18.3 C
Galatsi
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Θα βάλουμε τέλος στην ομηρία των εκπαιδευτών

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    «Δέσμευσή μας η στήριξη της Σχολής για ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και των σπουδαστών της, θα βάλουμε τέλος στην εργασιακή ομηρία των εκπαιδευτών» είναι ο πλήρης τίτλος ανάρτησης του Πάνου Σκουρλέτη, υποψήφιου με τον ΣυΡιζΑ στη Βόρεια Αθήνα.

    Επισκεφτήκαμε, μαζί με τον Πάνο Λάμπρου, που είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με ευθύνη τον Τομέα των Δικαιωμάτων, μια πολύ σημαντική δημόσια δομή, τη Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ Αθηνών της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) στο Γαλάτσι.

    Μιλήσαμε με τη Διεύθυνση και τους εκπαιδευτές, που συντελούν ένα ουσιαστικό, απαιτητικό έργο. Μιλήσαμε με καταρτιζόμενους και τους εκπροσώπους τους, που δίνουν έναν αγώνα ζωής, παρά τις βαριές αναπηρίες τους, οι οποίες ξεκινούν από ποσοστό 50%.

    -- Διαφήμιση --

    Σ’ αυτή τη Σχολή μόλις 7 εκπαιδευτικοί, σε σύνολο 40, απασχολούνται με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) κι αυτό προέκυψε έπειτα από απόφαση Δικαστηρίου.

    Ωστόσο, η Διοίκηση της ΔΥΠΑ στρέφεται εναντίον της απόφασης. Καλώ τον Διοικητή της ΔΥΠΑ να μην επιμείνει στην άσκηση ένδικων μέσων ενάντια στην απόφαση που δικαίωσε τους εργαζόμενους, οι οποίοι εργάζονται στη Σχολή πάνω από 20 συνεχόμενα χρόνια!

    -- Διαφήμιση --

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας μάς δόθηκε η ευκαιρία για μια εκτενή και ουσιαστική συζήτηση με καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές για τις συνθήκες κατάρτισης και συνολικά για τη λειτουργία της Σχολής.

    Μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στον χώρο η Διεύθυνση της Σχολής, εκπαιδευτές και εκπρόσωποι των σπουδαστών. Πρόκειται για την μοναδική σχολή του ΟΑΕΔ για άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, με καταρτιζόμενους από 18 έως 58 ετών και διαδρομή περίπου 30 ετών. Σήμερα έχει 230 καταρτιζόμενους, ενώ σε 70 παραδίδονται μαθήματα μέσω τηλεκατάρτισης. Ζητούμενο είναι η αναβάθμισή της σε Εθνικό Κέντρο, με περαιτέρω ενίσχυση της δραστηριότητάς της, του προσωπικού και του εξοπλισμού της.

    Όπως προέκυψε από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, οι 40 εκπαιδευτές απασχολούνται στην πλειονότητά τους με συμβάσεις αναπληρωτών και ωρομίσθιων. Μόνο 7 από αυτούς υπάγονται σε καθεστώς ΙΔΑΧ, αορίστου χρόνου, μέσω Δικαστικής απόφασης, στην οποία έχει ασκηθεί έφεση από τη Διοίκηση  της ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ).

    Οι εκπαιδευτές, που εργάζονται από 17 έως 25 χρόνια χωρίς μόνιμη εργασιακή σχέση, κάθε χρόνο ζουν με το άγχος της μοριοδότησης. Επεσήμαναν το γεγονός ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δρομολογήθηκε το να προσλαμβάνονται και ως αναπληρωτές και όχι αποκλειστικά ως ωρομίσθιοι. Τώρα διεκδικούν το επόμενο βήμα, το οποίο συνάδει με τα χρόνια εργασίας τους και το ότι πρόκειται για πάγιες θέσεις εργασίας.

    Ο πρόεδρος των Καταρτιζόμενων, Γιάννης Παππάς, μου παρέδωσε υπόμνημα με βασικά τους αιτήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζουν είναι ότι το καλοκαίρι που κλείνει η Σχολή χάνεται και η ασφαλιστική ικανότητα που τους παρέχεται, με αποτέλεσμα η συνταγογράφηση φαρμάκων, όπως και μια σειρά άλλα ζητήματα, να γίνεται πραγματική δοκιμασία γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μεγάλο ποσοστό αναπηρίας.

    Δηλώνουν ότι η καθολική ασφάλιση για όλη τη χρονιά είναι αναγκαία. Αντιμετωπίζοντας αυξημένα προβλήματα, διεκδικούν το επίδομα κατάρτισης ή κάποια παρεμφερής παροχή, να τους καταβάλλεται και τους ενδιάμεσους μήνες, που δεν λειτουργεί η Σχολή. Ζητούν, επίσης, να διαβαθμιστεί η Σχολή και συνολικά να αναβαθμιστεί.

    Καθώς το ζήτημα της προσβασιμότητας είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους καταρτιζόμενους, ζητούν άμεσα να λυθεί το ζήτημα της δημιουργίας χώρου στάθμευσης ΑμεΑ.

    Η αναγκαιότητα και η σπουδαιότητα του έργου της Σχολής είναι δεδομένα και δεσμεύτηκα η λειτουργία της να στηριχθεί ουσιαστικά και να αναβαθμιστεί, μεταξύ άλλων και με μόνιμο προσωπικό, με οριστική διευθέτηση του προβλήματος των συμβασιούχων από μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

    Όλα τα κενά σε μια τόσο σημαντική δημόσια εκπαιδευτική δομή συνιστούν γροθιά στο στομάχι. Είναι μια γάγγραινα για την Ελληνική Πολιτεία ο πολυκατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων στο Δημόσιο, καθώς χωρίς εργασιακή ασφάλεια δεν μπορεί να γίνει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός.

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Αφιερωμένο εξαιρετικά

    Γράφει η Αγγέλικα Σαπουνά, η οποία εικονίζεται στη φωτογραφία...

    Παλαιστινιακή σημαία σε 30 δημαρχεία

    Από το γραφείο της Αντιπροσωπείας της Παλαιστινιακής Αρχής στην...

    Βάλε καφεδάκι στο μπρίκι να στα πω

    «Από το “ατελιέ ραπτικής” της πάλαι ποτέ κοσμικής Αθήνας...

    Η δημοκρατία και ο φασισμός σήμερα (audio)

    «1967 – 2024, Όψεις του φασισμού χθες και σήμερα»...
    -- Διαφήμιση --