16.8 C
Galatsi
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Ρομπότ αφαιρεί τον καταρράκτη

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Λογισμικό ασφαλείας σταματά αυτομάτως κάθε μη προγραμματισμένη κίνηση

    Ένα μικρό τηλεχειριζόμενο ρομπότ με δύο «χέρια» μπορεί να κάνει επεμβάσεις ακριβείας μέσα στον φακό του ματιού, αφαιρώντας καταρράκτες. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό “New Scientist” που δημοσίευσε την είδηση, το σύστημα Axsis διαθέτει μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν άνθρωπο χειρουργό.

    Στην επέμβαση, ο γιατρός αντικαθιστά το θολωμένο τμήμα του φυσικού φακού του ματιού με καινούριο πλαστικό φακό. Για να γίνει αυτό απαιτείται πολύ σταθερό χέρι και ορισμένες φορές μπορεί να γίνει κάποιο λάθος. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι από τα 20 εκατομμύρια επεμβάσεις που γίνονται τον χρόνο, παγκοσμίως, το λάθος γίνεται σε 7 περιπτώσεις κάθε 1.000 επεμβάσεις. Με το νέο ρομπότ μπορεί να εξαλειφθεί και αυτή την μικρή πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.

    -- Διαφήμιση --

    Ο γιατρός κινεί τα «χέρια» του ρομπότ με τηλεχειριστήριο και την ίδια στιγμή παρακολουθεί την επέμβαση σε οθόνη. Τα ρομποτικά χέρια με τη σειρά τους, είναι σε θέση να κάνουν ανεπαίσθητες κινήσεις, που είναι αδύνατες για τα ανθρώπινα χέρια. Επιπλέον, το ρομπότ διαθέτει λογισμικό ασφαλείας, το οποίο σταματά αυτομάτως κάθε κίνηση που δεν είναι προγραμματισμένη άρα μπορεί να γίνει λάθος. 

    Παρόμοια συστήματα χρησιμοποιούνται από γιατρούς για διάφορες μικροχειρουργικές επεμβάσεις. Το Axsis είναι το πρώτο που μπορεί να κάνει επέμβαση για τον καταρράκτη του ματιού. Λόγω του μικρού μεγέθους του, είναι φθηνότερο στην αγορά και στη χρήση του.

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Λίγες ακόμα κουβέντες για τα εμβόλια

    Δημόσια ανάρτηση του Γιάννη Καλομενίδη, γιατρού, καθηγητή Πνευμονολογίας στο...

    Πανελλήνιες: Δοκιμασία ή στάση ζωής;

    Το κυνήγι των σχολών «κύρους» φέρνει στο γραφείο ενός...

    Γεννιόμαστε χαμογελαστοί

    Από το τεύχος 81 του περιοδικού Science Illustrated Γνωρίζουμε...

    Πάσχα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Το Πάσχα έρχεται και το Ίδρυμα Ευγενίδου με γιορτινή...
    -- Διαφήμιση --