19 C
Galatsi
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Το νόημα και η ιστορία της λέξης: Αγορά – Αγορές

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Γράφει ο Γιώργος Παπαζαχαρίου

    Αρχικά η λέξη αγορά σήμαινε συνάθροιση λαού, στην πορεία η σημασία της διευρύνθηκε για να καταλήξει στον σημερινό όρο της οικονομίας.

    Προέρχεται από το ρήμα «αγείρω» = συγκεντρώνω, και αρχικά σήμαινε «συλλογή». Ετυμολογείται από το αθροιστικό «α» που μαζί με το θέμα γερ- σημαίνουν «πλήθος». Το γερ-προέρχεται από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα *ger-=συνάγω, από το οποίο προέρχεται και το λατινικό «grex» (κοπάδι).

    -- Διαφήμιση --

    Στο Ετυμολογικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής (Μπαμπινιώτης) βρίσκουμε και μια δεύτερη ετυμολογική πρόταση που θέλει την αγορά από τη ρίζα *a2g-, που συνδέει ετυμολογικά το αγείρω με το άγω.

    Στις μυκηναϊκές πινακίδες της Γραμμικής Β΄ η λέξη ((a-ko-ra) συνδέεται με την έννοια «συλλογή» και «κοπάδι»

    -- Διαφήμιση --

    Στον Όμηρο σημαίνει «συγκέντρωση, συνάθροιση», κυρίως του λαού, , η οποία συγκαλείται από τους άρχοντες, σε αντίθεση με τη συγκέντρωση των αρχόντων που δηλώνεται με τους όρους «βουλή» και «θώκος

    Ήδη από την αρχαιότητα η λέξη σημαίνει και τον τόπο συγκέντρωσης, τον χώρο όπου πραγματοποιούνταν οι οικονομικές συναλλαγές των ανθρώπων και ο οποίος τελούσε υπό την προστασία των θεών (Αισχύλος Επτά επί Θήβας, 257), αλλά και τις ίδιες τις διαδικασίες αγοραπωλησίας. Σχετικές αναφορές βρίσκουμε σε αφθονία σε όλους σχεδόν τους κλασικούς και μεταγενέστερους συγγραφείς και ποιητές.

    Στην περίοδο ακμής της πόλης-κράτους, η Αθηναϊκή αγορά συγκεντρώνει όλες της έννοιες της λέξης. Εκτός από οικονομικό κέντρο, σ’ αυτήν χτυπούσε η καρδιά του άστεως: ήταν σημείο ενημέρωσης και συζήτησης για τα πολιτικά, κοινωνικά και πνευματικά τεκταινόμενα στην πόλη. Μάλιστα στους αττικούς συγγραφείς συναντούμε και την έκφραση «αγορά πλήθουσα» για να δηλωθούν οι πρωινές ώρες της ημέρας, από την ανατολή του ήλιου ως το μεσημέρι.

    Σήμερα, η λέξη «αγορά» έχει διατηρηθεί κυρίως στην οικονομία και τις οικονομικές δραστηριότητες. Με την έννοια αυτή βρίσκουμε τα παράγωγα «αγοράζω» , «αγοραστής» και το σπανιότερο «αγοραίος». Μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις είναι στην έκφραση «λαϊκή αγορά» (υπαίθρια αγορά λαχανικών και φρούτων) και ως πρώτο ή δεύτερο συνθετικό σε λέξεις όπως «ψαραγορά», «κρεαταγορά», «αγοραπωλησία», «αγορανομία».

    ‘Όσο δε για τον πληθυντικό τύπο, η λέξη “Αγορές” Οι αγορές αποτελούνται από τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικά ταμεία, θεσμικούς επενδυτές, hedge funds κλπ.

    Όλοι αυτοί επενδύουν τα χρήματα τους με σκοπό την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Ο όρος έχει αποκτήσει εκτός από την οικονομική και μεταφυσική σημασία καθώς ό,τι αποφασίζουν οι αόρατοι άπληστοι των πολυεθνικών που τις ορίζουν, θεωρείται θέσφατο  και ακολουθείται πιστά με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα για τους πολλούς.

    Πηγή: Οι «Λέξεις» εμπεριέχονται στα Βιβλία – Ημερολόγια του Γιώργου Παπαζαχαρίου «Ταξιδεύοντας με τις λέξεις» 2020 – 2024 που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ταξιδευτής και τις δημοσιεύουμε με την άδεια και του εκδότη, Κώστα Παπαδόπουλου και του Γιώργου Παπαζαχαρίου.

    Προηγούμενο άρθρο
    Επόμενο άρθρο

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Το νόημα και η ιστορία της φράσης: Κοκτέιλ μολότοφ (audio)

    Γράφει ο Γιώργος Παπαζαχαρίου. Προσθήκη από τη σύνταξη του...

    Το νόημα και η ιστορία της λέξης: καρδιά

    Γράφει ο Γιώργος Παπαζαχαρίου Στη σημερινή γλώσσα, το «μυώδες κοίλο...

    Καθημερινές εκφράσεις από τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

    Δημοσίευμα του Νίκου Σαραντάκου στην Εφημερίδα των Συντακτών στις...

    Το νόημα και η ιστορία της λέξης: Ευγένεια

    Η ευγένεια όπως προκύπτει από τις λέξεις που τη...
    -- Διαφήμιση --