36 C
Galatsi
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Η “Ενοχή της Γειτονιάς” έγινε ενοχή της Πολιτείας

Ημερομηνία:

-- Διαφήμιση --

«Η Τέχνη είναι έκφραση, η ελευθερία του ανθρώπου που εκφράζει την άποψή του. Εάν συμφωνούμε όλοι σε όλα δεν θα είχε νόημα ο κοινωνικός διάλογος. Εγώ θα σας πω το επιχείρημα που λέει η ίδια η καλλιτέχνις και με το οποίο συμφωνώ: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελε μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: Ότι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας. (…) Είμαι ανοικτός σε οποιαδήποτε κριτική αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και να μην λαμβάνει προσωπικές διαστάσεις»

Αυτά είπε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό της ομογένειας «Cosmos FM την Κυριακή ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, αναφερόμενος την έκθεση που πραγματοποιείται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη (φωτογραφία εξωφύλλου).

Η έκθεση της εικαστικού Γεωργίας Λαλέ, έχει τίτλο «Neighborhood Guilt» (“Η Ενοχή της Γειτονιάς”) Θέμα του συγκεκριμένου έργου, σύμφωνα με την εικαστικό, καταγγελία του οξυμμένου φαινομένου των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, της ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος των γυναικών και της έμφυλης βίας.

-- Διαφήμιση --

Αναπαριστά την ελληνική σημαία φτιαγμένη από ροζ και κόκκινες λωρίδες που προέρχονται από κλινοσκεπάσματα τα οποία έδωσαν στην εικαστικό κακοποιημένες γυναίκες από την Ελλάδα σε μία κίνηση αλληλεγγύης αποσκοπώντας στη δημιουργία, μέσω μιας συλλογικής συμμετοχής, σ ένα είδος ανοιχτόμυαλης και ουσιαστικής εικαστικής διαμαρτυρίας.

Αντιδράσεις

-- Διαφήμιση --

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, καταφέρθηκε εναντίον του έργου λέγοντας: «Στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης παρουσιάστηκε αυτό το “κουρέλι” ως σημαία μας! Η σημαία μας φτιαγμένη με κλινοσκεπάσματα και με ροζ χρώμα. Η σημαία μας είναι γαλανόλευκη και βάφεται με κόκκινο μόνο με το αίμα των ηρώων μας»

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης ανταποκρίθηκε αμέσως στην προτροπή του ακροδεξιού πολιτικού κι έδωσε εντολή να απομακρυνθεί το έργο από το Γενικό Προξενείο στη Νέα Υόρκη, ουσιαστικά συρόμενος πίσω από τα γούστα και τα μυαλά του κόμματος της Νίκης και των πιο οπισθοδρομικών και συντηρητικών, μυαλών της ομογένειας.

Ανάρτηση του βουλευτή της Νέας Αριστεράς Νάσου Ηλιόπουλου

Η έκθεση της Γεωργίας Λαλέ στο προξενείο στην Νέα Υόρκη έγινε στόχος επιθέσεων από ακροδεξιούς. Ένα έργο που έχει ως στόχο τον σχολιασμό των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας συγκεντρώνει τα πυρά διαφόρων σκοταδιστικών κύκλων.

Ο πρόεδρος της “Νίκης” καταφέρθηκε εναντίον του συγκεκριμένου έργου και ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχασε την ευκαιρία να ζητήσει να αποσυρθεί από την έκθεση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει τα πάντα για νομιμοποιήσει την ακροδεξιά λογική και έρχεται να λειτουργήσει ως ιεροεξεταστές.

Προφανώς και δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους συντελεστές της έκθεσης, απαιτείται μια ουσιαστική κινητοποίηση ενάντια σε αυτές τις ακροδεξιές πρακτικές που καλύπτει και κανονικοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλό θα ήταν η κυβέρνηση αντί να κυνηγάει ένα έργο τέχνης, να κάνει κάτι ουσιαστικό για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Νίκος Σερβετάς
Νίκος Σερβετάς
Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΓΓΡΑΦΗ

-- Διαφήμιση --

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ
ΑΡΘΡΑ

“Η αριστερά δεν ασχολήθηκε ποτέ με ανθρώπους σαν αυτόν”

Εκτενές απόσπασμα από συνέντευξη του Εντουάρ Λουί στην Lifo...

Τα πρώτα παγωτά σε χωνάκι

Από την ιστοσελίδα OLIVEMAGAZINE Το 1904 κατά τη διάρκεια της...

Το δικό μου Λονδίνο

Της Άννης Νούνεση Η μυρωδιά. Μπότα, μποτίνι, ακόμη και στρατιωτικό!Μυρίζει...

Η Ρίκα Διαλυνά, ο Λουντέμης και ο Ντάλας

Απόσπασμα από συνέντευξη στο lifo. gr Εμείς το διαβάσαμε...
-- Διαφήμιση --