18.3 C
Galatsi
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Φόβοι και δοξασίες για ένα φυσικό φαινόμενο

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Νέες θεωρίες αρχίζουν να αναπτύσσονται για το Βόρειο Σέλας καθώς το φυσικό φαινόμενο που ήταν ορατό σε περιοχές πάνω από τον αρκτικό κύκλο, τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται, έστω και λίγο, ακόμα και στη Βόρειο Γερμανία. Οι περισσότερες ερμηνείες για αυτή τη σταδιακή αλλαγή, στρέφονται γύρω από τη θεωρία ότι «κάτι συμβαίνει στον Ήλιο» και ακόμα βρίσκονται υπό επιστημονική διερεύνηση.

    Όπως έχει αποδειχθεί πάντως, το φαντασμαγορικό φαινόμενο που ονομάζουμε «Σέλας» είναι στην πραγματικότητα αποτέλεσμα του ηλιακού ανέμου: Τα υψηλά ατμοσφαιρικά στρώματα βομβαρδίζονται, στην κυριολεξία, από ηλεκτρόνια, τα οποία ξεφεύγουν από φορτισμένα σωμάτια που έρχονται, σε συνεχή ροή, από τον ήλιο.

    Τα περισσότερα από τα φορτισμένα σωμάτια αυτά –πυρήνες υδρογόνου και ηλεκτρόνια– εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης. Σημαντικό μέρος τους καταφέρνει να εισχωρήσει στη γήινη μαγνητόσφαιρα, αποκτούν μεγάλη επιτάχυνση και φτάνουν τελικά στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όπου διεγείρουν άτομα οξυγόνου και αζώτου και αποκτούν πολλαπλάσια ενέργεια.

    -- Διαφήμιση --

    Η κατάσταση αυτή διαρκεί πολύ λίγο. Με την επάνοδο στην αρχική τους κατάσταση, εκπέμπουν την επιπλέον ενέργεια με τη μορφή φωτός, το χρώμα του οποίου εξαρτάται από το είδος του ατόμου που διεγείρεται.

    Πριν η επιστήμη ερμηνεύσει το φαινόμενο, οι λαοί, στην περιοχή των οποίων εμφανίζεται το βόρειο Σέλας, είχαν δημιουργήσει διάφορους μύθους, τους οποίους, σήμερα πια τους συναντάμε στη Σκανδιναβική Μυθολογία:

    • Οι Σουηδοί πίστευαν ότι ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες που έψαχναν ταράνδους.
    • Οι Φινλανδοί ότι ήταν Άγγελοι Κυρίου που κυνηγούσαν τους δαίμονες.
    • Οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταμάταγαν τα έλκηθρα και μάζευαν τα κουδούνια για να μη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει.
    • Στη δυτική ακτή της Νορβηγίας οι κάτοικοι πίστευαν μέχρι τις αρχές του προηγούμενου αιώνα ότι το Βόρειο Σέλας είναι γριές, ανύπαντρες γυναίκες, στον ουρανό που χορεύουν κουνώντας τα λευκά μαντήλια τους. Πίστευαν δε ότι το Σέλας ερχόταν για να πάρει τις ανύπαντρες γυναίκες που είχαν ήδη γεράσει! Υπάρχει ακόμα η έκφραση: «Αυτή είναι τόσο γριά που θα έρθει να τη πάρει το Σέλας»
    Νίκος Σερβετάς
    Νίκος Σερβετάς
    Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Λίγες ακόμα κουβέντες για τα εμβόλια

    Δημόσια ανάρτηση του Γιάννη Καλομενίδη, γιατρού, καθηγητή Πνευμονολογίας στο...

    Πανελλήνιες: Δοκιμασία ή στάση ζωής;

    Το κυνήγι των σχολών «κύρους» φέρνει στο γραφείο ενός...

    Γεννιόμαστε χαμογελαστοί

    Από το τεύχος 81 του περιοδικού Science Illustrated Γνωρίζουμε...

    Πάσχα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

    Το Πάσχα έρχεται και το Ίδρυμα Ευγενίδου με γιορτινή...
    -- Διαφήμιση --