23.8 C
Galatsi
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Γιατί τα θαλασσοπούλια τρώνε πλαστικά;

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Tα μικροσκοπικά φύκια που προσκολλώνται στα διάσπαρτα στις θάλασσες πλαστικά, όταν διασπώνται, αναδίδουν μια οσμή που θυμίζει στα πουλιά το πλαγκτόν που συνήθως τρώνε. Αυτή είναι η αιτία που πολλά πουλιά γεμίζουν την κοιλιά τους με πλαστικά των θαλασσών, σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ.

    Οι ερευνητές, ανέλυσαν δείγματα από πλαστική ρύπανση και διαπίστωσαν ότι εκλύουν διμεθυλοσουλφίδιο (DMS). Είναι η ίδια χημική ουσία με χαρακτηριστική θειώδη οσμή, που παρακινεί πολλά θαλασσοπούλια να τρώνε πλαγκτόν.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ποσότητα πλαστικών που κάθε χρόνο καταλήγει στη θάλασσα, είναι περίπου οκτώ εκατομμύρια τόνοι και αυξάνεται συνεχώς. Ένα μεγάλος μέρος τους διασπάται σε μικρότερα κομμάτια που τρώγονται από θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της τροφικής αλυσίδας, επιστρέφουν εν μέρει στους ανθρώπους.

    -- Διαφήμιση --

                Υπολογίζεται ότι το 90% των πουλιών που πετάνε πάνω από τις θάλασσες, έχουν φάει πλαστικά και μάλιστα μερικές φορές τα πουλιά ταΐζουν πλαστικά και τα μικρά τους, καθώς τα θεωρούν τροφή. Όμως η είσοδος στον οργανισμό τους μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα εσωτερικά όργανα και να φράξει το έντερό τους.

                Τα δύο συχνότερα είδη πλαστικού που πετιούνται στις θάλασσες, είναι το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πλαστικά που είτε να μην μαζεύουν πάνω τους φύκια τόσο εύκολα, είτε να διασπώνται πιο γρήγορα.

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Άγρια ζώα διεκδικούν το χώρο τους (video)

    Ποιοι είναι αυτοί που μπαίνουν μέσα στο σπίτι τους...

    Το πουλί με τα υπέροχα χρώματα

    Η καταπληκτική υποβρύχια φωτογραφία του Joe Crouse, στην οποία...

    Κουνελοκαυγάς

    Τον σκληρό καυγά μεταξύ δύο κουνελιών, κατάφεραν και απαθανάτισαν...

    Από τη σεξουαλικά ζωή των ζώων (III)

    Στο τεύχος 51 του περιοδικού Science Illustrated, Ιούνιος 2009,...
    -- Διαφήμιση --