16.8 C
Galatsi
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ο 17χρονος Πελέ στη Σουηδία πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Στην εικόνα, ακριβώς δίπλα του ο Ζίτο, ένας από τους καλύτερους χαφ όλων των εποχών. Ήταν ο συνεργάτης του Πελέ στην ομάδα της Σάντος και παίκτης της Βραζιλίας σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο.

    Ο Πελέ έκλεισε τα 18 κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958, βοήθησε τη Βραζιλία να φτάσει στους τελικούς και στη συνέχεια να κερδίσει 5-2 τη Σουηδία, στέφοντας τη Βραζιλία παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά, κάτι που τον μετέτρεψε σε μια νύχτα σε διεθνές είδωλο.

    Στις 29 Ιουνίου 1958 έγινε ο νεότερος παίκτης που έπαιξε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου σε ηλικία 17 ετών και 249 ημερών.

    -- Διαφήμιση --

    Πέτυχε δύο γκολ σε εκείνον τον τελικό καθώς η Βραζιλία νίκησε τη Σουηδία με 5–2 στη Στοκχόλμη.

    https://www.youtube.com/watch?v=3A3YbP9_Ty8

    Το πρώτο του γκολ, όπου πέταξε τη μπάλα πάνω από έναν αμυντικό πριν σουτάρει στη γωνία του φιλέ, επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα γκολ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    -- Διαφήμιση --

    Μετά το δεύτερο γκολ του Πελέ, ο Σουηδός παίκτης Σίγκβαρντ Πάρλινγκ είχε δηλώσει: «Όταν ο Πελέ σκόραρε το πέμπτο γκολ σε εκείνον τον τελικό, για να είμαι ειλικρινής, ένιωσα ότι ήθελα να χειροκροτήσω».

    Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958 ήταν ίσως η τελευταία φορά που η ζωή του ήταν σχετικά φυσιολογική. Πριν από το τουρνουά, ήταν περισσότερο μυστήριο εκτός Βραζιλίας. μετά, ένας από τους πιο δημοφιλείς αθλητές που έζησαν ποτέ.

    Ο Πελέ θα σκοράρει πάνω 1200 γκολ, θα αναδειχθεί ο παίκτης του αιώνα από τη FIFA και θα κέρδιζε άλλα δύο παγκόσμια κύπελλα (το 1962 και το 1970) ανάμεσα σε αμέτρητα άλλα τρόπαια. Μέχρι σήμερα κανένας άλλος ποδοσφαιριστής δεν έχει κερδίσει 3 παγκόσμια κύπελλα και πιθανότατα δεν θα κερδίσει ποτέ.

    Έσβησε πριν από μερικές ώρες σε ηλικία 82 ετών.

    Σε φωτογραφίες και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι της Σάντος, της ομάδας που συνέδεσε την ιστορία της με το όνομα του, φαίνεται να κάνουν διάφορες προετοιμασίες στο γήπεδο «Vila Belmiro de Santos» για την κηδεία του.

    Βίντεο που δημοσίευσε το «FutebolNews», φαίνεται ένα είδος τάφου στο μέγεθος αυτών που χρησιμοποιούσαν στην Αίγυπτο οι Φαραώ, με χρυσές εικόνες και σχέδια στα πλαϊνά.

    Μια άλλη εικόνα που κυκλοφορεί στα βραζιλιάνικα μέσα παρουσιάζει μια γιγάντια σκηνή στη μέση του γηπέδου της Σάντος καθώς είναι το σημείο όπου φημολογείται θα γίνει η νεκρώσιμος ακολουθία. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σάντος γνωστοποίησε ότι προς τιμήν του θα αλλάξει το σήμα του συλλόγου. Θα προστεθεί ένα στέμμα για τον «βασιλιά Πελέ», όπως ανακοίνωσε.

    Γιατί δεν έπαιξε στην Ευρώπη

    Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν μεταξύ των ομάδων που προσπάθησαν να αποκτήσουν τον Πελέ, αλλά αυτός απέρριψε τους ισπανικούς γίγαντες. 

    Ο θρύλος της Βραζιλίας είχε δηλώσει: «Είχα πολλές προτάσεις να υπογράψω στη Μαδρίτη, στη Μπάρτσα, τη Μίλαν και τη Μπάγερν, αλλά ήμουν ευχαριστημένος στη Σάντος και γι’ αυτό έμεινα εκεί για 18 χρόνια.

    «Όταν έφυγα ήταν μια εμπειρία να πάω στο Cosmos και να προωθήσω το ποδόσφαιρο, να κάνω σχολές ποδοσφαίρου και να μάθω αγγλικά. Αν δεν είχα αυτούς τους στόχους δεν θα είχα φύγει ποτέ από τη Βραζιλία».

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο
    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Αντίσταση είναι όταν φροντίζω, αυτό που δεν μου αρέσει, να μην συνεχίζεται

    Σαν σήμερα 9 Μαΐου, του 1976, βρέθηκε απαγχονισμένη στο...

    Εγκλήματα της νέο-αποικιοκρατίας στην Παλαιστίνη

    Με τη φράση «Το βασικό όμως είναι εμείς, οι...

    Μάνος Χατζιδάκις: “Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι”

    Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα musicpaper.gr στις 8 Μαΐου 2012 O Mάνος...

    Μάης ’68 με τη ματιά του Μάκη Καβουριάρη

    «Ο Μάκης ήταν μία εμβληματική μορφή για όλους εμάς...
    -- Διαφήμιση --