17.2 C
Galatsi
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Τέσσερα βήματα για να κατανοήσουμε ένα δύσκολο θέμα

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Ο Αμερικανός Ρίτσαρντ Φέινμαν, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 1965 για την εργασία του σχετικά με την κβαντική ηλεκτροδυναμική, ήταν διάσημος για την ικανότητά του να μεταφέρει στο κοινό και στους φοιτητές του, την βαθιά επιστημονική γνώση με τρόπο απλό και κατανοητό απ’ όλους.

    Όπως ο ίδιος έλεγε, υπάρχουν κανόνες που βοηθούν τον καθένα, ανεξαρτήτως γνώσεων, να κατανοήσει τα δύσκολα θέματα. Πέρα από την πρόσκαιρη κατανόηση, το σημαντικό για έναν άνθρωπο είναι να μπορεί να θυμάται τα ζητήματα εκείνα που μελλοντικά θα του φανούν χρήσιμα.

    Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Φέινμαν θα πρέπει να ακολουθηθούν τέσσερα βήματα:

    -- Διαφήμιση --

    Βήμα 1: Όπως σε ένα παιδί

    Εξηγείστε στον εαυτό σας το θέμα αλλά προσποιούμενοι ότι το εξηγείτε σε ένα παιδί οκτώ ετών. Πάρτε ένα σημειωματάριο και γράψτε σε τίτλους ό,τι θα θέλατε να μάθετε για το αντικείμενο. Στη συνέχεια γράψετε όλο το θέμα, από την αρχή μέχρι το τέλος, όπως θα εξηγούσατε σε ένα παιδί. Είναι καλύτερα μπορείτε να γράφετε και να εξηγείτε ταυτόχρονα, όπως κάνει ένας δάσκαλος στον πίνακα.

    -- Διαφήμιση --

    Το κλειδί σε αυτό το στάδιο είναι ότι δεν μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από δύσκολους τεχνικούς όρους τους οποίους, στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να καταλάβετε. Με αυτό τον τρόπο, θα αναγκάσετε τον εαυτό σας να κατανοήσει την ουσία του θέματος σε ένα βαθύτερο επίπεδο και να απλοποιηθούν οι διάφορες λεπτομέρειες. Ταυτόχρονα, θα ανακαλύψετε, πολύ γρήγορα, τα κενά στις γνώσεις σας.

    Βήμα 2: Συμπληρώστε τα κενά

    Μόλις εντοπίσετε τα κενά των γνώσεων σας στο συγκεκριμένο θέμα, αναζητήστε τις απαντήσεις και επαναλάβετε το βήμα 1. Συνεχίστε μέχρι να μην υπάρχει πλέον κανένα κενό.

    Βήμα 3: Ανακατέψτε και ξαναμοιράστε

    Έχετε μπροστά σας την πλήρη εξήγηση του θέματος σε μια γλώσσα που ακόμα και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει. Στη συνέχεια, γράψτε τίτλους και συμπληρώστε με μικρά επεξηγηματικά κείμενα τα πιο σημαντικά σημεία του θέματος σας και διαβάστε τα φωναχτά. Αυτό θα σας βοηθήσει να επισημάνετε τα σημεία για τα οποία δεν είσαστε απολύτως σίγουροι.

    Βήμα 4: Mπορείς να το ξαναπείς;

    Βρείτε ένα φίλο, την αδελφή σας ή τον πατέρας και προσπαθήστε να τους εξηγήσετε το θέμα. Εάν υπάρχουν πράγματα που δεν καταλαβαίνουν και δεν μπορείτε να τους εξηγήσετε σημαίνει ότι εξακολουθείτε να έχετε κενά γνώσεων που θα πρέπει να καλύψετε.

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Λίγες ακόμα κουβέντες για τα εμβόλια

    Δημόσια ανάρτηση του Γιάννη Καλομενίδη, γιατρού, καθηγητή Πνευμονολογίας στο...

    Πανελλήνιες: Δοκιμασία ή στάση ζωής;

    Το κυνήγι των σχολών «κύρους» φέρνει στο γραφείο ενός...

    Γεννιόμαστε χαμογελαστοί

    Από το τεύχος 81 του περιοδικού Science Illustrated Γνωρίζουμε...

    Πάσχα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Το Πάσχα έρχεται και το Ίδρυμα Ευγενίδου με γιορτινή...
    -- Διαφήμιση --