30.7 C
Galatsi
Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Να εξασφαλιστούν νόμιμες, ελεγχόμενες, δίοδοι

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  «Η Ευρώπη πρέπει να υιοθετήσει ένα νέο, πιο ανθρώπινο και αποτελεσματικό πλαίσιο για τις ροές των προσφύγων, το οποίο θα εξασφαλίζει νόμιμες, ελεγχόμενες, διόδους. Δεν λύνονται με φράχτες αυτά τα ζητήματα, το μεταναστευτικό είναι παγκόσμιο θέμα»

  Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣυΡιζΑ στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού.

  Ορισμένα αποσπάσματα από αυτά που έθεσε στη συζήτηση:

  -- Διαφήμιση --

  «Κάθε άνθρωπος, οποιασδήποτε χώρας, όταν βρίσκεται μπροστά σε μια τέτοια τραγωδία πρέπει να αισθάνεται συγκλονισμένος. (…) Είναι, ίσως, το δεύτερο μεγαλύτερο δυστύχημα στη Μεσόγειο, δεν ξέρω αν θα γίνει και το πρώτο, με βάση τον τελικό αριθμό των νεκρών.

  Μεθαύριο θα πάμε στις διακοπές μας και, όπως λέει σήμερα η Liberation, “στα χλιαρά νερά της Μεσογείου θα ξέρουμε ότι κολυμπάμε ανάμεσα σε πτώματα”. Είναι μια «γροθιά στο στομάχι» του σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι πρέπει να το βλέπουμε, διότι υπάρχουν ευθύνες που διαχέονται στους απανταχού διοικούντες αυτού του κόσμου, σου έρχεται μια αναγούλα όταν ακούς για τα εκατό παιδιά.

  -- Διαφήμιση --

  (…)

  Θα σας πω κάτι για τον Έβρο. Κάναμε μία συζήτηση προεκλογικά -εις βάρος και της προεκλογικής ατζέντας, των προγραμμάτων- για τον φράχτη και σκέφτομαι πόσο μάταιη ήταν, τελικά, αυτή η συζήτηση σε σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, του προσφυγικού ζητήματος, πόσο ατελέσφορη ήταν.

  Διότι δεν λύνει το θέμα των πνιγμένων. Διότι ξέρουμε ότι οι απελπισμένοι θα βρουν άλλους δρόμους και αυτό συμβαίνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

  Υπάρχουν οι πνιγμένοι στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο. Σήμερα, λοιπόν, υπάρχει ανάγκη για νέο πλαίσιο συμφωνιών απέναντι στο μεταναστευτικό. Δεν το αντιμετωπίζουμε με την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη «φρούριο», όπως δεν το αντιμετώπισαν στην Αμερική. Έστω την ύστατη στιγμή, με αφορμή αυτή την τραγωδία, να δούμε ένα πιο ανθρώπινο, πιο αποτελεσματικό πλαίσιο απέναντι στις μεταναστευτικές ροές, το οποίο θα εξασφαλίζει νόμιμες, ελεγχόμενες, διόδους.

  Προφανώς δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Εδώ συζητούν να πληρώνεται μία χώρα για να γίνεται αποθήκη ψυχών. Είναι σωστή κατεύθυνση αυτή; Εγώ λέω ότι είναι λάθος. Η Ευρώπη πήρε πέντε εκατομμύρια Ουκρανούς μετανάστες. Άρα μπορεί να δέχεται.

  (…)

  Μπροστά στην τραγωδία εγώ έθεσα ερωτήματα που αφορούν το σύνολο της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας και θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες. Θα πρέπει να εστιάζουμε στο πραγματικό ζήτημα, στην τραγωδία.

  Διάβασα αναλυτικά την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος που λέει τι έκανε. Στην αρχή πήγε ελικόπτερο, αφού πήραν το σήμα από τη Ρώμη, πήραν αεροφωτογραφίες και είδαν ξαφνικά ότι υπάρχει ένας άγνωστος αριθμός επιβαινόντων με ό,τι κινδύνους μπορεί να σημαίνει αυτό, σύμφωνα με τους κανόνες της ναυσιπλοΐας.

  (…)

  Αυτά πρέπει να διερευνηθούν και να απαντηθούν με βάση τους κανόνες που ισχύουν. Υπάρχει και η ευθύνη διάσωσης που είναι στην ελληνική πλευρά.   

  Καμίνι
  Καμίνι
  Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Φωνή λογικής από τον Έβρο (audio)

  «… πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η επικοινωνία έχει...

  Στιγμή ντροπής για την πολιτική ιστορία της Γαλλίας (video)

  Ως μία από «τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην πολιτική...

  Πώς ψήφισαν οι Έλληνες του εξωτερικού

  Στις φετινές ευρωεκλογές ήταν η πρώτη φορά που οι...

  Κασσελάκης: Επιθέσεις σε όλους απαξίωση των πάντων (audio)

  Το κείμενο από δημοσίευση στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας των...
  -- Διαφήμιση --