29.7 C
Galatsi
Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ινδιάνικη συνταγή για την Hμέρα των Ευχαριστιών

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Σήμερα είναι η τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου. Κάθε χρόνο αυτή την ημέρα οι Αμερικανοί γιορτάζουν την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving) Είναι η γιορτή της σοδιάς ή κατά άλλους η ημέρα που όταν ήταν εξαντλημένοι και πεινασμένοι, στον δρόμο για την κατάκτηση της Δύσης, έφερε ο θεός μπροστά τους, όπως στον Μωυσή το Μάννα, γαλοπούλες για να χορτάσουν την πείνα τους και να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους.

    Ο Σουηδός δημοσιογράφος – ανθρωπολόγος, Λαρς Πέρσον, έζησε αρκετά χρόνια στην αμερικανική ήπειρο και μάζεψε ιστορίες των ινδιάνων, από τον Καναδά μέχρι τη Γη του Πυρός, που χρονολογούνται από το 1470 έως το 1970. Τις εξέδωσε σε βιβλίο με τίτλο Lyssna, vite man. To βιβλίο μεταφράστηκε στα ελληνικά, από την Ακριβή Κονιδάρη και τον υπογράφοντα, και εκδόθηκε το 1993 από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» με τον τίτλο «Άκου, λευκέ». Περιέχει, μύθους, παραδόσεις, ομιλίες αλλά και κείμενα χαρακτηριστικά για τον τρόπο συνύπαρξης με τους κατακτητές.

    Ένα απ’ αυτά είναι η συνταγή για το δείπνο που προσφέρουν στους καλεσμένους τους την Ημέρα των Ευχαριστιών η οποία γι’ αυτούς σηματοδοτεί το τέλος του δικού τους πολιτισμού, του δικού τους τρόπου ζωής.

    -- Διαφήμιση --

    Η συνταγή και η εκτέλεση:

    Καθαρίζετε προσεκτικά ένα κεφάλι σκύλου, κανονικό μέγεθος, βγάζετε τα δόντια και αφαιρείτε το κάτω σαγόνι, το ξυρίζετε καλά και φιλάτε τις τρίχες για να τις χρησιμοποιήσετε αργότερα. Βάζετε το κεφάλι σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτετε ουρές από γάτες. Προσθέτετε επίσης ταραμά από δύο διαφορετικά ψάρια μικρού μεγέθους και γεμίζετε την κατσαρόλα με νερό. Το αφήνετε να βράσει για 3 έως 4 ώρες.

    -- Διαφήμιση --

    Πριν καθίσετε στο τραπέζι, αφήνετε διακριτικά να διαρρεύσει ότι αυτό θα είναι απλώς το ορεκτικό του δείπνου. Σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που θα εξαρτηθεί από την διάθεση της συντροφιάς, αφαιρείτε από την κατσαρόλα το καλοβρασμένο κεφάλι το περνάτε σε ένα βέλος και δείχνετε σε όλους πόσο καλά έχει ψηθεί.

    Αφήστε να περάσουν 20 έως 30 λεπτά, έτσι ώστε να προλάβουν όλοι οι λευκοί να βρούνε μία καλή δικαιολογία για να πάνε στο σπίτι τους. Παίρνετε την κατσαρόλα, ξανατοποθετείτε μέσα το σκυλοκέφαλο και την πηγαίνετε στο πίσω μέρος του κήπου σας. Την θάβετε όπως είναι στο λάκκο που έχετε από πριν ανοίξει.

    Κατόπιν βγάζετε από το φούρνο την γεμιστή γαλοπούλα και την βάζετε στο τραπέζι. Με τον τρόπο αυτό, μία γαλοπούλα επτά περίπου κιλών φτάνει για όλους και περισσεύει. Τους έχετε καλέσει όλους. Τώρα αν μερικοί δεν έμειναν για το δείπνο, αυτό είναι δικό τους λάθος.

    Το βιβλίο έχει εξαντληθεί αλλά μπορεί κάποιος να το βρει σε βιβλιοθήκες Ιδρυμάτων αλλά και σε δημοτικές βιβλιοθήκες όπως της Πάτρας και του Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

    Νίκος Σερβετάς
    Νίκος Σερβετάς
    Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Ένα μνημείο για την Πύλο

    Εκδήλωση και έκθεση ζωγραφικού έργου του Γιώργου Σαπουνά με...

    Στο εξοχικό

    Γράφει η Μαρία Κ. Δημήτρη, λέω να φτιάξω δύο καφεδάκια...

    Άσπρο πάτο Papa!

    Γράφει η Μαρία Κ. Πρωινός περίπατος στην πλατεία για ένα...

    Η ιστορία της ωραίας Ρόζας

    Κείμενο της Σοφίας Μούτσου, από ανάρτηση της. Αναδημοσιεύουμε με...
    -- Διαφήμιση --