17.2 C
Galatsi
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Με στόχο την πρόληψη και την ευαισθητοποίηση (video)

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Το πρώτο άγαλμα στον κόσμο μιας γυναίκας με ανίατο καρκίνο του μαστού βρίσκεται τοποθετημένο σε κεντρική πλατεία στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας, Όσλο.

    Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, μπροστά από το Νορβηγικό Κοινοβούλιο και λίγο αργότερα μεταφέρθηκε σε απόσταση αναπνοής από τη Βουλή, στην πλατεία Spikersuppa.

    Η Νορβηγική Εταιρεία Καρκίνου του Μαστού στην προσπάθεια της να ευαισθητοποιήσει το κοινό, σχετικά με τις ασθενείς με ανίατο καρκίνο του μαστού, σε συνεργασία με την Ένωση Νορβηγών Γλυπτών, ανέθεσε στον Χόκαν Άντον Φογκερός, έναν από τους κορυφαίους γλύπτες της Νορβηγίας, να φτιάξει ένα χάλκινο άγαλμα της Σεσίλιε, μιας Νορβηγίδας μητέρας τριών παιδιών.

    -- Διαφήμιση --

    Η Σεσίλιε διαγνώστηκε με μεταστατικό καρκίνο του μαστού πριν από δύο χρόνια. Σήμερα είναι 44 ετών και ζει σε προάστιο του Όσλο. Έχει τρία παιδιά ηλικίας 21, 19 και 9 ετών.

    Από τότε που έγινε η διάγνωση αγωνίζεται για να μεταφέρει την ιστορία της σε άλλες γυναίκες μέσω της Νορβηγικής Εταιρείας Καρκίνου του Μαστού, με το να είναι ανοιχτή, να μιλάει δημόσια για αυτό που της συμβαίνει και ελπίζει να κάνει την κατάσταση λιγότερο δύσκολη για τα παιδιά της, σύμφωνα με όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει η ίδια.

    -- Διαφήμιση --

    «Αυτό το άγαλμα είναι ένα μνημείο για τις γυναίκες με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και μια έκκληση προς όλες μας να δώσουμε επιπλέον φροντίδα, προσοχή και υποστήριξη στις ασθενείς που έχουν πληγεί», δήλωσε η Χάρις Ούτνε, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Νορβηγικής Εταιρείας για τον Καρκίνο του Μαστού λίγο μετά τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος.

     Απαραίτητη η έγκαιρη διάγνωση

    Ο όρος «καρκίνος του μαστού» αναφέρεται στην ανάπτυξη κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού. Αποτελεί μία από τις συχνότερα εμφανιζόμενες μορφές καρκίνου παγκοσμίως και είναι η πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων στο γυναικείο πληθυσμό.

    Προκαλείται από ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό παθολογικών κυττάρων που ως αποτέλεσμα έχουν τον σχηματισμό κακοήθους όγκου στην περιοχή του μαστού.

    Ουσιαστικά πρόκειται για κυτταρική νόσο. Τα παθολογικά αυτά κύτταρα έχουν τη δυνατότητα εξάπλωσης σε γειτονικούς ιστούς με δυσάρεστες συνέπειες για ολόκληρο τον οργανισμό.

    Η πιθανότητα εμφάνισης της νόσου σε άνδρες είναι υπαρκτή αλλά πολύ μικρή. Όσον αφορά στις γυναίκες όλες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου αλλά όχι στον ίδιο βαθμό.

    Δυστυχώς, ελάχιστα είναι γνωστά σχετικά με τα αίτια που προκαλούν καρκίνο του μαστού, παρά το γεγονός ότι έχουν εντοπιστεί αρκετοί παράγοντες κινδύνου. Βασικότεροι εξ αυτών είναι: Ηλικία, κληρονομικότητα, διαταραχές της έμμηνου ρύσης, καθιστική ζωή και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

    Ο καρκίνος του μαστού δεν προλαμβάνεται ακόμα στο πρώτο του στάδιο διότι δεν γνωρίζουμε επακριβώς τον παράγοντα δημιουργίας του. Σε δεύτερο στάδιο όμως και με έγκαιρη διάγνωση, μπορεί να θεραπευτεί. Η δευτερογενής πρόληψη περιλαμβάνει αυτοεξέταση, κλινική εξέταση από ιατρό και μαστογραφία. Η διάγνωση αρχίζει όταν ανακαλυφθεί μια μάζα στο μαστό μετά από ψηλάφηση, μαστογραφία ή υπέρηχο.

    Αδιαφορούν οι Ελληνίδες

    Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.500 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο ενώ στις ΗΠΑ όπου τα κρούσματα λόγω του τρόπου ζωής είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως οι νέες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 220.000 ετησίως.

    Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες σε όλο τον κόσμο θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ευρώπη, το 60% των κρουσμάτων καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόλις 5%. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πόσο ελλιπής είναι η σχετική ενημέρωση αλλά και το ενδιαφέρον που δείχνουν για το θέμα οι Ελληνίδες.

    Ο καρκίνος του μαστού είναι ένα από τα είδη καρκίνου που επιφέρουν τους περισσότερους θανάτους ετησίως με μέσο όρο μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

    Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού χαρακτηρίζονται από πτωτική τάση, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εντοπίζονται στις γυναίκες κάτω των 50. Οι ερευνητές αποδίδουν την πτώση αυτή στην έγκαιρη διάγνωση μέσω μαστογραφιών καθώς και στις βελτιώσεις που έχουν επέλθει στις σχετικές θεραπευτικές αγωγές.

    Ο αριθμός των ατόμων που έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τον καρκίνο του μαστού αυξάνεται συνεχώς, τα τελευταία χρόνια περίπου 2,5 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει με επιτυχία την περιπέτεια του καρκίνου του μαστού.

    Νίκος Σερβετάς
    Νίκος Σερβετάς
    Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Το προεκλογικό spot της Νέας Αριστεράς (video)

    Στον “αέρα” είναι από σήμερα το προεκλογικό δεκάλεπτο σποτ...

    Δημοσκόπηση Interview: Ανεβαίνει η ΝΔ, ενισχύεται και η Νέα Αριστερά

    Το ενδεχόμενο να εκλέξει ευρωβουλευτή η Νέα Αριστέρα μοιάζει...

    Ανακοίνωση εμπειρογνωμόνων κόλαφος για το Ισραήλ

    Ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τη...

    Στέγη: Αριστερές απαντήσεις στο υπαρκτό πρόβλημα

    Στα Νότια προάστια αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα...
    -- Διαφήμιση --