ναρκισσισμός ή χάος

  Γράφει για το Καμίνι η Πολύμνια Δύο είναι οι μεγάλοι...

  Με τη Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές

  Γράφει η Αγγέλικα Σαπουνά Παράξενη παραμονή εκλογών.Με μια κουφόβραση μέσα...

  …δεν μας χωρίζει τίποτα…

  Κείμενο του Πάνου Λάμπρου Από Δευτέρα θα έχουμε να πούμε...
  -- Διαφήμιση --