28.9 C
Galatsi
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Για να αισθάνονται οι φτωχοί ευγνωμοσύνη

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Γράφει η Αγγέλικα Σαπουνά, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Γαλάτσι από Κοινού»

  Σοφά υπολογισμένες είναι οι ημερομηνίες διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), τα έξοδα των οποίων καταβάλλει το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) και μοιράζονται μέσω των Κέντρων Κοινότητας των δήμων.

  Έτσι οι περισσότεροι ευάλωτοι συμπολίτες μας νομίζουν ότι αυτές οι διανομές είναι πρωτοβουλίες ή αρμοδιότητες των δήμων και αισθάνονται λιγότερη ή μεγαλύτερη, αναλόγως των περιπτώσεων, ευγνωμοσύνηστις φιλικές προς την κυβέρνηση δημοτικές διοικήσεις και δημάρχους.

  -- Διαφήμιση --

  Στόχος οι ταλαίπωροι δικαιούχοι να ψηφίσουν «σωστά» και να μην πάρουν χαμπάρι τι τους περιμένει αμέσως μετά. Η πιο πρόσφατη διανομή τροφίμων στον δήμο μας έγινε μια βδομάδα πριν από εκλογές, αυτές της 25ης Ιουνίου. Πάνω από 2.500 άνθρωποι στο Γαλάτσι. Η προηγούμενη διανομή είχε γίνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Θα γίνει και πότε άραγε η επόμενη;

  Κέντρο Κοινότητας Γαλατσίου: 30 Σεπτεμβρίου 2023 είναι η ημερομηνία λήξης για τη χρηματοδότησή του. Μετά από μία εβδομάδα έχουμε δημοτικές εκλογές.

  -- Διαφήμιση --

  Η διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε δικαιούχους λόγω χαμηλού εισοδήματος, έγινε δυνατή χάρη στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους ή άλλως ΤΕΒΑ και η διανομή ανατέθηκε στους δήμους, μέσα από το θεσμό των Κέντρων Κοινότητας.

  Τόσο η θέσπιση των Κέντρων Κοινότητας, που αναλαμβάνουν τη διαχείριση και άλλων προγραμμάτων Κοινωνικής Πολιτικής εκ μέρους των δήμων (βοήθεια υλική, κοινωνική και ψυχολογική σε παιδιά και γέροντες ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, μπούλινγκ, ψυχιατρικούς ασθενείς κ.α.) και χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όσο και η ένταξη στο ΤΕΒΑ, είναι πολιτικές πράξεις της «χειρότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης», όπως την χαρακτήρισε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ 2015 – 2019.

  Όμως, τόσο τα Κέντρα Κοινότητας, τα προγράμματά τους και οι εργαζόμενοί τους, όσο και το ΤΕΒΑ, έχουν ημερομηνία λήξης. Η οποία έχει ήδη σημάνει απ’ το 2021 και απλώς οι Περιφέρειες, που διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ, έδωσαν μικρές παρατάσεις «εξ ιδίων πόρων», με μείωση προσωπικού και μείωση της συχνότητας της διανομής του ΤΕΒΑ στους δικαιούχους, μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

  Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενέταξε τις παραπάνω δράσεις στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021 – 2027, διότι δεν ήταν προτεραιότητά της.

  Προτεραιότητά της ήταν τα διάφορα «καλάθια» και pass που μετατρέπουν τους ανθρώπους σε «έξυπνους» και επιλεκτικούς καταναλωτές, μακιγιάροντας τη δύσπεπτη πραγματικότητα: τη φτώχεια.

  Σιγά μην πληρώνει το κράτος ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς για τους loosers αυτού του κόσμου, ας κάνουν Κέντρα Κοινότητας οι ΜΚΟ και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ας «χορηγήσουν» οι πλούσιοι αυτές τις λειτουργίες των δήμων, αν προαιρούνται φυσικά και με το σωστό αντάλλαγμα, κάθε φορά. Γι’ αυτό υπάρχει η «κοινωνία των πολιτών» και οι φτωχοί είναι «παράπλευρες απώλειες» προφανώς.

  Η ανισότητα είναι φυσική κατάσταση, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι αυτό δεν αλλάζει. Εκτός …

  Την Κυριακή εκλογές. Κι ο καθένας αποφασίζει για τη ζωή του. Αλλιώς θ’ αποφασίσουν άλλοι. Διαλέξτε. Κατόπιν της απομακρύνσεως από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

  Αγγέλικα Σαπουνά
  Αγγέλικα Σαπουνά
  Εκπαιδευτικός, PhD Kοινωνιολογίας και Πολιτικής της Εκπαίδευσης. Επικεφαλής της παράταξης Γαλάτσι από Κοινού

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Ό,τι πιο γλυκό και τρυφερό

  Ανάρτηση της κυρίας Αγγελικής Σουλάνη, Περπατώντας στην αυλή του...

  Τι ψήφισε το Γαλάτσι στις ευρωεκλογές

  Τελευταία ενημέρωση 10/06/2024 02:50Ενσωμάτωση 100,00 (63 / 63 ΕΤ)Εγγεγραμμένοι...

  Προσωπικά, θα ψηφίσω τη Νέα Αριστερά

  Γράφει ο Άρης Τσουκνίδας 1) στόχος είναι να υπάρξει ενίσχυση...

  Ψήφισμα του ΔΣ Νέας Φιλαδέλφειας: Να αποσυρθεί η διχαστική αφίσα

  Από την ιστοσελίδα paratiritis Ψήφισμα με το οποίο ζητά την...
  -- Διαφήμιση --