15.7 C
Galatsi
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

    Πώς υπολογίζεται η ημερομηνία του Πάσχα

    Ημερομηνία:

    -- Διαφήμιση --

    Η ημέρα του Πάσχα, είναι η πρώτη Κυριακή, μετά την πρώτη πανσέληνο, μετά την εαρινή ισημερία. Η ημέρα αυτή, για τον εορτασμό του Πάσχα, καθορίστηκε κατά την Πρώτη Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε το 325 στη Νίκαια.

    Όπως γράφει ο ιστορικός της Εκκλησίας Ευσέβιος, «τήν ἁγιωτάτην τοῦ Πάσχα ἑορτήν μιᾷ καί τῇ αυτῇ ἡμέρᾳ συντελεῖσθαι. Οὐδέ γάρ πρέπει ἐν τοσαύτῃ ἁγιότητι εἶναι τινά διαφοράν».

    Έως τότε η διαμάχη των εκκλησιών αναφορικά με την ημέρα εορτασμού του Πάσχα είχε φθάσει σε τόσο ακραία σημεία, που σύμφωνα με τους ιστορικούς είχε απειληθεί ρήξη των Εκκλησιών. Στη Σύνοδο της Νίκαιας αποφασίστηκε να ανατεθεί στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, λόγω της καλλιέργειας των μαθηματικών και αστρονομικών επιστημών σ’ αυτή την πόλη, να γνωστοποιεί κάθε χρόνο με ειδικό γράμμα, το οποίο ονομαζόταν «Πασχάλιον Γράμμα», στις άλλες Εκκλησίες την ημέρα του εορτασμού του Πάσχα.

    Τους δύο πρώτους αιώνες στην Ανατολή γιορταζόταν το Πάσχα πάντοτε την 14η του εβραϊκού μηνός Νισάν, που αντιστοιχεί στους δικούς μας Μάρτιο και Απρίλιο, όποια ημέρα της εβδομάδας κι αν ήταν. Αντίθετα στη Δύση γιορταζόταν πάντοτε ημέρα Κυριακή, την πρώτη μετά την εαρινή πανσέληνο, κυρίως για εμπορικούς λόγους. Ο συνεορτασμός του Πάσχα συνεχίστηκε και μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών, το 1054, αλλά διαχωρίστηκε και πάλι μετά την καθιέρωση του Γρηγοριανού ημερολογίου.

    Οι περισσότερες χώρες με χριστιανικό θρήσκευμα και καθολικό ή προτεσταντικό δόγμα, υιοθέτησαν το Γρηγοριανό ημερολόγιο (πήρε το όνομα του από τον Πάπα Γρηγόριο τον 13ο) κατά τον 16ο, 17ο, και 18ο αιώνα.

    Σύμφωνα με αυτό η εαρινή ισημερία, η οποία είναι η βάση του υπολογισμού για τον προσδιορισμό της ημέρας εορτασμού του Πάσχα, είναι η 21η Μαρτίου.

    Από τις χώρες με ορθόδοξο χριστιανικό θρήσκευμα η Ελλάδα ήταν η τελευταία Ευρωπαϊκή που υιοθέτησε το νέο ημερολόγιο το 1923. Παρ’ όλο που η Εκκλησία της Ελλάδος έχει υιοθετήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο για τον προσδιορισμό άλλων σημαντικών γεγονότων, όπως τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου και η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, για τον προσδιορισμό της ημέρας του Πάσχα ακολουθεί το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (από το όνομα του Ιούλιου Καίσαρα) το οποίο διαφέρει κατά 13 ημέρες. Σύμφωνα με αυτό η εαρινή ισημερία είναι στις 3 Απριλίου.

    Με αυτές τις ημερομηνίες ως βάση καθορίζεται πλέον η ημέρα του Πάσχα και αυτός είναι ο λόγος που ο εορτασμός του από καθολικούς και ορθόδοξους, ορισμένες φορές συμπίπτει: όταν η πρώτη πανσέληνος σημειώνεται μετά την 3η Απριλίου. Σύμφωνα λοιπόν με το Πασχάλιο των ορθοδόξων, η ημερομηνία της εορτής του Πάσχα θα κυμαίνεται πάντοτε μεταξύ της 4ης Απριλίου και 8ης Μαΐου ενώ των καθολικών μεταξύ της 22ας Μαρτίου και της 25ης Απριλίου.

    Καμίνι
    Καμίνι
    Μέλος της συντακτικής ομάδας του KAMINI.GR

    ΜΟΙΡΑΣΤΕΊΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΕΓΓΡΑΦΗ

    -- Διαφήμιση --

    ΠΡΟΣΦΑΤΑ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΑΡΘΡΑ

    Τα κοινωνικά κινήματα και η εργατική Πρωτομαγιά

    Ανάλυση του δημοσιογράφου Νίκου Χειλά, στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου...

    Γιατί οι Ρώσοι λατρεύουν τόσο πολύ την Πρωτομαγιά;

    Από το RUSSIA BEYOND Επιμέλεια και απόδοση στα ελληνικά Κώστας...

    Ο Μάρκους Μπεργκ για τους στημένους αγώνες στην Ελλάδα (video)

    Αποσπάσματα από συνέντευξη του πρώην ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού, Μάρκους...

    Η σημασία των χρωμάτων στην Παλαιστινιακή μαντήλα

    Η βαμβακερή μαντήλα ανήκει στην παραδοσιακή φορεσιά των Αράβων...
    -- Διαφήμιση --