16.8 C
Galatsi
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Περί μπούμερ ο λόγος

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Ακούμε συχνά, τα τελευταία χρόνια, τη λέξη μπούμερ όταν νέοι αναφέρονται, ίσως με λίγο ειρωνικό, υποτιμητικό τρόπο, σε ανθρώπους ηλικίας 60 έως 70 ετών.

    Ο όρος προέρχεται από το baby boom, την έκρηξη των γεννήσεων η οποία σημειώθηκε στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’50 έως και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’60.

    Ιστορική αναδρομή

    -- Διαφήμιση --

    Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα ποσοστά των γεννήσεων στις χώρες που συνηθίσαμε να αποκαλούμε Δυτικό Κόσμο, αυξήθηκαν ασυνήθιστα και το φαινόμενο ονομάστηκε baby boom. Οι baby boomers είναι εκείνοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν παγκοσμίως μεταξύ 1946 και 1964, το χρονικό πλαίσιο που χρησιμοποιείται συχνότερα για τον καθορισμό τους.

    Υπάρχουν περίπου 76 εκατομμύρια boomers στις ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 29% του πληθυσμού. Στην κορύφωση αυτού του baby boom, ένα παιδί γεννιόταν κάθε επτά δευτερόλεπτα. Στον Καναδά, τα περίπου έξι εκατομμύρια ανθρώπων που ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία είναι γνωστοί ως Boomies. Στη Βρετανία, η γενιά των boomers είναι γνωστή ως «η διόγκωση».

    -- Διαφήμιση --

    Οι παράγοντες που συνέβαλαν στο baby boom ήταν τα νεαρά ζευγάρια που δημιούργησαν οικογένειες μετά την αναβολή του γάμου τους κατά τη διάρκεια του Πολέμου και η κυβερνητική ενθάρρυνση, στις ΗΠΑ κυρίως, για ανάπτυξη οικογενειών.

    Οι «boomers» έφθασαν στην ενηλικίωση τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, τα γούστα τους στη μουσική και το στυλ των μαλλιών και του ντυσίματός τους επηρέασαν έντονα τα πολιτιστικά δρώμενα και ο πολιτικός ακτιβισμός, ορισμένων εξ αυτών, συνέβαλε στη δημιουργία του κινήματος του Μάη του ’68 στη Γαλλία και κατά του πολέμου του Βιετνάμ στις ΗΠΑ.

    Στις δεκαετίες του 1980 και του ’90, οι αγοραστικές τους συνήθειες καθόρισαν την πορεία πολλών καταναλωτικών βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων.

    Σήμερα, τα μέλη της γενιάς των baby boomers αρχίζουν να εγκαταλείπουν τον επαγγελματικό βίο και αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται.

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Μητρική παντόφλα από αρχαιοτάτων χρόνων

    Γράφει η Αγγέλικα Σαπουνά Μερικά πράγματα είναι αιώνια. Η μητρική...

    Μπάσκετ – το άθλημα που δημιουργήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών

    Ο Τζέιμς Νάισμιθ ένας Καναδός γυμναστής ήταν ο άνθρωπος...

    Είναι ο θείος Σαμ ένα ιστορικό πρόσωπο;

    Συμβαίνει τακτικά σε ιστορικά γεγονότα, δευτερευούσης σημασίας, να συγχέονται...

    Η σπηλιά του Νταβέλη

    Μία φωτογραφία του Λεωνίδα Τζανή,, από τη «Σπηλιά του...
    -- Διαφήμιση --