18.3 C
Galatsi
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ένταση μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου για τη νομική αναγνώριση φύλου

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    (Το κείμενο ανανεώθηκε)

    Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες να μπλοκάρει το νομοσχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα το κοινοβούλιο της Σκωτίας, αναφορικά με την απλοποίηση των νομικών διαδικασιών αναγνώρισης του φύλου ενός προσώπου, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου.

    -- Διαφήμιση --

    Η δυνατότητα της αλλαγής του φύλου με το οποίο εμφανίζεται κάποιος/α σε επίσημα έγγραφα υπάρχει θεσμικά στη Σκωτία από το 2005. Το νέο νομοσχέδιο του σκωτσέζικου κοινοβουλίου επιφέρει τις ακόλουθες αλλαγές:

    Α) Καταργεί την απαίτηση να κατατίθεται ιατρική και ψυχιατρική διάγνωση «δυσφορίας φύλου», στη περίπτωση που ένα πρόσωπο ζητά «Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου» (GRC – Gender Recognition Certificate) προκειμένου να αλλάξει το φύλο –από άνδρα σε γυναίκα και από γυναίκα σε άνδρα– με το οποίο εμφανίζεται στα επίσημα έγγραφα.

    -- Διαφήμιση --

    Β) Μειώνει την ηλικία από την οποία κάποιος/α μπορεί να ζητήσει να εκδοθεί το παραπάνω πιστοποιητικό από τα 18 στα 16 έτη.

    Γ) Περιορίζει τη χρονική διάρκεια κατά την οποία κάποιος/α δεν επιτρέπεται να κάνει νέα αλλαγή στα δεδομένα, από δύο χρόνια, όπως προβλέπεται έως σήμερα, σε τρεις μήνες (ή έξι μήνες εάν το άτομο είναι 16 ή 17 ετών). Επίσης, δίνει το περιθώριο άλλων τριών μηνών για να σκεφτεί και να ανακαλέσει, αν το επιθυμεί, την απόφασή του.

    Δ) Προβλέπει ποινική δίωξη στην περίπτωση που το άτομο που αιτείται το πιστοποιητικό κάνει ψευδή δήλωση για λόγους που δεν έχουν σχέση με την «ταυτότητα φύλου».

    Ο αρμόδιος υπουργός για την Σκωτία, ο Άλιστερ Τζακ, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο που ενέκρινε στις 22 Δεκεμβρίου το κοινοβούλιο της Σκωτίας, «θα είχε αρνητικό αντίκτυπο» σε θέματα ισότητας των φύλων σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον έκανε λόγο στο Twitter για μια «μετωπική επίθεση στο δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο της Σκωτίας και στη δυνατότητά του να λαμβάνει τις δικές του αποφάσεις». Προανήγγειλε ότι η κυβέρνησή της «θα υπερασπιστεί αυτόν τον νόμο», καταγγέλλοντας το «βέτο του Ουέστμινστερ».

    Η απόφαση της κυβέρνησης Σούνακ αναμένεται να πυροδοτήσει μια σφοδρή δικαστική διαμάχη μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου, στον απόηχο της ετυμηγορίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος στη Σκωτία για την ανεξαρτησία.

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Το προεκλογικό spot της Νέας Αριστεράς (video)

    Στον “αέρα” είναι από σήμερα το προεκλογικό δεκάλεπτο σποτ...

    Δημοσκόπηση Interview: Ανεβαίνει η ΝΔ, ενισχύεται και η Νέα Αριστερά

    Το ενδεχόμενο να εκλέξει ευρωβουλευτή η Νέα Αριστέρα μοιάζει...

    Ανακοίνωση εμπειρογνωμόνων κόλαφος για το Ισραήλ

    Ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τη...

    Στέγη: Αριστερές απαντήσεις στο υπαρκτό πρόβλημα

    Στα Νότια προάστια αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα...
    -- Διαφήμιση --