23.8 C
Galatsi
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Βρήκαν κι άλλο εγγόνι οι Γιαγιάδες της πλατείας Μαίου

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Ένα ακόμα από τα παιδιά που είχαν κλαπεί, από τους φυσικούς γονείς του, την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στην Αργεντινή (1976-1983) βρέθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπων της οργάνωσης «Οι Γιαγιάδες της Πλατείας Μαΐου»

    Ο άνθρωπος αυτός, 44 ετών σήμερα, είναι παιδί ενός ζευγαριού το οποίο συνελήφθη το 1977 και κατόπιν εξαφανίστηκε χωρίς να υπάρχει ίχνος για την τύχη του.

    Πρόκειται για το 131ο, κατά σειρά, που έμαθε ποια είναι η αληθινή ταυτότητά του και το πρώτο έπειτα από περίπου τρία χρόνια.

    -- Διαφήμιση --

    Η εμβληματική πρόεδρος των Αμπουέλας (Γιαγιάδες), η Εστέλα ντε Καρλότο, εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το «εγγόνι υπ’ αρ. 131» είναι σήμερα 44 ετών, διευκρινίζοντας ότι είναι το παιδί δυο μαρξιστών αγωνιστών. Η Λουσία Ναντίν και ο Άλντο Κεβέδο, από τη Μεντόσα, συνελήφθησαν στο Μπουένος Άιρες τον Οκτώβριο του 1977. Η νεαρή, 19 ετών τότε, ήταν έγκυος τριών μηνών.

    Η Εστέλα ντε Καρλότο, ενεργή στα 92 της χρόνια, εκτίμησε πως πιθανόν το «εγγόνι 131» γεννήθηκε στην ESMA, τη Σχολή Μηχανικού του Πολεμικού Ναυτικού, όπου πτέρυγα είχε μετατραπεί σ’ ένα από τα πιο διαβόητα κέντρα κράτησης και βασανιστηρίων της στρατιωτικής χούντας.

    -- Διαφήμιση --

    Ακριβώς στην πρώην ESMA, που έχει μετατραπεί σήμερα σε χώρο μνήμης, ανακοίνωσε τον εντοπισμό του ανθρώπου ο οποίος απουσίαζε από τη συνέντευξη τύπου. Είναι κοινή πεποίθηση ότι απαιτείται αρκετός χρόνος προκειμένου οποιοσδήποτε εντοπίζεται να κατανοήσει ποια είναι η αληθινή του ταυτότητα πριν εμφανιστεί δημόσια.

    «Ο άνδρας αυτός δέχθηκε να κάνει εξέταση DNA και η εθνική τράπεζα γενετικών δεδομένων μας ενημέρωσε για το ευτυχές νέο: είναι ο γιος της Λουσίας Ναντίν και του Άλντο Κεβέδο», είπε η ντε Καρλότο, επιδεικνύοντας μια φωτογραφία του ζευγαριού.

    Επί στρατιωτικής δικτατορίας, εκατοντάδες παιδιά —κατά εκτιμήσεις κυμαίνονταν από 300 έως 500— αποσπάστηκαν από μητέρες που κρατούνταν και κατόπιν «εξαφανίζονταν», για να δοθούν σε κάποιο ζευγάρι που ήθελε αλλά δεν μπορούσε να αποκτήσει παιδί, συχνά προσκείμενο στο καθεστώς, με το σκεπτικό ότι έτσι θα μεγάλωναν παιδιά που θα σκέπτονταν «σωστά» από πολιτική σκοπιά.

    Αναζητούνται ακόμη 300

    Κατά τη διάρκεια 45 χρόνων ερευνών, έχουν επιλυθεί» 130 υποθέσεις, μέχρι χθες Πέμπτη, με άλλα λόγια είχε επαληθευτεί η πραγματική ταυτότητα των ανθρώπων αυτών. Η εξακρίβωση έχει συχνά οδηγήσει σε συγκινητικές συναντήσεις, ωστόσο ενίοτε γίνεται μετά τον θάνατο.

    Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ πιο σπάνιες οι εντοπισμοί, εν μέρει εξαιτίας της πανδημίας που για καιρό έκανε πιο δύσκολες τις επαφές και τις έρευνες.

    Η οργάνωση των «Γιαγιάδων», στην οποία πρωτοστατεί πλέον νεότερη γενιά ακτιβιστριών, ξανάρχισε τις προσπάθειες που αποκαλούνται «αυθόρμητες», πηγαίνοντας από επαρχία σε επαρχία και καλώντας όποιον ή όποια αμφιβάλλει για την ταυτότητά του/της να πάει να συζητήσει, με πλήρη εμπιστευτικότητα, με ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους. Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν, προτείνεται να γίνει εξέταση DNA.

    Οι Αμπουέλας αναζητούν ακόμη περίπου «300 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας περίπου 45 ετών, που ζουν ανάμεσά μας με ψευδή ταυτότητα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με την ελπίδα πως θα βρούμε όλους τους εγγονούς κι όλες τις εγγονές μας. Οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στον κόσμο», υποσχέθηκε η ντε Καρλότο. «Είναι δουλειά υπομονής και αγάπης».

    Κατά εκτιμήσεις ΜΚΟ υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περίπου 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Τι σηματοδοτεί το νέο χτύπημα των Χούθι

    Επιβεβαίωση της προειδοποίησης για διεύρυνση των στόχων τους, εφόσον...

    Ψηφιακή μετάβαση με όρους κυριαρχίας

    Άρθρο του Αντώνη Μπόγρη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των...

    Ο Κασσελάκης στα γραφεία της ΝΔ (video)

    Από την ιστοσελίδα ieidiseis.gr Περιοδεία σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας...

    Να οργανώσει η Αριστερά παρατηρητήριο για την Τεχνητή Νοημοσύνη

    Άρθρο του Αντώνη Μπόγρη που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα dnews.gr...
    -- Διαφήμιση --