27.6 C
Galatsi
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Παραιτήθηκε το απτό δείγμα ύφους και ήθους εξουσίας

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  «Δεν έχω τις δυνάμεις και την ενέργεια που απαιτείται για να συνεχίσω» δήλωσε η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Αρντέρν λέγοντας με αυτό τον τρόπο ότι παραιτείται από την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος της χώρας της και δεν θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στις 14 Οκτωβρίου.

  Η Τζασίντα Αρντέρν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου το 2017 όταν σε ηλικία 37 ετών έγινε η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο και αργότερα μητέρα κατά τη διάρκεια της θητείας της.

  Το 2020 οδήγησε το κόμμα της σε θρίαμβο συγκεντρώνοντας 64 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου της Νέας Ζηλανδίας και σχηματίζοντας την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση τα τελευταία 50 χρόνια.

  -- Διαφήμιση --

  Η κοινωνική πολιτική που εφάρμοσε, η διαχείριση της κρίσης μετά την τρομοκρατική ενέργεια στην Κράιστσερτς, όπου 51 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους αλλά κυρίως η αντιμετώπιση της πανδημίας χαρακτηρίζουν την πολιτική σταδιοδρομία της.

  Αντιμετώπιση της πανδημίας

  -- Διαφήμιση --

  Με περίπου 2.000 κρούσματα και 25 νεκρούς, σε 5.123.000 κατοίκους, το μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, θεωρήθηκε ένα από τα πιο πετυχημένα στον κόσμο. «Go hard, go early» (έγκαιρη και σε βάθος αντιμετώπιση, σε ελεύθερη μετάφραση) ήταν το μότο που συνόδευσε τη στρατηγική αντιμετώπισης.

  Σε αντίθεση με άλλους πολιτικούς, που καλούσαν τους πολίτες σε πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, η Άρντερν συμβούλευε τους Νεοζηλανδούς να είναι καλοί και δυνατοί. Μήνυμα το οποίο κινητοποίησε τη συμπόνια και την αλληλεγγύη, έναντι της επιθετικότητας και της υστερίας που μπορεί η τελευταία να ενεργοποιήσει. Και το οποίο εναρμονίζεται με την πολιτική της καλοσύνης, εκφράστρια της οποίας θεωρείται η Άρντερν.

  Facebook live

  Η Άρντερν ξεχώρισε για το ύφος και το ήθος στην άσκηση εξουσίας. Ντυμένη με καθημερινά ρούχα και με φόντο πότε την κρεβατοκάμαρα της και πότε άλλες γωνιές του σπιτιού της απαντούσε τα βράδια στις ερωτήσεις των πολιτών στο facebook live.

  «Η εξουσία είχε μεγάλο προσωπικό κόστος», είπε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου. «Ξέρω τι χρειάζεται αυτή η δουλειά, και ξέρω ότι δεν έχω πλέον αρκετή βενζίνη στο ρεζερβουάρ για την κάνω σωστά. Είναι τόσο απλό».

  «Όσο για την περίοδο που άσκησα την εξουσία, ελπίζω πως θα αφήσω τους Νεοζηλανδούς με την πεποίθηση ότι μπορείς να έχεις ευγένεια αλλά και δύναμη, συμπόνια αλλά και αποφασιστικότητα, αισιοδοξία αλλά και απόλυτη συγκέντρωση. Ότι μπορείς να είσαι ένα ξεχωριστό είδος ηγέτη: το δικό σου».

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Πράξη αγάπης για τη χώρα

  Σκηνή κατά τη διάρκεια μιας αντιακροδεξιάς συγκέντρωσης στη Λυών.Διαδηλωτές...

  Κι όμως, αυτό το στάδιο επέλεξαν για τον τελικό

  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times και...

  Θέλουν να πουλήσουν ιστορικό διατηρητέο μνημείο

  Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, υπέβαλε...

  Ένα άρθρο πριν από τη συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα

  «Η δυσοίωνη αριθμητική του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν ο τίτλος...
  -- Διαφήμιση --