Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Χουάν Γκουαϊδό εκδόθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα της Βενεζουέλας ζητώντας ταυτόχρονα να εκδοθεί «κόκκινη ειδοποίηση» (διεθνές ένταλμα σύλληψης) της Ιντερπόλ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο ένταλμα εκδόθηκε με βάση στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Ο πρώην «μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας» κατηγορείται μεταξύ άλλων από το Καράκας για προδοσία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και σύσταση συμμορίας.
Ο Χουάν Γκουαϊδό «χρησιμοποίησε πόρους της PdVSA», της γιγαντιαίας δημόσιας επιχείρησης Petróleos de Venezuela, προκαλώντας «ζημίες σχεδόν ίσες ή μεγαλύτερες από 19 δισεκ. δολάρια», σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο οποίος επικαλέστηκε «αποκαλύψεις» που έκανε ο Τύπος βάσει στοιχείων που προσκομίστηκαν σε «ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ».
Η θέση της Ελλάδας
Η πρώτη διπλωματική πράξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ήταν η αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως προέδρου της Βενεζουέλας, κάτι που έγινε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μόλις 5 ημέρες μετά τις εκλογές.
Έκτοτε δεν υπάρχει ανακοίνωση ούτε από το υπουργείο ούτε από την ελληνική πρεσβεία στο Καράκας που να άρει την αναγνώριση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεωρεί ακόμα πρόεδρο της Βενεζουέλας έναν άνθρωπο τον οποίο η κυβέρνηση της χώρας του θεωρεί προδότη και εγκληματία και κάνει το βήμα να ζητήσει την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του.
Ο Χουάν Γκουαϊδό, πρώην πρόεδρος της βουλής της Βενεζουέλας, αυτοανακηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2019 «μεταβατικός πρόεδρος» της χώρας του, μετά την επανεκλογή του προέδρου Νικολά Μαδούρο το 2018.