17.2 C
Galatsi
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Καθαρισμός ανοικτής θάλασσας

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Με τη φιλοδοξία να συλλέξει το 50% του πλαστικού που επιπλέει στην επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού ανάμεσα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη έχει μπει σε λειτουργία ένα νέο σύστημα καθαρισμού ανοιχτής θάλασσας.

    Το Ocean Cleanup, όπως ονομάζεται, αποτελείται από ειδικά πλοιάρια τα οποία συνδέονται με σύστημα αγωγών μήκους 600 μέτρων. Επάνω στους αγωγούς, οι οποίοι δημιουργούν έναν μεγάλο κλοιό σχήματος U σε θαλάσσια περιοχή, υπάρχουν μηχανήματα απορρόφησης μέσω των οποίων φιλτράρεται το νερό. Τα υπολείμματα συσσωρεύονται σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης και αργότερα γίνεται επεξεργασία και ανακύκλωσή τους σε εργαστήρια που βρίσκονται στη στεριά.

    Φιλικό στο βιοσύστημα

    -- Διαφήμιση --

    Οι αγωγοί επιπλέουν στη θάλασσα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών απορριμμάτων τα οποία συλλέγουν, και δεν εμποδίζουν ούτε διακόπτουν τους ρυθμούς της θαλάσσιας ζωής.

    Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα ρυμούλκησης των αγωγών στην ανοικτή θάλασσα, ενώ η ποιότητα της κατασκευής μειώνει τις φθορές που προκαλούνται από τις τριβές λόγω των ισχυρών ανέμων και των θαλάσσιων κυμάτων.

    -- Διαφήμιση --

    Σύμφωνα με υπολογισμούς, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στον Ειρηνικό περίπου 1,8 τρισ. διαφορετικά πλαστικά αντικείμενα, που έχουν συσσωρευτεί από τους περίπου 300 εκατ. τόνους πλαστικού που οι άνθρωποι πετάνε κάθε χρόνο στη φύση χωρίς προηγουμένως να έχουν επεξεργαστεί. Με δεδομένο ότι το πλαστικό πολύ δύσκολα αποσυντίθεται, μαζεύεται σε ερημικά νησιά και παραλίες, με καταστροφικές συνέπειες για τη χλωρίδα και την πανίδα.

    Είναι χειρότερο να βυθιστούν

    Επιστήμονες υπολογίζουν ότι αυτήν τη στιγμή στους ωκεανούς όλου του πλανήτη υπάρχουν περίπου 5 τρισ. πλαστικά αντικείμενα, κάθε μεγέθους, τα οποία αργά ή γρήγορα θα καταλήξουν σε κάποια παραλία. Θεωρητικά αλλά και πρακτικά, αυτά τα πλαστικά μπορούν να εντοπιστούν και να καταλήξουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης, πλωτά ή στη στεριά. Τα πλαστικά όμως που βυθίζονται στη θάλασσα ή γίνονται τροφή ψαριών προκαλούν μακροπρόθεσμα πολύ μεγαλύτερη ζημιά.

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Λίγες ακόμα κουβέντες για τα εμβόλια

    Δημόσια ανάρτηση του Γιάννη Καλομενίδη, γιατρού, καθηγητή Πνευμονολογίας στο...

    Πανελλήνιες: Δοκιμασία ή στάση ζωής;

    Το κυνήγι των σχολών «κύρους» φέρνει στο γραφείο ενός...

    Γεννιόμαστε χαμογελαστοί

    Από το τεύχος 81 του περιοδικού Science Illustrated Γνωρίζουμε...

    Πάσχα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Το Πάσχα έρχεται και το Ίδρυμα Ευγενίδου με γιορτινή...
    -- Διαφήμιση --