20.5 C
Galatsi
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τα ταμπάκικα στα Γιάννενα

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Από την ιστοσελίδα «Τα Γιάννενα μέσα στον χρόνο», φωτογραφία του Άγγελου Καλογερίδη 1948 στο ίδιο δημοσίευμα.

    Στο κάτω μέρος της συνοικίας της «Σιαράβας» υπήρχαν τα λεγόμενα «Ταμπάκικα», καθώς και στην περιοχή Λειβαδιώτη πλησίον της πλατείας Μαβίλη. Η συνοικία Σιαράβα βρίσκεται μεταξύ των οδών Ζαλοκώστα και Γαριβάλδη, τα δε ταμπάκικα τα συναντούσε από το σημείο που βρίσκονταν το καφενείο-πανδοχείο τα “Δύο Ναυτάκια” μέχρι την περιοχή Χατζουμέρ-Αγά κοντά στα δημοτικά σφαγεία. Τα εργαστήρια δηλαδή και οι κατοικίες των βυρσοδεψών της πόλης, που από τον 17ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα αποτελούσαν μια από τις πιο δυνατές συντεχνίες στα Γιάννινα.

    Τα σπίτια τους, διώροφα συνήθως, ήταν κτισμένα στη παραλία της περιοχής. Το πίσω μέρος της οικίας που έβλεπε προς τη λίμνη, ήταν το εργαστήρι τους, όπου εκεί μεταποιούσαν τα δέρματα, ενώ στο μπροστινό τμήμα ήταν συνήθως η κατοικία τους.

    Ακολούθησε βίαια και ομαδική έξωση όλων των Χριστιανών που κατοικούσαν εντός του φρουρίου ανερχόμενων συνολικά σε τρεις ίσως και τέσσερις χιλιάδες, με διαταγή εντός ορισμένης προθεσμίας να κατοικήσουν έξω από αυτό και χωρίς να δοθεί σ’ αυτούς καμία βοήθεια για τη νέα εγκατάσταση τους. Πολλοί από αυτούς τους εκδιωχθέντες ήταν βυρσοδέψες, οι οποίοι μετά από φοβερή περιπέτεια εγκαταστάθηκαν στα πέριξ του κάστρου έλη.

    Ως μέτρο μέτρησης των οικοπέδων τα οποία ήταν στενόμακρα είχαν τις ψάθες, από παπίρι, που τους εφοδίαζαν οι νησιώτες και τις βάζανε “ίσια-αράδα” και από παραφθορά προέκυψε η ονομασία της συνοικίας Σιαράβα. Η δε ονομασία Ταμπάκος και Ταμπάκικο προέρχονταν από την Τούρκικη λέξη “tabak” και σημαίνουν η μεν λέξη ταμπάκος αυτός που κατεργάζεται δέρματα ή αλλιώς πετσιά και ταμπάκικο είναι ο χώρος που επεξεργάζονταν τα δέρματα, δηλαδή το βυρσοδεψείο.

    Η λειτουργία του ταμπάκικου είναι οργανικά δεμένη με το νερό στην προκείμενη περίπτωση με τη λίμνη. Για πολλούς αιώνες τα ταμπάκικα ήταν βασικός -παραγωγικός τομέας των Ιωαννίνων. Συνδέονταν στενά με το τσαγκαράδικο ή κουντουρατζίδικο, το τσαρουχάδικο με τους σαγματοποιούς (σαμαράδες, σελοποιούς, χάλιναράδες).

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Τα κοινωνικά κινήματα και η εργατική Πρωτομαγιά

    Ανάλυση του δημοσιογράφου Νίκου Χειλά, στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου...

    Γιατί οι Ρώσοι λατρεύουν τόσο πολύ την Πρωτομαγιά;

    Από το RUSSIA BEYOND Επιμέλεια και απόδοση στα ελληνικά Κώστας...

    Ο Μάρκους Μπεργκ για τους στημένους αγώνες στην Ελλάδα (video)

    Αποσπάσματα από συνέντευξη του πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μάρκους...

    Η σημασία των χρωμάτων στην Παλαιστινιακή μαντήλα

    Η βαμβακερή μαντήλα ανήκει στην παραδοσιακή φορεσιά των Αράβων...
    -- Διαφήμιση --