26.2 C
Galatsi
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

  Νόμπελ Οικονομικών – Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας

  Ημερομηνία:

  -- Διαφήμιση --

  Τηρώντας την παράδοση που θέλει κάθε περίπου 10 χρόνια το Νόμπελ Οικονομικών να δίδεται σε ένα πρόσωπο που έχει διακριθεί σε τομέα εκτός των στενών χρηματοπιστωτικών πλαισίων, η Επιτροπή της Τράπεζας της Σουηδίας έδωσε φέτος το βραβείο στην Αμερικανίδα οικονομολόγο Κλόντια Γκόλντιν.

  Η Γκόλντιν τιμάται για τις εργασίες της με θέμα την θέση των γυναικών στην αγορά εργασίας.

  “Οι έρευνες της Κλόντια Γκόλντιν μας έδωσαν μία νέα και συχνά απροσδόκητη οπτική του ιστορικού και σύγχρονου ρόλου των γυναικών στην αγορά εργασίας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιτροπής.

  -- Διαφήμιση --

  “Η Κλόντια Γκόλντιν έψαξε στα αρχεία και συγκέντρωσε δεδομένα άνω των 200 ετών για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που της επέτρεψε να δείξει πώς και γιατί οι διαφορές στην αμοιβή και στο ποσοστό απασχόλησης ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες εξελίχθηκαν κατά την διάρκεια των χρόνων”, σημείωσε η Ράντι Χόλμαρσον της επιτροπής Νόμπελ.

  Εκτός Διαθήκης

  -- Διαφήμιση --

  Το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, το λιγότερο ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό βραβείο, έχει δοθεί σε ελάχιστα άτομα επειδή παρήγαγαν έργο το οποίο «ωφέλησε την ανθρωπότητα» όπως ορίζεται στη διαθήκη του Αλφρέντ Νόμπελ. Άλλωστε δεν είναι ένα βραβείο που θεσμοθέτησε ο ίδιος αλλά η Τράπεζα Σουηδίας και άρχισε να απονέμεται από το 1969 και μετά.

  Αν κοιτάξουμε όχι και στο τόσο μακρινό παρελθόν μπορούμε να βρούμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα, ένα για τους επικριτές και ένα για τους υποστηρικτές του Νόμπελ Οικονομικών:

  Το 1997 το βραβείο απενεμήθη στους Αμερικανούς Ρόμπερτ Μέρτον και Μάιρον Σούλς οι οποίοι, μαζί με τον Φίσερ Μπλάκ ο οποίος είχε πεθάνει λίγο νωρίτερα, επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν ένα νέο μοντέλο αξιολόγησης των λεγόμενων παραγώγων των χρηματιστηριακών αγορών. Σύμφωνα με την επιτροπή της Τράπεζας Σουηδίας που απονέμει τα βραβεία η μέθοδος τους «συμβάλει στην δημιουργία νέων οικονομικών αξιών και διευκολύνει στην επίτευξη αποτελεσματικότερης διαχείρισης των χρηματιστηριακών κινδύνων».

  Πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να βρουν γιατί οι κύριοι αυτοί «ωφέλησαν την ανθρωπότητα» αλλά μάλλον κανένας δεν τα κατάφερε. Απόδειξη ότι η εταιρεία που συνέστησαν οι δύο οικονομολόγοι  – προφανώς για να εκμεταλλευτούν τις γνώσεις τους περί της διαχείρισης των χρηματιστηριακών κινδύνων και το κύρος που τους έδινε πλέον το βραβείο – χρεοκόπησε. 

  Την αμέσως επόμενη χρονιά η βράβευση του Ινδού καθηγητή του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Αμάρθια Σεν, για «την συμβολή του στις οικονομικές αναλύσεις που αφορούν το κράτος πρόνοιας» μπορεί να θεωρηθεί μοναδική περίπτωση για το Νόμπελ των Οικονομικών που η βράβευση ήταν μέσα στο πνεύμα της διαθήκης του Άλφρεντ Νόμπελ, τουλάχιστον όπως αυτό γίνεται αντιληπτό από το ευρύ κοινό και όχι από «τους οικονομικούς και χρηματιστηριακούς παράγοντες»

  «Οι μελέτες του θεωρούνται πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη της οικονομικής κατάστασης των χωρών του Τρίτου Κόσμου, καθώς και για το κράτος πρόνοιας και δικαίου, διότι συνδυάζει τις γνώσεις του στα οικονομικά με την φιλοσοφία και τις πολιτικές επιστήμες και όχι με αυτό που σήμερα αποκαλείται «οικονομία της αγοράς» δήλωσε μετά την ανακοίνωση ο καθηγητής κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, Ρόμπερτ Έρικσον, δίνοντας όλες τις διαστάσεις της  βράβευσης.

  Στην ίδια σειρά άρθρων

  Νίκος Σερβετάς
  Νίκος Σερβετάς
  Δημοσιογράφος - Εκδότης, υπηρετεί 40 χρόνια αυτό που ακόμα πιστεύει ότι είναι "λειτούργημα"

  ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

  ΕΓΓΡΑΦΗ

  -- Διαφήμιση --

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ

  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΑΡΘΡΑ

  Πράξη αγάπης για τη χώρα

  Σκηνή κατά τη διάρκεια μιας αντιακροδεξιάς συγκέντρωσης στη Λυών.Διαδηλωτές...

  Κι όμως, αυτό το στάδιο επέλεξαν για τον τελικό

  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New York Times και...

  Θέλουν να πουλήσουν ιστορικό διατηρητέο μνημείο

  Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Πολιτισμού, υπέβαλε...

  Ένα άρθρο πριν από τη συνέντευξη του Γιώργου Τσίπρα

  «Η δυσοίωνη αριθμητική του “νέου ΣΥΡΙΖΑ”» ήταν ο τίτλος...
  -- Διαφήμιση --