16.8 C
Galatsi
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τα αρπακτικά της FIFA εκμεταλλεύονται την kafala

    Χορός διεσεκατομμυρίων με κόστος ανθρώπινες ζωές

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Πόσα κιλά μελάνι χρειάσθηκε η FIFA και πόσες ακόμα αναρτήσεις, εκεί δεν παίρνει μελάνι, για να πείσει ότι δεν υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της ∆ανιµαρκίας και να παραδεχτεί όπως ο πολύπειρος πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ότι η επιλογή του Κατάρ για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2022 ήταν μια λανθασμένη επιλογή;

    Τα τελευταία χρόνια στον αθλητισμό το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος έχει γίνει πάγια τακτική και εφαρμόζεται κυρίως στα κράτη που θέλουν να καλύψουν την στενή τους σχέση με την ιδεολογία του νεοφασισμού. Ο κατάλογος της διαφθοράς που σχετίζεται με τα Παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου και άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα είναι μακρύς. Ένας κατάλογος που στηρίζεται σε συστήματα κοινωνικοπολιτιστικής, οικονομικής και πολιτικής εκμετάλλευσης και ας διαλαλούν ότι προάγουν την κοινωνική αλλαγή.

    Ένα βασικό παράδειγμα της «κοινωνικής αλλαγής» είναι η έννοια της «ρατσιστικοποιημένης εργασίας» για την οποία επικρίνεται το Κατάρ, αλλά είναι και σοβαρό πρόβλημα που μαστίζει την Ευρώπη.

    -- Διαφήμιση --

    Το ποδόσφαιρο παίζεται από εκατοντάδες εκατομμύρια και λατρεύεται από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον πλανήτη. Τα Παγκόσμια κύπελλα ποδοσφαίρου καθώς και οι άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις βρίσκονται στα χέρια ενός διεφθαρμένου συστήματος που τρώει δισεκατομμύρια δολάρια από χορηγίες και δωροδοκίες ακόμα και όταν το κόστος είναι αίμα.

    Ο δυτικός προοδευτικός πολιτισμός, συνηθισμένος να καταδικάζει τα αναχρονιστικά συστήματα, κλείνει τα μάτια όταν διακυβεύονται τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Η Ευρώπη κωφεύει και τυφλώνεται στην ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε όλο τον Περσικό Κόλπο, γνωστή ως σύστημα kafala.

    01-4-2022 Την ημέρα της κλήρωσης των ομίλων του πρώτου μη θερινού Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA Κατάρ 2022. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χιλιάδες εργάτες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της κατασκευής των εγκαταστάσεων, ο Γερμανός καλλιτέχνης Volker-Johannes Trieb, έβαλε 6.500 ξεφούσκωτες μπάλες έξω ακριβώς από τα γραφεία της FIFA στην Ελβετία.

    Κάθε μπάλα συμβόλιζε και μια χαμένη ζωή και έφερε το μήνυμα: «Παγκόσμια Συνείδηση είσαι κηλίδα ντροπής»

    -- Διαφήμιση --

    Τι είναι η kafala

    Στο Κατάρ, αυτό το σύστημα παίρνει τρελή κλίμακα, καθώς από τα 2,6 εκατομμύρια κατοίκους, μόνο το 20% είναι ιθαγενείς, οι υπόλοιποι είναι μετανάστες εργάτες. Το σύστημα kafala ή σύστημα «προστασίας» θεωρείται ημι-σκλαβιά λόγω των συνθηκών εργασίας που επιβάλλει.

    Το σύστημα kafala απαιτεί από τους ανειδίκευτους εργάτες να έχουν προστάτη, ο οποίος είναι συνήθως ο εργοδότης τους, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη βίζα και το νομικό καθεστώς τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η άδεια του εργοδότη για να αλλάξει δουλειά, να φύγει από τη χώρα, να αποκτήσει άδεια οδήγησης,  να νοικιάσει σπίτι ή να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό.

    Την ίδια στιγμή που για τους ξένους εργάτες ισχύει το καθεστώς της kafala, το ισλαμικό καθεστώς στο Κατάρ, όπου αυτές τις μέρες διεξάγεται το Μουντιάλ, διέταξε να συλληφθούν οι ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι στη συνέχεια κακοποιήθηκαν και προσφέρθηκε προστασία μόνο σε ός@ς δέχθηκαν να γίνουν πράκτορες και να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν άλλα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ός@ δεν συμμορφώθηκαν φυλακίστηκαν.

    Αν και το Κατάρ είναι πιο ανεκτικό απέναντι στους τουρίστες και σε όσους παρακολουθούν το Παγκόσμιο Κύπελλο, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά κατασταλτικό απέναντι στις γυναίκες. Οι αρχές του εμιράτου επέμειναν στον ενδυματολογικό κώδικα, να συνυπάρχει με την επιβολή τοπικών κανόνων στους επισκέπτες του από τη Δύση, σε ένα πλαίσιο όπου οι μάχες επιβίωσης του πολιτισμού είναι όλο και πιο παρούσες στις εμπορικές διαμάχες.

    Από την άλλη πλευρά, όμως, η παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών διευκολύνεται κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των μεγάλων διοργανώσεων. Σε αυτή την περίπτωση, τα δίκτυα σωματεμπορίας στοχεύουν στις φτωχές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    Η Ελλάδα στον κατάλογο των υποψηφίων

    Εν τω μεταξύ, οι υποψηφιότητες για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 ετοιμάζεται ήδη. Η Σαουδική Αραβία ποθεί να φιλοξενήσει το δικό της Μουντιάλ και συνδέει την επιθυμία της με την Ελλάδα και την Αίγυπτο. Προσφέρθηκε ήδη να πληρώσει την κατασκευή γηπέδων και στις δύο χώρες. Η απόφαση θα ληφθεί τον Μάρτιο του 2024, όχι και πολύ μακριά από σήμερα.

    Παρόλα αυτά, το Παγκόσμιο Κύπελλο συνεχίζει να είναι ένα γεγονός που παρακολουθούν δισεκατομμύρια άνθρωποι. Θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό, τη χαρά των εκατομμυριούχων και τον εθνικισμό.

    Τελικά επιστρέφουμε εκεί όπου όλα συνδέονται, και νομίζω ότι πρέπει να δούμε τη σύνδεση παγκοσμίως. Γιατί ο Καπιταλισμός είναι μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις όσο το κέρδος έρχεται με όλες τις συνέπειες του.

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Το προεκλογικό spot της Νέας Αριστεράς (video)

    Στον “αέρα” είναι από σήμερα το προεκλογικό δεκάλεπτο σποτ...

    Δημοσκόπηση Interview: Ανεβαίνει η ΝΔ, ενισχύεται και η Νέα Αριστερά

    Το ενδεχόμενο να εκλέξει ευρωβουλευτή η Νέα Αριστέρα μοιάζει...

    Ανακοίνωση εμπειρογνωμόνων κόλαφος για το Ισραήλ

    Ειδικοί εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τη...

    Στέγη: Αριστερές απαντήσεις στο υπαρκτό πρόβλημα

    Στα Νότια προάστια αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα...
    -- Διαφήμιση --