18.3 C
Galatsi
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Επτά ενδιαφέροντα σημεία για τις εκλογές στην Τουρκία

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Πέρα από τις αναλύσεις αναφορικά με τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν την Κυριακή στην Τουρκία, υπάρχουν ορισμένα σημεία που προκύπτουν από το ρεπορτάζ και δίνουν το δικό τους χρώμα στη μάχη των Ερντογάν – Κιλιτσντάρογλου σε μία χώρα που επί σειρά πολλών ετών βρίσκεται σε σταυροδρόμι κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων:

    1. Την Πέμπτη το μεσημέρι ένας εκ των υποψηφίων προέδρων, ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του. Ο Ιντζέ απευθυνόταν στο ίδιο κοινό με αυτό ενός εκ των δύο βασικών διεκδικητών της Προεδρίας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Στελέχη του κόμματος του ανέφεραν ότι τις τελευταίες ημέρες είχε δεχθεί απειλές μέσω Twitter ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που τον εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση.

    Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε παραιτηθεί από την προεδρεία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ο Ντενίζ Μπαϊκάλ (απεβίωσε πριν από 3 μήνες) Ο Μπαϊκάλ είχε χαρακτηρίσει τότε «συνωμοσία» την υπόθεση του βίντεο, υπογραμμίζοντας ότι αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει «δίχως τη γνώση και την έγκριση της πολιτικής εξουσίας και δίχως να επιστρατευθούν η ισχύς και οι δυνατότητες της εξουσίας». Τη θέση του στην προεδρεία του κόμματος είχε πάρει ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    2. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο ενισχύθηκαν σημαντικά με στρατό και αξιωματικούς οι τουρκικές δυνάμεις που βρίσκονται και επιχειρούν εκτός των συνόρων της χώρας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στοιχεία αναφορικά με τις πολιτικές απόψεις ειδικά των αξιωματικών, δηλαδή αν είναι θετικά ή αρνητικά διακείμενοι απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν.

    -- Διαφήμιση --

    3. Μαζικές συλλήψεις κούρδων ακτιβιστών σημειώθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ πριν από μερικές εβδομάδες. Ξένοι παρατηρητές στην Κωνσταντινούπολη αναφέρουν ότι μία μέρα πριν αρχίσουν οι επιχειρήσεις είδαν ομάδα αξιωματούχων να εξέρχεται από το κτήριο των φυλακών του Ιμραλί όπου κρατείται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    4. Το βράδυ της Τρίτης ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. Οι κάλπες, είχαν ανοίξει από τις 27 Απριλίου σε 73 χώρες. Τυπικά οι κάλπες στήθηκαν στα κατά τόπους προξενεία της Τουρκίας. Ουσιαστικά όμως η κατάσταση καταγράφεται τελείως διαφορετικά.

    -- Διαφήμιση --

    Για παράδειγμα: Στη Σουηδία όπου η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι Κουρδικής καταγωγής στήθηκαν δύο κάλπες και οι δύο στη Στοκχόλμη. Όσοι διαμένουν στο νότιο τμήμα της χώρας έπρεπε να πάνε να ψηφίσουν στο τουρκικό προξενείο της Κοπεγχάγης, στη Δανία. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις όπου ψηφοφόροι πήραν άδεια από τη δουλειά τους, περίμεναν 5 και 6 ώρες στην ουρά για να ψηφίσουν και τελικά δεν τα κατάφεραν διότι έληξε η ώρα λειτουργίας του προξενείου. Αντίθετα στη Γερμανία όπου οι κουρδικής καταγωγής Τούρκοι ψηφοφόροι δεν είναι τόσο πολλοί στήθηκε κάλπη στα γραφεία σχεδόν κάθε συλλόγου μεταναστών που ήταν ανοικτά από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.

    5. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Σουηδία καθώς η αίτηση της χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ προσκρούει σε έντονες έως παράλογες απαιτήσεις της Άγκυρας. Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση Ερντογάν έχει παραδώσει έναν κατάλογο με ονόματα ανθρώπων που ζουν στη Σουηδία, ο οποίος από πέρυσι μεγαλώνει συνεχώς, και έχει ζητήσει από τη σουηδική κυβέρνηση την έκδοση τους στην Τουρκία. Μεταξύ αυτών είναι και της πρώην βουλεύτριας του Αριστερού κόμματος της Σουηδίας, Αμινέ Κακαμπάβε, η οποία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Τουρκία. Είναι κουρδικής καταγωγής, γεννήθηκε σε χωριό του Ιράν, και ζει στη Σουηδία. Επίσης ονόματα ανθρώπων που έχουν από χρόνια αποβιώσει.

    6. Yeşil Sol λέγεται το Πράσινο Αριστερό κόμμα με το οποίο συμπράττει το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, HDP.

    Στις βουλευτικές εκλογές οι υποψήφιοι του HDP έχουν θέσει υποψηφιότητα με το Yeşil Sol διότι αισθάνθηκαν την απειλή να απαγορευτεί η λειτουργία του λίγο πριν τις εκλογές και να μείνουν χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στις προεδρικές το Yeşil sol και το HDP συντεταγμένα στηρίζουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

    7. Αν ανατρέξει κάποιος σε παλαιότερες δηλώσεις του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πριν χρηστεί υποψήφιος για την προεδρία, αλλά και των ακροδεξιών υποστηρικτών και συμμάχων του, θα διακρίνει εθνικισμό και επιθετικότητα. Αντίθετα η εικόνα που έχει σχηματιστεί μετά απ’ όλα τα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν είναι αφενός του «σκύλου που γαυγίζει αλλά δεν δαγκώνει» και παράλληλα του ανθρώπου που έχει καταφέρει «να ισορροπεί πατώντας σε δύο βάρκες, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας»

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο
    Νίκος Σερβετάς
    Νίκος Σερβετάς
    Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Το προεκλογικό spot της Νέας Αριστεράς (video)

    Στον “αέρα” είναι από σήμερα το προεκλογικό δεκάλεπτο σποτ...

    Δημοσκόπηση Interview: Ανεβαίνει η ΝΔ, ενισχύεται και η Νέα Αριστερά

    Το ενδεχόμενο να εκλέξει ευρωβουλευτή η Νέα Αριστέρα μοιάζει...

    Ανακοίνωση εμπειρογνωμόνων κόλαφος για το Ισραήλ

    Ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τη...

    Στέγη: Αριστερές απαντήσεις στο υπαρκτό πρόβλημα

    Στα Νότια προάστια αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα...
    -- Διαφήμιση --